Tarta cu mere, de post

Tarta cu mere, de post

Inca o reteta pe care am incercat-o la atelier - a fost atat de buna ca nici nu am apucat sa gust din ea, imediat a fost impratita in vreo 30 de portii si a disparut de pe platou. Eram sigura ca este buna, dupa cum mi s-a spus, asa ca am repetat-o inca o data si acasa, pentru poze si test :)

Spre surprinderea mea, aluatul este o inventie buna de medaliat - chiar nu as face diferenta intre un aluat facut cu unt/margarina si acesta - foarte bun, faramicios, moale si fraged. Evitam sa fac tartele de post anume pentru ca refuz sa folosesc margarina, deci am gasit solutia! Plus la toate procesul de preparare este extrem de simplu si rapid, deci chiar o reteta exemplara.

Stratul de tort-gele de deasupra puteti sa-l inlocuiti cu o budinca de post de vanilie(preparata din lapte vegetal si praf de budinca la plic) sau chiar cu un gem de caise/zmeura, etc.

Sa nu uitati sa vedeti si sectiunea tartei de la ultimul pas, chiar o sa va convinga s-o incercati neaparat.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
320 g
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Apa calda
120 ml
Praf de copt
10 g
1 plic
Sare
0.25 lingurite
Mere
5 buc
Zahar
0.5 pahare
Gelatina - tort gele de la dr.oetker
1 buc
1 plic - sau puteti pune gem, sau budinca de post de vanilie

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol mai mare se pune faina, uleiul, apa calda, praful de copt si sarea.

Tarta cu mere, de post - Pas 1
Pas 2

Cu o lingura amestecati bine si adunati aluatul.

Tarta cu mere, de post - Pas 2
Pas 3

Va fi un aluat moale si deloc lipicios, il framantati vreo 2-3 minute pe masa sa se uniformizeze.

Tarta cu mere, de post - Pas 3
Pas 4

Cu facaletul intindeti aluatul si il puneti intr-o tava de tarte - unsa cu putin ulei, daca este teflonata nu neaparat. Presati usor cu mainile sa se muleze pe tava si taiati cu un cutit resturile care mai raman.

Tarta cu mere, de post - Pas 4
Pas 5

Merele se curata si se feliaza subtire. Se aranjeaza peste aluat si se presara putin zahar - dupa preferinte si scortisoara.

Tarta cu mere, de post - Pas 5
Pas 6

Puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade si lasati cam 40 de minute - de obicei ar trebui sa se rumeneasca bine bordurile.

Scoateti tava din cuptor si lasati putin sa se racoreasca.

Tarta cu mere, de post - Pas 6
Pas 7

Preparati Tort-Gele-ul dupa instructiunile de pe plic si il turnati peste mere.

Se gelifieaza imediat asa ca tarta se poate servi si calda.

Tarta cu mere, de post - Pas 7
Pas 8

Si cam atat, foarte simpla si deosebit de buna - chiar o recomand si pentru cei care nu tin post.

Pofta Buna!

Tarta cu mere, de post - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

nusica
nusica 19 Mar 2012, 01:07

Draga Lena,uite ce-am gasit,scris de Laura Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/diverse/vreau-sa-stiu-totul-despre-gelatina.

lena
Elena (lena) 19 Mar 2012, 06:39

Nusica stiu articolul, mulutmesc de link, daca stii Tort -Gele-ul este pe baza de gelatina vegetala - agar-agar, este o alga si este cel mai nou si bun inlocuitor al gelatinei simple. Aici l-am folosit pt ca este de post.

Oricum parerile sunt multe si diverse referitor la gelatina clasica, eu sunt undeva pe la mijloc :)

nusica
nusica 19 Mar 2012, 07:38

Da,Lena,am auzit de aceasta gelatina,vegetala,deci,asta ,de la dr. Oetker e vegetala,bine ca am aflat,atunci reteta e buna pt post,ea,reteta,oricum e minunata,dar aveam o indoiala in ceeea ce priveste gelatina.Multumim,Lena ca ai rabdare cu noi,iti doresc o zi minunata si,daca poti,nu te supara pe noi.

lena
Elena (lena) 19 Mar 2012, 07:41

Nusica, si eu nu stiam ca este vegetala - si anume Tort-Gele-ul este vegetal, cealalta Gelatina este simpla. Te pup.

Cri Elena
Cristina Elena (Cri Elena) 19 Mar 2012, 09:37

Felicitari Lena foarte frumos arata tarta si sunt sigura ca este si foarte buna!pentru reteta!

gabriela29sv
gabriela29sv 19 Mar 2012, 14:33

Draga Lena, am facut aceasta tarta imediat ce am primit pe email "reteta zilei" pentru ca am fost cucerita de simplitatea ingredientelor si de cat de rapid se poate face.Mie mi-a iesit tarta mai galbena pentru ca am facut tort-gele-ul cu suc natural de portocale.Am gustat deja doua portii ;) si e DELICIOASA !!! Multumesc frumos pentru reteta,o zi frumoasa.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 19 Mar 2012, 14:38

Si sectiunea ...:)

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 19 Mar 2012, 15:16

Gabriela esti foarte tare, si tarta arata super, bravo!

gabriela29sv
gabriela29sv 19 Mar 2012, 15:24

Daca postezi atatea retete minunate...nu rezist sa nu le incerc...mai devreme sau mai tarziu intra toate pe mana mea hihihi ;).o sa mai revin cu poze de la alte retete incercate.pupici

Geea
Geea 29 Mar 2012, 11:19

Draga Lena, cum la atelierul de gatit nu am apucat sa gust din aceasta tarta, am zis sa  incerc  si  eu sa o fac , urmand bineinteles si instructiunile tale de aici de pe site. Iata ce a iesit :

Poza mea pentru reteta:
Geea
Geea 29 Mar 2012, 11:24

O tarta deosebit de buna, nu foarte dulce, cu un aluat faramicios si fraged .

Poza mea pentru reteta:
Alma Camelia
Alma Camelia 25 Dec 2012, 02:29

Wow ! O reteta foarte simpla, dar tarta e delicioasa. Intr-adevar aluatul e fraged si, exceptand tort-gele-ul, tarta nu are aproape deloc zahar.Indraznesc sa cred ca merele pot fi inlocuite cu alte fructe. Ce parere aveti ? Eu am folosit un plic de tort gele Stilla( de la Kaufland ) caci asa s-a nimerit sa am in casa atunci cand am gasit reteta pe site si a iesit cam mult si cam diluat, dar a insiropat foarte bine tarta.De aceea cred ca nu strica putina insiropare pentru indulcire si fragezire a aluatului.Pentru mine tarta facuta cu doua zile inainte de Craciun a fost o bucurie anticipata, un cadou pe care mi l-am facut singura. Dar si sotul meu a fost extrem de incantat.Felicitari, Lena ! Am incercat sa incarc si poza, dar, desi am micsorat-o mult, nu este acceptata.

muresanim
muresanim 17 Apr 2013, 14:58

buna Lena,

sunt de meserie educatoare si sapt viitoare voi preda fructele de primavara. Le-am propus copiilor mei sa facem impreuna o tarta cu capsiuni. Am mai gatit impreuna si vreau sa-ti spun ca, desi au doar 6 ani, se descurca de minune. Intrebarea mea este, evident,  daca pot pune la reteta ta in loc de mere capsiuni. Mi-e frica ca ei sunt ma moi..si sa nu fie asta o prob.

ms. Ioana

lena
Elena (lena) 17 Apr 2013, 15:02

Salut Ioana,

Cred ca merge sa pui capsuni, poate sa presari un pic de gris pe aluat sa absoarba excesul de suc.

Sa aveti spor la treaba

Baronesse
Baronesse 04 Nov 2013, 21:39

Lena, am facut-o acum 2 sapt, nici n-am clipit bine, si a disparut de pe farfurie.  In weekend vreau s-o repet .  O idee: (nu prea postesc, si nu stiu, dar ma gandesc ca zaharul vanilat merge si in post)  dar eu am adaugat un pliculet de zahar vanilat in aluat si i-a dat o  aroma placuta .  Poate incercati si voi ;)

Nyto
Nyto 22 Mar 2014, 14:49

BUNA ZIUA! AM FACUT SI EU ASTAZI TARTA SI MI-A IESIT FF BUNA.ITI MULTUMESC PENTRU TOATE RETETELE CARE LE POSTEZI.SA AI O ZI FRUMOASA SI MULTA SANATATE!

StefyRizzy
Stefana (StefyRizzy) 18 Jun 2014, 00:46

Saptamana trecuta,iar eram cu gandul sa fac ceva dulce si bun.Am ales tarta Tatin,si iata aici rezultatul !!

Poza mea pentru reteta:
StefyRizzy
Stefana (StefyRizzy) 18 Jun 2014, 00:48

Iar nu m-am putut abtine de la dulce.Ori de cate ori am liber si sunt acasa,imi vin inspiratiile si ma las dusa de dorinta de a face ceva nou si bun.Am optat ptr tarta Tatin iar rezultatula fost unul extrem de bun!! :D

Poza mea pentru reteta:
marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 14 Feb 2015, 17:34

stefyrizzi: ai adaugat aceiasi poza la distanta de 2 minute cu alt comentariu... zau asa! 

Dian4ik
Dian4ik 11 Apr 2016, 11:38

M-am indragostit de tarta asta. Iar blatul este o descoperire pentru mine! O s ao gatesc la vara cu capsuni si cirese :) Mercy Lena!

Nota mea pentru reteta:
Dian4ik
Dian4ik 11 Apr 2016, 11:39

Mercy!

Poza mea pentru reteta:
ancamoga85
ancamoga85 22 Apr 2016, 17:47

Ce rost are gelatina? Se poate si fara, nu?

lena
Elena (lena) ancamoga85 22 Apr 2016, 17:56

Da, dar nu e gelatina, este tort-gele pe baza de agar-agar.

IulianaPilescu658
Iuliana Pilescu (IulianaPilescu658) 29 Jun 2016, 16:10

Delicioasa!

Ekaterinka
Ekaterinka 01 Mar 2017, 21:32

in cel mai rau caz as putea pune gelatina normala?sau daca pun gem,il pun tot dupa ce scot tarta din cuptor?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 02 Mar 2017, 20:04

Da, merge gelatina, dar gemul se poate pune in cuptor cu merele, tot va fi bine cred.

Ekaterinka
Ekaterinka Elena (lena) 02 Mar 2017, 20:37

ok,multumesc.incerc si vad ce iese

Ekaterinka
Ekaterinka 13 Mar 2017, 14:34

inca o reteta minunata,simt ca as putea sa o maninc pe toata fara mustrari mari de constiinta .i-am pus gelatina,am tinut-o la frigider vreo ora si gata bunatatea.multumesc frumos Lena

Patrice
Patrice 18 Mar 2017, 21:11

Multumesc Lena pentru reteta, e o prajitura foarte buna de post.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
florina23
florina23 07 Aug 2017, 21:12

Draga Lena, am incercat cu placere multe dintre retetele tale! Sunt absolut grozave! Am niste afine la congelator si as vrea sa le folosesc intr-o tarta de post. Pot folosi aluatul din aceasta placinta si sa incorporez fructele decongelate in gelatina dr oetker? Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) florina23 10 Aug 2017, 14:07

Sigur, merge si asa.

Ana Manole
Ana Manole 29 Nov 2017, 12:39

Draga Lena, vreau sa incerc aceasta reteta, dar am o nelamurire stiu ca gelatina este de origine animala, tort-gelee este tot gelatina, nu? Deci ar trebui sa folosesc altceva? Dar ce anume? Multumesc.

lena
Elena (lena) Ana Manole 29 Nov 2017, 12:47

Nu, anume tort-gele-ul este pe baza de agar vegetal.

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 28 Feb 2018, 18:48

Minunată rețetă! Bună și proaspătă dar și a doua zi când blatul se înmoaie.

Nota mea pentru reteta: