Demult planificam sa incerc aceasta reteta, mai ales ca am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani si utilizatori ai site-ului... Am fost impresionata in primul rand ca este foarte simplu de preparat si atat de frageda, gustoasa, fina - pentru amatorii copturilor cu mac, sa nu o ratati!
Si nu treceti de pasul cu insiroparea, asta face diferenta intre "Prajitura cu mac" si "Placinta cu mac" - este atat de frageda ca o prajitura, usor o puteti manca si cu lingurita.
In primul rand aveti grija sa decongelati foile de placinta.
Apoi pregatim umplutura:
- intr-un bol puneti ouale, iaurtul, 1 pahar de zahar, uleiul, praful de copt, 1 esenta de vanilie.
Amestecati bine compozitia cu un tel si separat intr-un alt bol masurati si puneti 15 linguri din ea.
In bolul mare adaugati macul si amestecati bine.
Acum trecem la montarea prajiturii.
Numarat foile de placinta si le impartiti in 3 - adica cam cate 4 foi grupate separat.
Intr-o tava adanca puneti primul strat de foi si neaparat intre ele sa nu uitati sa ungeti cu putin ulei.
Turnati jumatate din compozitia de mac peste foi.
Urmeaza al 2-lea set de foi de placinta, ungeti cu ulei fiecare foaie.
Turnati cealalta jumatate din umplutura cu mac, distribuiti pe toata suprafata foilor.
Puneti ultimul strat de foi unse cu ulei intre ele.
Deasupra turnati compozitia de iaurt fara mac, cele 15 linguri puse deoparte la inceput.
Cu un cutit usor intepati prajitura in cateva locuri.
Dati tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 30-35 de minute. Aveti grija ca se bronzeaza destul de repede, dar o lasati totusi macar 30 de minute sa se faca bine inauntru.
Cat timp se coace prajitura faceti siropul:
- intr-o cratita puneti 2 pahare de apa, unul de zahar si esenta de vanilie.
- puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba, apoi opriti focul si lasati la o parte.
Imediat cum scoateti prajitura din cuptor turnati siropul pe toata suprafata si lasati sa se racoreasca bine.
Eu nu am avut rabdare, cam intr-o ora deja taiam din ea si nu-mi venea sa cred cat de buna poate fi.....
Portionati si serviti cu mare placere - a fost f. apreciata de toata lumea...
Daniela tot respectul si mii de multumiri pentru reteta, va pup!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.