Sarmale

Este rețeta românească de sarmale, cu varză acră, multă carne și puțin orez. Am învățat s-o fac aici în România, fiind indispensabile pe orice masă de sărbători. Sunt foarte bune calde, cu smântână sau iaurt.

Ingrediente
Varză murată (întreagă)
2 kg
O varză mare cu frunze subțiri sau 2 mici.
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
   
Orez
100 g
   
Ceapă albă
2 buc
   
Apă
150 ml
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Cimbru uscat
0.25 lingurite
   
Sare
0.5 lingurite
   
Bulion de roșii
300 ml
De casă sau cumpărat, dacă este mai gros îl dizolvați cu puțină apă - să fie mai lichid.
Costiță afumată de porc
300 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Varza acră se spală bine și se desface de frunze, dacă este foarte sărată și acră lăsați-o în multă apă vreo 2-3 ore, și mai schimbați apa periodic.

Sarmale - Pas 1
Pas 2

Tocați carnea(sau cumpărați carne tocată), spălați orezul și îl puneți peste carne.

Sarmale - Pas 2
Pas 3

Ceapa o curățați și o căliți în ulei. O adăugați peste orez, apoi piperul, sarea, și 2-3 linguri de bulion.

Amestecați bine toată compoziția. Apoi adăugați 150 ml de apă și bateți bine umplutura de carne, ca să încorporați apa și să se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul să se umfle bine la fierbere, înainte să-l cuprindă carnea.

Sarmale - Pas 3
Pas 4

Tăiați cotoarele la foile de varză, părțile subțiri ale foii le porționați uniform pentru a înveli sarmalele.

Sarmale - Pas 4
Pas 5

Deci am pregătit foile pentru sarmale și umplutura.

Sarmale - Pas 5
Pas 6

Cotoarele de varză și resturile de varză, care au rămas după ce ați porționat foile, le tocați mărunt.

Sarmale - Pas 6
Pas 7

Tăiați bucăți medii costița de porc afumată.

Sarmale - Pas 7
Pas 8

Într-un ceaun de 4-5 l, puneți la fund un strat de varză tocată, puțină costiță și 2-3 linguri de bulion de roșii.

Sarmale - Pas 8
Pas 9

Formați sarmalele și le aranjați peste stratul de varză tocată, costiță și bulion.

Sarmale - Pas 9
Pas 10

Peste stratul de sarmale iarăși puneți un strat de varză tocată, costiță și bulion de roșii.

Așa continuați să faceți straturile de sarmale și varză/costiță/bulion până umpleți ceaunul.

Sarmale - Pas 10
Pas 11

Turnați apă clocotită cât să acopere ultimul strat(Acesta trebuie să fie stratul de varză/costiță/bulion) și puneți la fiert.

Fierbeți 2 ore la foc mic, apoi încă o oră la foc foarte mic(ca să se coacă bine).

Sarmale - Pas 11
Pas 12

Sarmalele le serviți cu smântână, alături de varză cu costiță.

Poftă Bună!

Sarmale - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min