Este regească și după cum arată și la gust - o super ruladă, foarte gustoasă și deși la prima vedere pare mai complicată, de fapt nu este. Puteți din timp să vă pregătiți puiul, să-l marinați (eventual congelați), și chiar cu o zi înainte de masa festivă o pregătiți efectiv. Mi-a plăcut atât de mult și sigur va fi prezentă de fiecare dată pe masa festivă și nu numai.
Spălați puiul și îl puneți pe masă sau pe o suprafață unde puteți să lucrați cu el cât mai comod și cu mai mult spațiu.
Și începem o procedură mai complicată dar ușor-ușor se rezolvă, deci:
- tăiați pieptul puiului de-a lungul, cu tot cu os, folosind o foarfecă
- apoi cu un cuțit, foarte ascuțit, scoateți carnea de pe pulpele puiului - aveți grijă să nu tăiați mult din piele, doar cât să dezosați puiul
- treceți la piept cu dezosarea, cuțitul pe lângă os și totul va fi bine
Aripile se taie, se pun deoparte - și așa am terminat cu partea stângă a puiului.
La fel faceți și cu partea cealaltă, dezosați pulpa, apoi pieptul, scoateți aripa și gata.
Ca final scoateți atent pielea de pe spate, să nu o tăiați cu mare grijă.
Aici vedeți că vă rămâne pe masă pielea cu carnea, fără nici un os, dar să fie un întreg cu cât mai puține rupturi la piele.
Ca să nu fie golurile acelea de piele fără carne, tăiați felii subțiri din piept sau pulpe și completați să fie carne pe toată suprafața.
Și gata, asta a fost toată procedura, deși pare complicat, nu este - în 15 minute ați terminat și vă apucați să faceți rulada.
Pe toată suprafața presărați sare, piper, usturoi uscat, boia, pătrunjel, maioneză și sosul de ardei/pastă de roșii/adjika.
Întindeți și amestecați bine toate ingredientele pe suprafața de carne. În așa fel, carnea se poate marina de la câteva minute, sau 1 noapte la frigider sau o congelați și faceți când aveți nevoie.
Eu am lăsat-o cam jumătate de oră, cât am pregătit restul ingredientelor pentru ruladă.
Deci, în acest timp am făcut o omletă din 2 ouă, lapte și sare cu piper.
O puneți peste carne, marginile rotunjite le-am tăiat și pus prin părți să acopere toată rulada - vedeți poza.
Am călit ceapa tăiată mărunt cu ciupercile conservate, puțin piper și sare după gust.
Se pun ciupercile peste omletă și se formează rulada:
- nu o rulați de tot, doar să treacă ușor marginile una peste alta.
Cu un ac și ață simplă coaseți marginile - nu chiar ca la croitorie :)
Doar să le prindeți ușor una de alta și să nu se desfacă la copt, aveți grijă să lăsați ața mai lungă la final - s-o vedeți după coacere.
Puneți rulada într-o tavă de cuptor cu ațele în jos - deasupra se unge cu puțină maioneză.
O lăsați la cuptor preîncălzit la 200 de grade, pentru 45-50 de minute - să se rumenească frumos.
Imediat după ce o scoateți din cuptor fierbinte, puneți un fund peste ea.
Și puneți o presă - la mine a fost un dovleac mare de vreo 5 kg. Puteți pune borcane cu ceva, cărți, orice aveți mai greu prin bucătărie :) Lăsați până se răcește complet.
După răcire am scos-o din tavă, am întors-o cu fundul în sus și am scos ușor ațele - este foarte simplu, doar trageți ușor de capătul pe care l-ați lăsat mai lung.
Am tăiat-o în 2 jumătăți, am pus-o pe un fund, am acoperit-o cu o folie și am lăsat-o la frigider până a trebuit s-o tai pe masa festivă.
O tăiați atent cu un cuțit bun și aranjați frumos pe o farfurie de aperitive.
Foarte bună, aromată, fragedă - iese și multă plus la toate, cu o ruladă vă scoateți :)
Doar să nu vă speriați de procedura de dezosare a puiului, o luați încet și atent și totul va fi bine și frumos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.