Salata de icre

Mult timp nu am avut curaj sa ma apuc de reteta de salata de icre, dar a fost suficient o singura data sa vad procedura, sa gust si gata - am zis ca nu mai cumpar din comert "salata de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianti, gelifianti, arome si alte chimicale.

Merge perfect si ca aperitiv, dar la noi se mananca f.bine dimineata pe painica integrala. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parca - unul cu eticheta roz. Nu schimba deloc gustul, dar cika este un ulei care nu se depune - asta asa ca idee si sugestie pt cei care tin si la silueta dar sunt si pofticiosi:)

Ingrediente
Icre sarate de peste
2 lingurite
sau icre proaspete de crap, sarate bine si tinute in frigider 2-3 zile
Gris de grau
1 lingura
Apa
150 ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Apa minerala
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la ea
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-o cratita mica puneti la fiert apa, cand incepe sa fiarba adaugati grisul "in ploaie", amestecati bine cu telul si lasati sa fiarba incet 2-3 minute. Apoi stingeti focul si lasati putin sa se racoreasca.

In loc de gris multi folosesc franzela alba inmuiata in apa si scursa bine - eu nu am avut si am pus gris fiert.

Salata de icre - Pas 1
Pas 2

Am folosit icre de hering din comert.

Salata de icre - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol puneti grisul fiert.

Salata de icre - Pas 3
Pas 4

Am adaugat 2 lingurite de icre si am amestecat bine.

Salata de icre - Pas 4
Pas 5

Am adaugat pe rand 2 linguri de ulei, dupa fiecare am amestecat bine cu telul - sa se incorporeze, ca la maioneza.

Salata de icre - Pas 5
Pas 6

Apoi am adaugat 2-3 linguri de apa minerala - fiindca era prea groasa compozitia de gris cu icre, apa minerala i-a dat o consitenta f.buna, perfecta pentru a lucra mai departe la salata.

Salata de icre - Pas 6
Pas 7

Si asa am continuat - adaugam ulei cate putin, amestecam sa se incorporeze si periodic mai adaugam cate putina apa minerala.

Observati cum pe parcurs se schimba culoarea si textura salatei  - devine tot mai alba si mai pufoasa.

Salata de icre - Pas 7
Pas 8

Si asa continuat pana ajungeti la consistenta si cantitatea dorita - ca si la maioneza puteti sa incorporati ulei cat vreti, dar nu exagerati, ca nu se mai simt icrele. Gustati pe parcurs, pana vedeti ca nu mai este sarata compozitia si va place textura.

Salata de icre - Pas 8
Pas 9

Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si daca este nevoie sare, dar aveti grija pt ca icrele sunt sarate.

Salata de icre - Pas 9
Pas 10

Si gata, o pastrati la frigider si serviti dimineata pe paine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festiva - pe niste vol-au-vent-uri sau painici.

Pofta Buna!

Salata de icre - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml (un bol mediu)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min