Mult timp nu am avut curaj să mă apuc de rețeta de salată de icre, dar a fost suficient o singură dată să văd procedura, să gust și gata - am zis că nu mai cumpăr din comerț "salată de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianți, gelifianți, arome și alte chimicale.
Merge perfect și ca aperitiv, dar la noi se mănâncă f.bine dimineața pe pâinică integrală. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parcă - unul cu etichetă roz. Nu schimbă deloc gustul, dar cică este un ulei care nu se depune - asta așa ca idee și sugestie pt cei care țin și la siluetă dar sunt și pofticioși :)
Într-o cratiță mică puneți la fiert apă, când începe să fiarbă adăugați grișul "în ploaie", amestecați bine cu telul și lăsați să fiarbă încet 2-3 minute. Apoi stingeți focul și lăsați puțin să se răcorească.
În loc de griș mulți folosesc franzelă albă înmuiată în apă și scursă bine - eu nu am avut și am pus griș fiert.
Am folosit icre de hering din comerț.
Într-un bol puneți grișul fiert.
Am adăugat 2 lingurițe de icre și am amestecat bine.
Am adăugat pe rând 2 linguri de ulei, după fiecare am amestecat bine cu telul - să se încorporeze, ca la maioneză.
Apoi am adăugat 2-3 linguri de apă minerală - fiindcă era prea groasă compoziția de griș cu icre, apa minerală i-a dat o consistență f.bună, perfectă pentru a lucra mai departe la salată.
Și așa am continuat - adăugam ulei câte puțin, amestecam să se încorporeze și periodic mai adăugam câte puțină apă minerală.
Observați cum pe parcurs se schimbă culoarea și textura salatei - devine tot mai albă și mai pufoasă.
Și așa continuat până ajungeți la consistența și cantitatea dorită - ca și la maioneză puteți să încorporați ulei cât vreți, dar nu exagerați, ca nu se mai simt icrele. Gustați pe parcurs, până vedeți că nu mai este sărată compoziția și vă place textura.
Adăugați sucul de la o jumătate de lămâie și dacă este nevoie sare, dar aveți grijă pt că icrele sunt sărate.
Și gata, o păstrați la frigider și serviți dimineața pe pâine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festivă - pe niște vol-au-vent-uri sau pâinici.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.