Ardei umpluti

Reteta clasica de ardei umpluti, poate cu mici personalizari, dar eu cred ca sunt reusite. Foarte simplu de preparat, chiar si pentru incepatori.

Ingrediente
Ceapa alba
2 buc
sau praz
Morcovi
2 buc
Pasta de tomate
3 linguri
Orez
200 g
Carne tocata de porc
1 kg
sau carne de vita, sau amestec
Ardei gras
1 kg
Foi de vita de vie
30 buc
am pus mai mult, pentru ca de obicei se mai rup
Costita afumata de porc
500 g
Marar verde
5 buc
o legatura
Rosii cubulete din conserva de 300g
300 g
sau cel mai bine bulion de casa
Sare
1 lingura
Piper negru
0.5 lingurite
Cimbru uscat
0.5 lingurite
daca va place
Pasi de urmat
Pas 1

Curatati, spalati si taiati marunt ceapa.

Ardei umpluti - Pas 1
Pas 2

Apoi curatati, spalati si dati prin razatoare morcovii. Intr-o tigaie turnati putin ulei si puneti la calit ceapa si morcovii(se pun impreuna).

Ardei umpluti - Pas 2
Pas 3

Cand se inmoaie usor legumele(nu trebuie sa fie rumene, doar sa lasa usor) se adauga pasta de tomate(sau cateva linguri de bulion de casa). Amestecati bine, mai lasati 2 min si stingeti focul.

Ardei umpluti - Pas 3
Pas 4

Peste legume puneti orezul spalat.

Ardei umpluti - Pas 4
Pas 5

Apoi adaugati carnea tocata, piper, sare, cimbru, alte mirodenii preferate si amestecati bine ca sa fie o compozitie omogena.

Ardei umpluti - Pas 5
Pas 6

Pregatiti ardeii: spalati si curatati atent de cotor(iarna eu folosesc ardei congelati). Spalati foile de vita de vie si le opariti cu apa fiarta(iarna cumpar foi de vita de vie in saramura si le spal bine).

Ardei umpluti - Pas 6
Pas 7

Umpleti ardeii cu compozitia de orez, carne si legume - le aranjati atent intr-o caratita de fonta sau ceaun. Printre ardei puneti bucatele de costita afumata si sarmalute facute din foile de vie.

Ardei umpluti - Pas 7
Pas 8

Dupa ce ati umplut toti ardeii, umpleti spatiile goale intre ei si stratul superior tot din sarmalute - se vor fierbe mai bine, nu va iesi umplutura din ardei. Daca nu vreti sa va complicati cu sarmalele de vita de vie, puteti sa nu puneti.

Ardei umpluti - Pas 8
Pas 9

Peste sarmale turnati rosii cubulete, aranjati firele de marar verde(sau uscat).

Ardei umpluti - Pas 9
Pas 10

Turnati apa clocotita, atat cat sa acopere sarmalele si puneti la fiert 1 ora la foc mediu si 1 ora la foc foarte mic(se coc si sunt mult mai bune).

Ardei umpluti - Pas 10
Pas 11

Dupa ce s-au copt bine, le lasati putin sa se racoreasca, le serviti calde cu smantana si bucatelele mici de costita.

Pofta Buna!

Ardei umpluti - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 portii sanatoase)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min