Un desert tradițional și mult iubit de toată lumea, și mică și mare:) Eu am tot încercat câteva rețete de ciocolată de casă dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Și în sfârșit am găsit rețeta care mi-a fost pe plac, consistență bună și deloc uscăcioasă.
Am făcut varianta foarte simplă și deloc complicată, dacă vreți să vă alintați copiii cu un desert de casă relativ mai sănătos vă recomand cu încredere rețeta.
Referitor la arome, eu nu prea suport romul în ciocolată, îmi aduce aminte a prăjiturile margarinate din cofetării - așa că puneți după gust, eu am adăugat vanilie și opțional esență de cafea.
Și apropo, la următorul Atelier vom face caramele moi de casă, vă invit să le facem împreună :)
Într-o cratiță se măsoară zahărul și apa, se pun la fiert amestecând periodic.
Când se dizolvă tot zahărul și începe să fiarbă compoziția, faceți focul mic și lăsați 5 minute - foarte important aici să nu fierbeți nici mai puțin (ciocolata va fi prea moale) nici mai mult (ciocolata va fi prea tare și uscăcioasă).
După acest timp luați cratița de pe foc, adăugați untul și amestecați până se dizolvă complet.
Apoi adăugați laptele praf, amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe. Eu am folosit telul-lingură de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.
În plus ar fi bine să treceți laptele praf prin sită de făină, ca să nu fie cocoloașe mici albe în ciocolată - eu nu am făcut asta și le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)
Și ultima este cacao și aromele. Amestecați bine să nu fie cocoloașe și să se uniformizeze compoziția.
Turnați compoziția într-o tavă cam de 20x20cm, unsă cu puțin ulei și acoperită cu folie de plastic alimentară.
Deasupra cufundați nucile/alunele/stafidele - puneți toată treaba asta la frigider până se întărește bine - vreo 3-4 ore va ajunge.
După acest timp răsturnați ciocolata pe un fund sau pe masă cu fundul în sus.
Dacă are nuci eu prefer s-o tai cu fața în sus, va fi tăietura mai bună și mai curată.
O porționați cum vă place, aș recomanda să faceți bucăți mai mici fiindcă este destul de consistentă.
Și gata, repede un ceai fierbinte pe masă și savurați cu plăcere :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.