Mult timp nu am avut curaj sa ma apuc de reteta de salata de icre, dar a fost suficient o singura data sa vad procedura, sa gust si gata - am zis ca nu mai cumpar din comert "salata de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianti, gelifianti, arome si alte chimicale.
Merge perfect si ca aperitiv, dar la noi se mananca f.bine dimineata pe painica integrala. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parca - unul cu eticheta roz. Nu schimba deloc gustul, dar cika este un ulei care nu se depune - asta asa ca idee si sugestie pt cei care tin si la silueta dar sunt si pofticiosi:)
Intr-o cratita mica puneti la fiert apa, cand incepe sa fiarba adaugati grisul "in ploaie", amestecati bine cu telul si lasati sa fiarba incet 2-3 minute. Apoi stingeti focul si lasati putin sa se racoreasca.
In loc de gris multi folosesc franzela alba inmuiata in apa si scursa bine - eu nu am avut si am pus gris fiert.
Am folosit icre de hering din comert.
Intr-un bol puneti grisul fiert.
Am adaugat 2 lingurite de icre si am amestecat bine.
Am adaugat pe rand 2 linguri de ulei, dupa fiecare am amestecat bine cu telul - sa se incorporeze, ca la maioneza.
Apoi am adaugat 2-3 linguri de apa minerala - fiindca era prea groasa compozitia de gris cu icre, apa minerala i-a dat o consitenta f.buna, perfecta pentru a lucra mai departe la salata.
Si asa am continuat - adaugam ulei cate putin, amestecam sa se incorporeze si periodic mai adaugam cate putina apa minerala.
Observati cum pe parcurs se schimba culoarea si textura salatei - devine tot mai alba si mai pufoasa.
Si asa continuat pana ajungeti la consistenta si cantitatea dorita - ca si la maioneza puteti sa incorporati ulei cat vreti, dar nu exagerati, ca nu se mai simt icrele. Gustati pe parcurs, pana vedeti ca nu mai este sarata compozitia si va place textura.
Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si daca este nevoie sare, dar aveti grija pt ca icrele sunt sarate.
Si gata, o pastrati la frigider si serviti dimineata pe paine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festiva - pe niste vol-au-vent-uri sau painici.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.