Este regeasca si dupa cum arata si la gust - o super rulada, foarte gustoasa si desi la prima vedere pare mai complicata, de fapt nu este. Puteti din timp sa va pregatiti puiul, sa-l marinati(eventual congelati), si chiar cu o zi inainte de masa festiva o pregatiti efectiv. Mi-a placut atat de mult si sigur va fi prezenta de fiecare data pe masa festiva si nu numai.
Spalati puiul si il puneti pe masa sau pe o suprafata unde puteti sa lucrati cu el cat mai comod si cu mai mult spatiu.
Si incepem o procedura mai complicata dar usor-usor se rezolva, deci:
- taiati pieptul puiului de-a lungul, cu tot cu os, folosind o foarfeca
- apoi cu un cutit, foarte ascutit, scoateti carnea de pe pulpele puiului - aveti grija sa nu taiati mult din piele, doar cat sa dezosati puiul
- treceti la piept cu dezosarea, cutitul pe langa os si totul va fi bine
Aripile se taie se pun deoparte - si asa am terminat cu partea stanga a puiului.
La fel faceti si cu partea cealalta, dezostati pulpa, apoi pieptul, scoateti aripa si gata.
Ca final scoateti atent pielea de pe spate, sa nu o taiati cu mare grija.
Aici vedeti ca va ramane pe masa pielea cu carnea, fara nici un os, dar sa fie un intreg cu cat mai putine rupturi la piele.
Ca sa nu fie golurile acelea de piele fara carne, taiati felii subtiri din piept sau pulpe si completati sa fie carne pe toata suprfata.
Si gata, asta a fost toata procedura, desi pare complicat, nu este - in 15 minute ati terminat si va apucati sa faceti rulada.
Pe toata suprafata presarati sare, piper, usturoi uscat, boia, patrunjel, maioneza si sosul de ardei/pasta de rosii/adjika.
Intindeti si amestecati bine toate ingredientele pe suprafata de carne. In asa fel carnea se poate marina de la cateva minute, sau 1 noapte la frigider sau o congelati si faceti cand aveti nevoie.
Eu am lasat-o cam jumatate de ora, cat am pregatit restul ingredientelor pt rulada.
Deci, in acest timp am facut o omleta din 2 oua, lapte si sare cu piper.
O puneti peste carne, marginile rotunjite le-am taiat si pus prin parti sa acopere toata rulada - vedeti poza.
Am calit ceapa taiata marunt cu ciupercile conservate, putin piper si sare dupa gust.
Se pun ciupercile peste omleta si se formeaza rulada:
- nu o rulati de tot, doar sa treaca usor marginile una peste alta.
Cu un ac si ata simple coaseti marginile - nu chiar ca la croitorie :)
Doar sa le prindeti usor una de alta si sa nu se desfaca la copt, aveti grija sa lasati ata mai lunga la final - s-o vedeti dupa coacere.
Puneti rulada intr-o tava de cuptor cu atele in jos - deasupra se unge cu putina maioneza.
O lasati la cuptor preincalzit la 200 de grade, pentru 45-50 de minute - sa se rumeneasca frumos.
Imediat dupa ce o scoateti din cuptor fierbinte, puneti un fund peste ea.
Si puneti o presa - la mine a fost un dovleac mare de vreo 5 kg. Puteti pune borcane cu ceva, carti, orice aveti mai greu prin bucatarie :) Lasati pana se raceste complet.
Dupa racire am scos-o din tava, am intors-o cu fundul in sus si am scos usor atele - este foarte simplu, doar trageti usor de capatul pe care l-ati lasat mai lung.
Am taiat-o in 2 jumatati, am pus-o pe un fund, am acoperit-o cu o folie si am lasat-o la frigider pana a trebuit s-o tai pe masa festiva.
O taiati atent cu un cutit bun si aranjati frumos pe o farfurie de aperitive.
Foarte buna,aromata, frageda - iese si multa plus la toate, cu o rulada va scoateti :)
Doar sa nu va speriati de procedura de dezosare a puiului, o luati incet si atent si totul va fi bine si frumos.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.