O rețetă foarte populară în bucătăria rusească și post-sovietică, preluată din bucătăria georgiană - și de fapt "Tapaka" înseamnă o tigaie cu un capac foarte greu, care poate presa mâncarea în timpul gătitului.
Am zis să vă arăt această rețetă neapărat, este foarte bună când vreți să faceți ceva repede, gustos și deosebit de mâncare pentru o cină în familie - poate și una romantică :)
Puiul este crocant, aromat și foarte gustos, recomand cu încredere.
Puiul se spală bine, se pune cu pieptul în sus și se taie pe mijlocul lui.
Cu foarfeca scoateți atent și osul din mijlocul pieptului.
Îl desfaceți și puneți pe un fund, tăiați vârfurile la aripioare și la pulpe (opțional).
Deasupra puneți o pungă mai groasă și cu ciocanul de șnițele bateți bine carnea și oasele.
Într-un final trebuie să aplatizați puiul cât mai bine.
Presărați sare și piper pe ambele părți ale puiului.
Într-o tigaie mai mare (cât să încapă puiul) topiți untul.
Puneți puiul cu pielea în sus în tigaie, și îl presați cu ceva - eu am pus un fund de lemn și peste el un borcan de suc de roșii de 2 litri.
Lăsați focul sub tigaie la flacără medie cam 15 minute, apoi la mai mică 10 minute.
După acest timp întoarceți puiul - trebuie să se rumenească frumos - dacă nu face asta măriți flacăra.
Pe partea cealaltă lăsați-l la fel 15 min la foc mediu și încă 10 la foc mic. După acest timp încercați puiul, îl înțepați cu un cuțit sau furculiță și vedeți să nu mai curgă sos roz din el.
Dacă nu s-a făcut mai lăsați cam 15 minute la foc mediu pe o parte și pe cealaltă.
Și gata, îl serviți cu orice vă place - legume, salată, piure, etc.
Este absolut delicios și chiar vă recomand să-l aveți în vedere.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.