Sosul Olandez

Din pacate multe retete de sosuri se uita din cauza retetelor noi, mai rapide, mai inventive, etc. Datorita cursurilor de bucatari am invatat si cate ceva din bucataria exemplara, clasica si una din descoperiri a fost partea cu sosuri. Din pacate in restaurante cultura sosurilor se inlocuieste total cu prafuri dizolvate in apa(sa stiti ca f.rar mai gasiti un restaurant unde intr-adevar gustati sosurile normale, mai toate sunt prafuri potentiatoate de arome dizolvate in apa, este mai ieftin si mai repede...).

Asa ca usor-usor voi incerca pe parcurs sa invatam si ceva din bucataria clasica, mai ales sosurile - cele care transforma o mancare banala intr-una delicioasa si deosebita.

Sosul olandez este unul din cele mai populare sosuri, un pic mai mofturos in preparare(dar numai un pic), in schimb foarte cremos, moale, cu o aroma de unt puternica - ceva ca o maioneza mai fina calda.

Daca suneti atent la procesul de preparare si respectati pasii sigur nu veti avea probleme cu el, nu se va taia si veti obtine exact ce vroiati.

Ingrediente
Galbenusuri de ou
4 buc
Unt
200 g
perfect este untul clarifiat, dar am facut si cu unt topit, a fost f.bun si asa
Sare
0.25 lingurite
un varf de cutit
Suc de lamaie
2 linguri
Piper negru macinat
0.25 lingurite
un varf de cutit, optional
Pasi de urmat
Pas 1

Separati galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le puneti intr-un vas termorezistent pe care il vom pune mai incolo pe baie de aburi.

Sosul Olandez - Pas 1
Pas 2

Adaugati putina sare si bateti cu telul vreo 2 minute in ele.

Sosul Olandez - Pas 2
Pas 3

Topiti untul intr-o cratita mai mica.

Sosul Olandez - Pas 3
Pas 4

Ar fi bine mai inainte, sa turnati untul intr-un bol si sa-l separati de zerul care se lasa la fund.

Sosul Olandez - Pas 4
Pas 5

Puneti bolul cu galbenusuri pe o cratita cu apa care fierbe incet, si atentie sa nu atingeti apa cu fundul bolului in care sunt galbenusurile.

Turnati cate putin unt topit si amestecati conitnuu cu telul.

In proces,  aveti grija sa nu fiarba prea tare apa, dar daca observati ca galbenusurile oricum incep sa sa faca omleta luati repede bolul de pe bain-marie.

Sosul Olandez - Pas 5
Pas 6

Cand ati incorporat tot untul , luati bolul de pe baia de aburi, potriviti de sare, adaugati sucul de lamaie - amestecati bine totul.

Sosul Olandez - Pas 6
Pas 7

Optional puteti adauga si piper, sau piper alb macinat.

Sosul Olandez - Pas 7
Pas 8

Sosul se serveste imediat, mai greu cand mai aveti si alte treburi.

Ca sa nu se taie si sa se pastreze cald pana la servire - l-am pus in bolul in care il voi servi si acesta l-am introdus int-o farfurie cu apa calda. Deasupra am acoperit cu o punga de plastic.

Si gata, va faceti pestele sau puiul(care se potrivesc perfect cu sosul) sau legumele.

Sosul Olandez - Pas 8
Pas 9

Si o poza mai reprezentativa, sa vedeti structura frumoasa si cremoasa a sosului :)

Apropo, daca se taie se drege cu un galbenus crud in care adaugati treptat compozitia taiata.

Daca se fac cocoloase, ca s-a fiert putin galbenusul(a fost prea fierbinte baia de aburi), il treceti printr-o sita mai fina.

Sosul Olandez - Pas 9
Pas 10

L-am servit cu piept de pui la gratar, reteta urmeaza :)

Sotul a fost in extaz, mi-a zis ca asa mancare fina si buna nu a mai mancat - si credeti-am ca a mancat destule :)

Sosul Olandez - Pas 10
Pas 11

Si sursa retetei - doar ca era aici dintr-un kil de unt si 8 galbenusuri - eu am modificat putin si adaptat dupa ce am facut si la cursurile de bucatari.

Chiar va recomand sa-l incercati si sa vedeti ce fin este!

Pofta Buna!

Sosul Olandez - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 ml (3-4 portii)
Timp de preparare:
5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min