Sarmale

Este reteta romaneasca de sarmale, cu varza acra, multa carne si putin orez. Am invatat s-o fac aici in Romania, fiind indispensabile pe orice masa de sarbatori. Sunt foarte bune calde, cu smantana sau iaurt.

Ingrediente
Varza murata(intreaga)
2 kg
O varza mare cu frunze subtiri sau 2 mici.
Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
Orez
100 g
Ceapa alba
2 buc
Apa
150 ml
Piper negru
0.5 lingurite
Cimbru uscat
0.25 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Bulion de rosii
300 ml
De casa sau cumparat, daca este mai gros il dizolvati cu putina apa - sa fie mai lichid.
Costita afumata de porc
300 g
Pasi de urmat
Pas 1

Varza acra se spala bine si se desface de frunze, daca este foarte sarata si acra lasati-o in multa apa vreo 2-3 ore, si mai schimbati apa periodic.

Sarmale - Pas 1
Pas 2

Tocati carnea(sau cumparati carne tocata), spalati orezul si il puneti peste carne.

Sarmale - Pas 2
Pas 3

Ceapa o curatati si o caliti in ulei. O adaugati peste orez, apoi piperul, sarea, si 2-3 linguri de bulion.

Amestecati bine toata compozitia. Apoi adaugati 150 ml de apa si bateti bine umplutura de carne, ca sa incorporeze apa si sa se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul sa se umfle bine la fierbere, inainte sa-l cuprinda carnea.

Sarmale - Pas 3
Pas 4

Taiati cotoarele la foile de varza, partile subtiri ale foii le portionati uniform pentru a inveli sarmalele.

Sarmale - Pas 4
Pas 5

Deci am pregatit foile pentru sarmale si umplutura.

Sarmale - Pas 5
Pas 6

Cotoarele de varza si resturile de varza, care au ramas dupa ce ati portionat foile, le tocati marunt.

Sarmale - Pas 6
Pas 7

Taiati bucati medii costita de porc afumata.

Sarmale - Pas 7
Pas 8

Intr-un ceaun de 4-5 l, puneti la fund un strat de varza tocata, putina costita si 2-3 linguri de bulion de rosii.

Sarmale - Pas 8
Pas 9

Formati sarmalele si le aranjati peste stratul de varza tocata, costita si bulion.

Sarmale - Pas 9
Pas 10

Peste stratul de sarmale iarasi puneti un strat de varza tocata, costita si bulion de rosii.

Asa continuati sa faceti straturile de sarmale si varza/costita/bulion pana umpleti ceaunul.

Sarmale - Pas 10
Pas 11

Turnati apa clocotita cat sa acopere ultimul strat(Acesta trebuie sa fie stratul de varza/costita/bulion) si puneti la fiert.

Fierbeti 2 ore la foc mic, apoi inca o ora la foc foarte mic(ca sa se coaca bine).

Sarmale - Pas 11
Pas 12

Sarmalele le serviti cu smantana, alaturi de varza cu costita.

Pofta Buna!

Sarmale - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (10-12 portii)
Timp de preparare:
360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min