Este o varianta de coptura(de origine ruseasca - traditionala) pentru micul dejun, copii si nu numai - foarte asemanatoare la textura si gust cu niste cornuri cu gem. La reteta am folosit "Aluatul fals dospit de la Dr.Oetker", pe care l-am descoperit datorita Natalei.
Un aluat foarte bun, inlocuitorul aluatului cu drojdie clasic - este pufos si moale, ingredientul principal fiind branza de vaci(crema). Recomand sa incercati reteta neaparat!
De obicei pentru aceasta reteta de aluat, cumpar crema de branza, sau branza de vaci mai lichida.
Intr-un bol mai mare, incepem sa facem aluatul - se pune branza prima.
Adaugam ouale, ametecam bine.
Apoi se toarna uleiul, la fel amestecati bine.
Adaugati un pahar de zahar si mixati.
Urmeaza plicurile cu praf de copt si esenta de vanilie.. Amestecati bine.
In final adaugati faina, si framantati un aluat moale. Nu se lipeste de maini pt ca are mult ulei, asa ca nu il framantati mult.
Aluatul se lasa 2 ore la temepratura camerei, acoperit cu folie alimentara. In acest timp pregatim merele.
Merele se curata de coaja si cotor, se taie cubulete. Se pun cu un pahar de zahar intr-un ceaun sau tigaie, cu o jumate de pahar de apa. Lasati la foc mediu sa se inmoaie bine si sa se evapore tot lichidul.
Dupa ce o scazut tot lichidul, stingeti focul si lasati sa se raceasca.
Dupa 2 ore, impartim aluatul in 4 si il framantati usor.
Fiecare parte de aluat o intindeti cu facaletul, cam de 5-6 mm grosime. Cu un pahar sau cana cu gura mare taiati rondele din el.
Puneti cate putina umplutura de mere pe fiecare bucatica de aluat.
Pirojki-urile se formeaza astfel - se apropie marginile opuse ale rondului de aluat, si se lipeste bine(ca la coltunasi).
Se pun pe tigaie de cuptor, unsa cu ulei, cu marginea in jos - se modeleaza ca sa nu se vada colturile.
Se ung cu galbenus de ou si se lasa la cuptor pana se rumenesc.
Se scot din cuptor, si se lasa sa se racoreasca usor. Sunt bune si aromate, atat calde cat si reci.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.