Prajitura cu mac

Demult planificam sa incerc aceasta reteta, mai ales ca am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani si utilizatori ai site-ului... Am fost impresionata in primul rand ca este foarte simplu de preparat si atat de frageda, gustoasa, fina - pentru amatorii copturilor cu mac, sa nu o ratati!

Si nu treceti de pasul cu insiroparea, asta face diferenta intre "Prajitura cu mac" si "Placinta cu mac" - este atat de frageda ca o prajitura, usor o puteti manca si cu lingurita.

Ingrediente
Foi de placinta
1 buc
adica 1 pachet - contine de obicei cam 12-14 foi
Oua
4 buc
Zahar
2 pahare
1 pentru umplutura + 1 pentru sirop - paharul are 250g
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
de 250g
Iaurt
500 g
Praf de copt
20 g
adica 2 plicuri
Esenta de vanilie
2 buc
Mac
200 g
Pasi de urmat
Pas 1

In primul rand aveti grija sa decongelati foile de placinta.

Apoi pregatim umplutura:

- intr-un bol puneti ouale, iaurtul, 1 pahar de zahar, uleiul, praful de copt, 1 esenta de vanilie.

Prajitura cu mac - Pas 1
Pas 2

Amestecati bine compozitia cu un tel si separat intr-un alt bol masurati si puneti 15 linguri din ea.

Prajitura cu mac - Pas 2
Pas 3

In bolul mare adaugati macul si amestecati bine.

Prajitura cu mac - Pas 3
Pas 4

Acum trecem la montarea prajiturii.

Numarat foile de placinta si le impartiti in 3 - adica cam cate 4 foi grupate separat.

Intr-o tava adanca puneti primul strat de foi si neaparat intre ele sa nu uitati sa ungeti cu putin ulei.

Prajitura cu mac - Pas 4
Pas 5

Turnati jumatate din compozitia de mac peste foi.

Prajitura cu mac - Pas 5
Pas 6

Urmeaza al 2-lea set de foi de placinta, ungeti cu ulei fiecare foaie.

Prajitura cu mac - Pas 6
Pas 7

Turnati cealalta jumatate din umplutura cu mac, distribuiti pe toata suprafata foilor.

Prajitura cu mac - Pas 7
Pas 8

Puneti ultimul strat de foi unse cu ulei intre ele.

Deasupra turnati compozitia de iaurt fara mac, cele 15 linguri puse deoparte la inceput.

Prajitura cu mac - Pas 8
Pas 9

Cu un cutit usor intepati prajitura in cateva locuri.

Dati tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 30-35 de minute. Aveti grija ca se bronzeaza destul de repede, dar o lasati totusi macar 30 de minute sa se faca bine inauntru.

Prajitura cu mac - Pas 9
Pas 10

Cat timp se coace prajitura faceti siropul:

- intr-o cratita puneti 2 pahare de apa, unul de zahar si esenta de vanilie.

- puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba, apoi opriti focul si lasati la o parte.

Prajitura cu mac - Pas 10
Pas 11

Imediat cum scoateti prajitura din cuptor turnati siropul pe toata suprafata si lasati sa se racoreasca bine.

Eu nu am avut rabdare, cam intr-o ora deja taiam din ea si nu-mi venea sa cred cat de buna poate fi.....

Prajitura cu mac - Pas 11
Pas 12

Portionati si serviti cu mare placere - a fost f. apreciata de toata lumea...

Daniela tot respectul si mii de multumiri pentru reteta, va pup!

Pofta Buna!

Prajitura cu mac - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Sursa: Daniela Drig