Ciocolata de casa

Un desert traditional si mult iubit de toata lumea, si mica si mare:) Eu am tot incercat cateva retete de ciocolata de casa dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Si in sfrasit am gasit reteta care mi-a fost pe plac, conistenta buna si deloc uscacioasa.

Am facut varianta foarte simpla si deloc complicata, daca vreti sa va alintati copiii cu un desert de casa relativ mai sanatos va recomand cu incredere reteta.

Referitor la arome, eu nu prea suport romul in ciocolata, imi aduce aminte a prajiturile margarinate din cofetarii - asa ca puneti dupa gust, eu am adaugat vanilie si optional esenta de cafea.

Si apropo, la urmatorul Atelier vom face caramele moi de casa, va invit sa le facem impreuna :)

Ingrediente
Zahar
350 g
Apa
100 ml
Unt
100 g
Lapte praf
250 g
Cacao pudra
40 g
am luat cacao neagra Dr.Oetker
Arome
1 buc
Vanilie, cafea, rom - orice va place
Nuci
100 g
sau alune, stafide, etc
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-o cratita se masoara zaharul si apa, se pun la fiert amestecand periodic.

Ciocolata de casa - Pas 1
Pas 2

Cand se dizolva tot zaharul si incepe sa fiarba compozitia, faceti focul mic si lasati 5 minute - foarte important aici sa nu fierbeti nici mai putin(ciocolata va fi prea moale) nici mai mult(ciocolata va fi prea tare si uscacioasa).

Ciocolata de casa - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati pana se dizolva complet.

Ciocolata de casa - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati laptele praf, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase. Eu am folosit telul-lingura de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.

In plus ar fi bine sa treceti laptele praf prin sita de faina, ca sa nu fie cocoloase mici albe in ciocolata - eu nu am facut asta si le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)

Ciocolata de casa - Pas 4
Pas 5

Si ultima este cacao si aromele. Amestecati bine sa nu fie cocoloase si sa se uniformizeze compozitita.

Ciocolata de casa - Pas 5
Pas 6

Turnati compozitia intr-o tava cam de 20x20cm, unsa cu putin ulei si acoperita cu folie de plastic alimentara.

Deasupra cufundati nucile/alunele/stfaidele - puneti toata treaba asta la frigider pana se intareste bine - vreo 3-4 ore va ajunge.

Ciocolata de casa - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp rasturnati ciocolata pe un fund sau pe masa cu fundul in sus.

Ciocolata de casa - Pas 7
Pas 8

Daca are nuci eu prefer s-o tai cu fata in sus, va fi taietura mai buna si mai curata.

Ciocolata de casa - Pas 8
Pas 9

O portionati cum va place, as recomanda sa faceti bucati mai mici fiindca este destul de consistenta.

Ciocolata de casa - Pas 9
Pas 10

Si gata, repede un ceai fierbinte pe masa si savurati cu placere :)

Pofta Buna!

Ciocolata de casa - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (20-30 bucati)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min