Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Am folosit aceeasi reteta de aluat ca si la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat si gustos.
Preparam mai intai aluatul:
Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.
Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.
Turnati zaharul si laptele in untul topit cald, apoi amestecati bine.
Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.
Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.
Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.
Impartiti aluatul in 3 parti.
Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.
Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.
Adaugati pudra de cacao, amestecati.
Apoi zaharul, amestecati.
Si laptele praf, amestecati bine.
Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.
Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.
Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.
Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.
Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.
Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.
Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.
Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.
In asa fel formati inca 2 cozonaci.
Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.
Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.
Apoi le scoateti din tavi si le lasati sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.