Chec cu ceai și gem (de post)

Un chec foarte simplu de preparat, chiar banal aș zice - dar la gust nu-l deosebiți de unul clasic - este foarte bun, ușor aromat, umed și fraged.

Mi-a plăcut mult că am putut utiliza gemul mai vechi care se adună prin borcane și nu mai știu unde să-l dau și ce să mai gătesc.

Ingrediente
Ceai negru
2 linguri
pentru a face infuzie mai tare - avem nevoie de 1.5 pahare de ceai negru
Făină albă calitate superioară
12 linguri
am combinat și cu făină integrală de grâu
Zahăr
150 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Gem de casă
6 linguri
eu am pus de vișine
Ulei fără miros
5 linguri
   
Esență de vanilie
1 buc
puteți adăuga și scorțișoară
Nucă tăiată mărunt
0.5 pahare
mai puteți adăuga stafide, prune uscate, etc.
Pași de urmat
Pas 1

Mai întâi se face infuzia de ceai negru - într-o cană sau ceainic se toarnă 2 pahare de apă clocotită peste 2 linguri de frunze de ceai. Lăsați acoperit minim 10 minute.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 1
Pas 2

În acest timp pregătim restul ingredientelor - într-un bol puneți făina, praful de copt, zahărul și vanilia.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 2
Pas 3

Adăugați gemul, uleiul, 1.5 pahare din ceaiul puțin răcorit - amestecați bine cu un tel.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 3
Pas 4

Am pus nucile mărunțite.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 4
Pas 5

Dacă aluatul este prea lichid mai adăugați 2-3 linguri de făină - eu am pus făină integrală.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 5
Pas 6

Coca trebuie să fie ca o smântână mai groasă.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 6
Pas 7

Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu ulei și presărată cu pesmet.

Eu am pus în tava de silicon, nu am uns cu nimic.

O puneți la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 7
Pas 8

După acest timp testați cu scobitoarea și dacă este bine se scoate din cuptor.

Lăsați să se răcorească, apoi îl puneți pe un platou sau farfurie.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 8
Pas 9

Se servește cald sau rece - delicios oricum și un gust foarte bun, aduce a dulciurile bunicii.....

Poftă Bună!

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (9-10 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min