Prăjitură cu mac

Demult plănuiam să încerc această rețetă, mai ales că am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani și utilizatori ai site-ului... Am fost impresionată în primul rând că este foarte simplu de preparat și atât de fragedă, gustoasă, fină - pentru amatorii copturilor cu mac, să nu o ratați!

Și nu treceți de pasul cu însiroparea, asta face diferența între "Prăjitura cu mac" și "Plăcinta cu mac" - este atât de fragedă ca o prăjitură, ușor o puteți mânca și cu lingurița.

Ingrediente
Foi de plăcintă
1 buc
adică 1 pachet - conține de obicei cam 12-14 foi
Ouă
4 buc
   
Zahăr
2 pahare
1 pentru umplutură + 1 pentru sirop - paharul are 250g
Ulei de floarea-soarelui
1 pahar
de 250g
Iaurt
500 g
   
Praf de copt
20 g
adică 2 plicuri
Esență de vanilie
2 buc
   
Mac
200 g
   
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând aveți grijă să decongelați foile de plăcintă.

Apoi pregătim umplutura:

- într-un bol puneți ouăle, iaurtul, 1 pahar de zahăr, uleiul, praful de copt, 1 esență de vanilie.

Prăjitură cu mac - Pas 1
Pas 2

Amestecați bine compoziția cu un tel și separat într-un alt bol măsurați și puneți 15 linguri din ea.

Prăjitură cu mac - Pas 2
Pas 3

În bolul mare adăugați macul și amestecați bine.

Prăjitură cu mac - Pas 3
Pas 4

Acum trecem la montarea prăjiturii.

Numărați foile de plăcintă și le împărțiți în 3 - adică cam câte 4 foi grupate separat.

Într-o tavă adâncă puneți primul strat de foi și neapărat între ele să nu uitați să ungeți cu puțin ulei.

Prăjitură cu mac - Pas 4
Pas 5

Turnați jumătate din compoziția de mac peste foi.

Prăjitură cu mac - Pas 5
Pas 6

Urmează al 2-lea set de foi de plăcintă, ungeți cu ulei fiecare foaie.

Prăjitură cu mac - Pas 6
Pas 7

Turnați cealaltă jumătate din umplutura cu mac, distribuiți pe toată suprafața foilor.

Prăjitură cu mac - Pas 7
Pas 8

Puneți ultimul strat de foi unse cu ulei între ele.

Deasupra turnați compoziția de iaurt fără mac, cele 15 linguri puse deoparte la început.

Prăjitură cu mac - Pas 8
Pas 9

Cu un cuțit ușor înțepați prăjitura în câteva locuri.

Dați tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade și lăsați 30-35 de minute. Aveți grijă că se bronzează destul de repede, dar o lăsați totuși măcar 30 de minute să se facă bine înăuntru.

Prăjitură cu mac - Pas 9
Pas 10

Cât timp se coace prăjitura faceți siropul:

- într-o cratiță puneți 2 pahare de apă, unul de zahăr și esența de vanilie.

- puneți pe foc și amestecați periodic până începe să fiarbă, apoi opriți focul și lăsați la o parte.

Prăjitură cu mac - Pas 10
Pas 11

Imediat cum scoateți prăjitura din cuptor turnați siropul pe toată suprafața și lăsați să se răcorească bine.

Eu nu am avut răbdare, cam într-o oră deja tăiam din ea și nu-mi venea să cred cât de bună poate fi.....

Prăjitură cu mac - Pas 11
Pas 12

Porționați și serviți cu mare plăcere - a fost f. apreciată de toată lumea...

Daniela, tot respectul și mii de mulțumiri pentru rețetă, vă pup!

Poftă Bună!

Prăjitură cu mac - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 15 min
Sursă: Daniela Drig