Un cozonac foarte bun, cu multă umplutură, moale și pufos. Am folosit aceeași rețetă de aluat ca și la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat și gustos.
Preparăm mai întâi aluatul:
Topim untul într-o cratiță, la foc mic. După ce stingeți focul, lăsați să se răcorească.
Cu o lingură mixați bine drojdia cu ouăle și sarea, până se omogenizează.
Turnați zahărul și laptele în untul topit cald, apoi amestecați bine.
Adăugați laptele+zahărul+untul la ouăle cu drojdie.
Adăugați făina și frământați un aluat moale care să nu se lipească de mâini.
Acoperiți bolul cu aluat cu o folie alimentară și lăsați la un loc cald aproximativ o oră, până crește în volum de 2 ori.
Împărțiți aluatul în 3 părți.
Apoi fiecare parte o tăiați în 2 și formați în total 6 bile de aluat.
Nucile le mărunțiți bine, fie cu făcălețul, sau mașina de tocat, sau alte ustensile.
Adăugați pudra de cacao, amestecați.
Apoi zahărul, amestecați.
Și laptele praf, amestecați bine.
Cu puțin lapte sau apă fiartă, diluați compoziția de nuci - adăugați câte puțin și amestecați până devine o compoziție omogenă și groasă, ca un gem.
Ungeți cu ulei tăvile pentru cozonac.
Fiecare bilă, pe rând, o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire și ovală.
Puneți 2 linguri de umplutură și o întindeți uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini.
Aici puteți adăuga și bucățele de rahat, va fi mult mai frumos și gustos.
Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. La fel mai întindeți și mai rulați o foaie de aluat.
Aceste 2 rulade le împletiți în formă de spirală.
Acesta va fi un cozonac, pe care îl puneți într-o tavă de copt pregătită mai înainte, și îl lăsați la un loc cald ca să crească bine.
În așa fel formați încă 2 cozonaci.
După aproximativ o oră, când cozonacii au crescut bine, îi ungeți cu o pensulă, cu gălbenuș de ou - și îi puneți la cuptor la temperatură medie.
Când se rumenesc bine îi scoateți din cuptor și îi lăsați să se răcorească puțin.
Apoi îi scoateți din tăvi și îi lăsați să se răcească bine câteva ore, sau dacă îi faceți seara îi lăsați până dimineața. Vor fi mult mai buni și mai pufoși.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.