Cozonac cu nucă și cacao

Un cozonac foarte bun, cu multă umplutură, moale și pufos. Am folosit aceeași rețetă de aluat ca și la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat și gustos.

Ingrediente
Unt
100 g
   
Ouă
2 buc
   
Drojdie proaspătă
50 g
   
Zahăr
100 g
pentru aluat
Lapte de vacă
200 ml
   
Sare
0.25 lingurite
Un vârf de linguriță
Făină albă calitate superioară
600 g
Folosiți făină cât va lua aluatul, ca să nu se lipească de mâini.
Nuci
500 g
   
Cacao pudră
4 linguri
   
Zahăr
5 linguri
pt umplutură
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu
Pași de urmat
Pas 1

Preparăm mai întâi aluatul:

Topim untul într-o cratiță, la foc mic. După ce stingeți focul, lăsați să se răcorească.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 1
Pas 2

Cu o lingură mixați bine drojdia cu ouăle și sarea, până se omogenizează.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 2
Pas 3

Turnați zahărul și laptele în untul topit cald, apoi amestecați bine.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 3
Pas 4

Adăugați laptele+zahărul+untul la ouăle cu drojdie.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 4
Pas 5

Adăugați făina și frământați un aluat moale care să nu se lipească de mâini.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 5
Pas 6

Acoperiți bolul cu aluat cu o folie alimentară și lăsați la un loc cald aproximativ o oră, până crește în volum de 2 ori.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 6
Pas 7

Împărțiți aluatul în 3 părți.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 7
Pas 8

Apoi fiecare parte o tăiați în 2 și formați în total 6 bile de aluat.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 8
Pas 9

Nucile le mărunțiți bine, fie cu făcălețul, sau mașina de tocat, sau alte ustensile.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 9
Pas 10

Adăugați pudra de cacao, amestecați.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 10
Pas 11

Apoi zahărul, amestecați.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 11
Pas 12

Și laptele praf, amestecați bine.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 12
Pas 13

Cu puțin lapte sau apă fiartă, diluați compoziția de nuci - adăugați câte puțin și amestecați până devine o compoziție omogenă și groasă, ca un gem.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 13
Pas 14

Ungeți cu ulei tăvile pentru cozonac.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 14
Pas 15

Fiecare bilă, pe rând, o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire și ovală.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 15
Pas 16

Puneți 2 linguri de umplutură și o întindeți uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini.

Aici puteți adăuga și bucățele de rahat, va fi mult mai frumos și gustos.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 16
Pas 17

Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. La fel mai întindeți și mai rulați o foaie de aluat.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 17
Pas 18

Aceste 2 rulade le împletiți în formă de spirală.

 

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 18
Pas 19

Acesta va fi un cozonac, pe care îl puneți într-o tavă de copt pregătită mai înainte, și îl lăsați la un loc cald ca să crească bine.

În așa fel formați încă 2 cozonaci.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 19
Pas 20

După aproximativ o oră, când cozonacii au crescut bine, îi ungeți cu o pensulă, cu gălbenuș de ou - și îi puneți la cuptor la temperatură medie.

 

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 20
Pas 21

Când se rumenesc bine îi scoateți din cuptor și îi lăsați să se răcorească puțin.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 21
Pas 22

Apoi îi scoateți din tăvi și îi lăsați să se răcească bine câteva ore, sau dacă îi faceți seara îi lăsați până dimineața. Vor fi mult mai buni și mai pufoși.

Poftă Bună!

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 22

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (3 cozonaci)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 80 min