Demult plănuiam să încerc această rețetă, mai ales că am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani și utilizatori ai site-ului... Am fost impresionată în primul rând că este foarte simplu de preparat și atât de fragedă, gustoasă, fină - pentru amatorii copturilor cu mac, să nu o ratați!
Și nu treceți de pasul cu însiroparea, asta face diferența între "Prăjitura cu mac" și "Plăcinta cu mac" - este atât de fragedă ca o prăjitură, ușor o puteți mânca și cu lingurița.
În primul rând aveți grijă să decongelați foile de plăcintă.
Apoi pregătim umplutura:
- într-un bol puneți ouăle, iaurtul, 1 pahar de zahăr, uleiul, praful de copt, 1 esență de vanilie.
Amestecați bine compoziția cu un tel și separat într-un alt bol măsurați și puneți 15 linguri din ea.
În bolul mare adăugați macul și amestecați bine.
Acum trecem la montarea prăjiturii.
Numărați foile de plăcintă și le împărțiți în 3 - adică cam câte 4 foi grupate separat.
Într-o tavă adâncă puneți primul strat de foi și neapărat între ele să nu uitați să ungeți cu puțin ulei.
Turnați jumătate din compoziția de mac peste foi.
Urmează al 2-lea set de foi de plăcintă, ungeți cu ulei fiecare foaie.
Turnați cealaltă jumătate din umplutura cu mac, distribuiți pe toată suprafața foilor.
Puneți ultimul strat de foi unse cu ulei între ele.
Deasupra turnați compoziția de iaurt fără mac, cele 15 linguri puse deoparte la început.
Cu un cuțit ușor înțepați prăjitura în câteva locuri.
Dați tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade și lăsați 30-35 de minute. Aveți grijă că se bronzează destul de repede, dar o lăsați totuși măcar 30 de minute să se facă bine înăuntru.
Cât timp se coace prăjitura faceți siropul:
- într-o cratiță puneți 2 pahare de apă, unul de zahăr și esența de vanilie.
- puneți pe foc și amestecați periodic până începe să fiarbă, apoi opriți focul și lăsați la o parte.
Imediat cum scoateți prăjitura din cuptor turnați siropul pe toată suprafața și lăsați să se răcorească bine.
Eu nu am avut răbdare, cam într-o oră deja tăiam din ea și nu-mi venea să cred cât de bună poate fi.....
Porționați și serviți cu mare plăcere - a fost f. apreciată de toată lumea...
Daniela, tot respectul și mii de mulțumiri pentru rețetă, vă pup!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.