Pirojki cu mere

Este o varianta de coptura(de origine ruseasca - traditionala) pentru micul dejun, copii si nu numai - foarte asemanatoare la textura si gust cu niste cornuri cu gem. La reteta am folosit "Aluatul fals dospit de la Dr.Oetker", pe care l-am descoperit datorita Natalei.

Un aluat foarte bun, inlocuitorul aluatului cu drojdie clasic - este pufos si moale, ingredientul principal fiind branza de vaci(crema). Recomand sa incercati reteta neaparat!

Ingrediente
Crema de branza de vaci(quark)
500 g
Oua
3 buc
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
Zahar
2 pahare
Praf de copt
3 buc
adica 3 plicuri
Esenta de vanilie
1 buc
Faina alba calitate superioara
700 g
Mere ionatan
1 kg
Pasi de urmat
Pas 1

De obicei pentru aceasta reteta de aluat, cumpar crema de branza, sau branza de vaci mai lichida.

Pirojki cu mere - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol mai mare, incepem sa facem aluatul - se pune branza prima.

Pirojki cu mere - Pas 2
Pas 3

Adaugam ouale, ametecam bine.

Pirojki cu mere - Pas 3
Pas 4

Apoi se toarna uleiul, la fel amestecati bine.

Pirojki cu mere - Pas 4
Pas 5

Adaugati un pahar de zahar si mixati.

Pirojki cu mere - Pas 5
Pas 6

Urmeaza plicurile cu praf de copt si esenta de vanilie.. Amestecati bine.

Pirojki cu mere - Pas 6
Pas 7

In final adaugati faina, si framantati un aluat moale. Nu se lipeste de maini pt ca are mult ulei, asa ca nu il framantati mult.

Pirojki cu mere - Pas 7
Pas 8

Aluatul se lasa 2 ore la temepratura camerei, acoperit cu folie alimentara. In acest timp pregatim merele.

Pirojki cu mere - Pas 8
Pas 9

Merele se curata de coaja si cotor, se taie cubulete. Se pun cu un pahar de zahar intr-un ceaun sau tigaie, cu o jumate de pahar de apa. Lasati la foc mediu sa se inmoaie bine si sa se evapore tot lichidul.

Pirojki cu mere - Pas 9
Pas 10

Dupa ce o scazut tot lichidul, stingeti focul si lasati sa se raceasca.

Pirojki cu mere - Pas 10
Pas 11

Dupa 2 ore, impartim aluatul in 4  si il framantati usor.

Pirojki cu mere - Pas 11
Pas 12

Fiecare parte de aluat o intindeti cu facaletul, cam de 5-6 mm grosime. Cu un pahar sau cana cu gura mare taiati rondele din el.

Pirojki cu mere - Pas 12
Pas 13

Puneti cate putina umplutura de mere pe fiecare bucatica de aluat.

Pirojki-urile se formeaza astfel - se apropie marginile opuse ale rondului de aluat, si se lipeste bine(ca la coltunasi).

Pirojki cu mere - Pas 13
Pas 14

Se pun pe tigaie de cuptor, unsa cu ulei, cu marginea in jos - se modeleaza ca sa nu se vada colturile.

Se ung cu galbenus de ou si se lasa la cuptor pana se rumenesc.

Pirojki cu mere - Pas 14
Pas 15

Se scot din cuptor, si se lasa sa se racoreasca usor. Sunt bune si aromate, atat calde cat si reci.

Pofta Buna!

Pirojki cu mere - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (30 buc)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min