Budinca cu mere si orez

Budinca cu mere si orez

O budinca deosebita - cu aroma puternica de mere caramelizate si unt - este mai repede o prajitura.Se prepara foarte usor, este sanatoasa si se poate da si la copii. Din pacate nu am poza la sectiune, s-a mancat foarte repede :)

Ingrediente

Mere ionatan
500 g
Orez
130 g
Zahar
1 pahar
Unt
50 g
Oua
3 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Esenta de vanilie
1 buc
Ulei de floarea soarelui
5 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Turnati uleiul de floarea soarelui intr-o tava de cuptor, ungeti cu el si peretii tavii.

Merele le spalati, scoateti cotorul, le taiati bucatele mici si le distribuiti uniform in tava. Presarati peste mere 3 linguri de zahar, dupa care puneti tava la cuptor pentru aproximativ 30 de min.

Budinca cu mere si orez - Pas 1
Pas 2

In acest timp fierbeti orezul intr-o cantitate f.mare de apa. Aproximativ o unitate de orez la 5-6 unitati apa.

Budinca cu mere si orez - Pas 2
Pas 3

Dupa ce a fiert orezul, il strecurati printr-o sita si il clatiti cu apa rece.

Budinca cu mere si orez - Pas 3
Pas 4

Intr-un bol bateti cu mixerul untul si restul de zahar, adaugati faina, vanilia si ouale, mai bateti putin sa se amestece bine.

Budinca cu mere si orez - Pas 4
Pas 5

Dupa jumatate de ora la cuptor, merele isi schimba putin culoarea, se vestejesc si lasa suc.

Scoateti atunci tava din cuptor.

Budinca cu mere si orez - Pas 5
Pas 6

Peste mere distribuiti uniform orezul fiert.

Budinca cu mere si orez - Pas 6
Pas 7

Peste orez turnati compozitia de unt, zahar, oua, etc si puneti tava iarasi la cuptor.

Budinca cu mere si orez - Pas 7
Pas 8

Lasati la cuptor pana cand orezul se rumeneste usor. Scoateti tava, o lasati putin sa se racoreasca.

Budinca cu mere si orez - Pas 8
Pas 9

Rasturnati budinca pe o farfurie, asa ca merele caramelizate sa fie sus. Daca mai raman felii de mar in tava le luati atent cu o spatula si le aranjati peste budinca. Se mananca si calda si rece - este absolut delicioasa.

Pofta Buna!

Budinca cu mere si orez - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Galia
Galia 24 Jan 2009, 14:07

imi lasa gura apa

naciualina
alina naciu (naciualina) 27 Jan 2009, 10:29

ce gramaj tb sa fie paharul?

lena
Elena (lena) alina naciu (naciualina) 27 Jan 2009, 15:52

In aceasta reteta chiar nu are importanta, dar paharul de care scriu eu de obicei este de circa 250-300g. Puteti sa puneti mai putin zahar daca tineti regim, sau mai mult daca va place dulcisor.

naciualina
alina naciu (naciualina) 27 Jan 2009, 16:58

mersi mult.spor la lucru in continuare.te asteptam cu alte retete delicioase.sunt super felicitari

Iulian
Iulian 26 Oct 2009, 22:39

pai dar nu am inteles cand se amesteca budinca?si cu ce? si budinca sa fie praf  nu? adika nefacuta cu lapte , direct preparata? te rog sa-mi raspunzi, sa ma lamuresti cand pun budinca?odata cu untul, zahar, faina, vanilia si ouale ????

lena
Elena (lena) Iulian 27 Oct 2009, 08:29

Salut Iulian, Budinca se numeste reteta, nu folosesti ca ingredient budinca praf din comert. Ingredientele se pun exact ca in pasii retetei, nu pui nimic in plus. Se folosesc doar oua, lapte, unt, zahar, vanilie.

cris
cris 01 Nov 2009, 17:23

foarte interesanta reteta....dar unde-i laptele ?....k nu apare nicaieri...

lena
Elena (lena) cris 01 Nov 2009, 17:37

Nu este lapte in reteta, sunt oua, zahar si unt.... Cititi atent reteta

cris
cris 01 Nov 2009, 17:54

tocmai asta e....am citit-o cu MARE atentie !...recititi-va ultimul raspuns catre iulian (cu atentie )....ca sa nu mai spun de prezentarea de inceput a prajiturii !.....sa va reproduc ?..."o budinca deosebita - cu aroma puternica de mere caramelizate, LAPTE......."

lena
Elena (lena) cris 01 Nov 2009, 18:11

Da, scuze - corectez imediat, am scris lapte(aveam in vedere ca asa miroase de la unt) in prezentarea de la inceput si in comentariu - am facut reteta acum  2 ani si nu am mai citit-o, lapte nu se foloseste dar untul ii da gustul ala de lapte, foarte placut.  Succese la gatit, urmati reteta si totul va fi bine

lena
Elena (lena) 01 Nov 2009, 18:13

Multumesc mult pentru corectare - da doamne la cat mai multi asa vizitatori atenti

cris
cris 01 Nov 2009, 18:35

Mersi si eu !

amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 10:43

Cand am pere in casa Imi place sa asociez mere cu pere la aceasta prajitura. Incercati sa puneti o para in loc de un mar si veti avea un gust deosebit cu fructe de toamna.

Nota mea pentru reteta:
Dorinutza
Dorinutza 22 Sep 2011, 15:14

Am facut reteta aseara...este delicioasa!!!daca viitoare,adica in weekend:D o voi face in cantitate dubla,pt ca asta s-a terminat imediat,si n-am reusit sa duc si colegelor de la birou...este simplu de facut,rapid si delicios:D

Vera
Vera 02 Dec 2011, 19:02

Buna! Cum adica se lasa pana se rumeneste orezul? Deasupra nu e aluatul? Si pana la urma cat se lasa sa se coaca? E totusi si zeama pe care au lasa-o merele...Eu am pus-o acum la cuptor...sper sa-mi iasa.

lena
Elena (lena) Vera 02 Dec 2011, 19:05

Vera, aluatul fiind mai lichid curge la fund si deasupra ramane oricum orezul. Lasa 30 de minute si va fi suficient, merele nu lasa multa zeama, si chiar daca o lasa este foarte bine.

adina0885
adina0885 31 Jan 2012, 19:57

Am facut si eu reteta de sus, a iesit foarte gustoasa numai ca mi s-au cam prins merele deisi am uns tava cu ulei si am respectat intocmai instructiunile. Cat timp trebuie sa las orezul sa se rumeneasca?

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 23 Feb 2012, 21:36

Delicios si usor! Un desert rapid si bun de avut in casa la ceai. Ne-am delectat cu bucurie din el. Multumesc, Lena!

Poza mea pentru reteta:
mourishka
mourishka 14 Apr 2012, 19:08

cand fierb orezul nu trebuie sa-l indulcesc cu zahar, sau se indulceste la cuptor cu restul ingredientelor?
PS: foarte bune retele, iti urez numai bine!

Nota mea pentru reteta:
carmiyna
carmiyna 04 Oct 2012, 09:37

Buna....e super buna am facuto aseara,dar dupa ce am strecurat pilaful am pus in el stafide si deasupara merelor am stropit un pic cu scortisoara. a iesit delicoasa!

merryy4ever
merryy4ever 20 Oct 2012, 20:10

Am facut aceasta budinca azi ,mi-a iesit ,este foarte gustoasa,merita sa o incercati.multumim pt reteta la lena. 

Nota mea pentru reteta:
tanicelu
tanicelu 08 Jul 2013, 16:33

buna Lena pot sa pun piersici sau caise in loc de mere?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tanicelu 08 Jul 2013, 18:35

Cred ca poti.

tiki
tiki 18 Oct 2013, 20:33

Buna.Si ea buna rau.Am mancat aproape jumatate !!! Si mie mi s-au lipit merele.Adica mai exact, cand am intors au ramas in tava,dar nu erau lipite,fiind umed. Le-am luat frumos cu paleta si le-am pus unde lipseau. Si eu am vreo doua retete cu aceasta budinca,dar mult mai complicate, Cu merele taiate felii subtiri,puse in "picioare" una langa alta,in straturi..etc. Asta e la fel de gustoasa si mult mai simplu de facut. (Poza nu e prea reusita fiind facuta acuma,pe seara,si nu e lumina buna).  Nu stiu daca sa-ti mai multumesc ,ca ma bagi in spital cu atatea bunatati. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AndreeaMonica
AndreeaMonica 12 Nov 2013, 21:18

Tocmai am facut minunatia aceasta. Multumesc pentru reteta copii au adorat-o.

corina antoneta
corina antoneta 05 Jan 2014, 19:00

la ce temperatura se coc merele si apoi budinca? Eu am pus-o deja la 200 grade dar daca nu imi va iesi macar sa stiu pt data viitoare. Multumesc tare mult! Sun o vesnica incepatoare nepriceputa!

lena
Elena (lena) corina antoneta 05 Jan 2014, 21:50

Ambele se coc la 200 grade.

andreea radu
andreea radu 13 Apr 2014, 17:41

am descoperit de doua saptamani acest site si in fiecare zi am facut cate ceva din el pentru baietelul meu de 13 luni si totodata si pentru noi. MULTUMESC din suflet pentru idei,pentru detalii, pentru tot...........SUPER si aceasta reteta ( am inlocuit zaharul cu stafide facute pasta, iar untul cu ulei)

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 02 May 2014, 21:42

ce diametrul are tava? cat timp o mai tii la cuptor dupa ce torni ouale? eu am facut intr-o tava mai mica, orezul a fost acoperit in intregime si am fost nevoita sa las cam 30 min ca sa se coaguleze ouale( stratul de deasupra fiind destul de gros). cand am rasturnat, o parte din mere erau arse si au ramas lipite de tava. copiii au mancat ce a ramas( nu a fost aspectuoasa, dar a fost gustoasa ). o seara frumoasa

lena
Elena (lena) elena n (elena niculescu) 03 May 2014, 08:39

Tava are 28cm diametru, nu mai tine minte cat am tinut-o exact - a fost demult cand am facut - dar nu cred ca mai mult de 30 de minute.

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 03 May 2014, 14:35

tava mea a fost mai mica. voi incerca reteta intr-o tava mai mare. multumesc pt raspuns

adela la la
adela la la 09 May 2014, 20:14

Super delicioasa budinca!!! acum fac meniul pentru ziua de nastere a baietelului meu, majoritatea retetelor vor fi de la tine Lena!!! 

Ninuta   Andrei
Ninuta Andrei 15 Oct 2014, 13:21

Va multumesc pentru reteta. Budinca este delicioasa si a fost imediat savurata de micutul nostru.

Poza mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 08 Mar 2016, 06:12

Divina budinca! Preparata de 3 ori ☺ pana acum. Multumesc, Lena!

anamarculescu
anamarculescu 08 Mar 2016, 06:13

Nota mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 09 Mar 2016, 23:40

Cam asa arata budinca mea. Sper sa se incarce acum, am incercat de cateva ori sa o uploadez 😊

Poza mea pentru reteta:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 18 May 2019, 23:37

Am facut aceasta reteta si a iesit buna insa nu este asa de "bronzata" ca in poza ta Leana deoarece nu cred ca am avut destula rabdare sa caramelizez merele. Mi s.a parut un pic uscata deoarece orezul a absorbit toata zeama de la mere. O sa o refac so o sa vad a doua oara cum iese. 

Roxana
Roxana 17 Jun 2020, 18:36

Buna! Am preparat si eu aceasta budinca incredibil de aromata si de buna. Eu am pus putin gris fiert in lapte ( intrucat nu am avut suficient orez ), alaturi de orezul fiert in apa si am uns tava cu unt. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor! Merele s-au desprins putin mai greu, insa tot arata bine, chiar si asa. Pofta buna tuturor! Lena, multumim maxim pentru retete, explicatii si bunavointa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: