Tort cu miere și smântână

Demult vroiam să pun această rețetă, așteptam o ocazie potrivită și cred că pe lângă o pască ar merge și așa un tort de casă rapid, delicios și frumos. Pandișpanul moale se combină perfect cu crema de smântână și eventual niște vișine, combinație mai bună și mai simplă nu există.

Sunt multe rețete de torturi cu miere, asta-i cea mai simplă din cele pe care le știu și din proprie experiență vă spun că place la toată lumea, chiar și la cei mai mofturoși - are un gust și aromă ca un tort "de casă" - de fiecare dată îmi amintește de dulciurile mamei, simple și bune.

Mulțumiri Nataliei de la care am văzut și am avut ocazia și să gust acest tort minunat!

Ingrediente
Ouă
3 buc
   
Zahăr
200 g
pentru aluat
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Miere
150 g
   
Smântână
200 ml
pentru aluat
Făină albă calitate superioară
280 g
   
Smântână 20% grăsime
700 ml
sau chiar mai grasă - eventual să mai aveți și niște întăritor de frișcă
Zahăr
150 g
pentru cremă
Esență de vanilie
1 buc
   
Nucă tăiată mărunt
100 g
eventual și niște vișine
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol amestecați cu telul ouăle, zahărul și bicarbonatul de sodiu.

Tort cu miere și smântână - Pas 1
Pas 2

Adăugați miere, amestecați.

Tort cu miere și smântână - Pas 2
Pas 3

Următoarea este smântâna - amestecați.

Tort cu miere și smântână - Pas 3
Pas 4

Și ultima vine făina, amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Tort cu miere și smântână - Pas 4
Pas 5

Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt - la mine tava are diametrul de 28 cm.

Tort cu miere și smântână - Pas 5
Pas 6

Acum partea cea mai importantă și mai sensibilă a rețetei - aveți grijă cum coaceți pandișpanul.

Trebuie pus la 180 de grade, observați că după 15 minute se rumenește bine (din cauza mierii din compoziție), dar aveți grijă - încă nu este gata. Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și lăsați încă vreo 15-20 de minute până trece testul scobitorii.

Tort cu miere și smântână - Pas 6
Pas 7

Lăsați să se răcorească bine apoi îl scoateți din tavă - aici l-am pus cu fundul în sus, să se răcească mai repede.

Tort cu miere și smântână - Pas 7
Pas 8

Merge ornat imediat după ce s-a răcorit pandișpanul.

Fiindcă la coacere face un mic moț, acesta îl tai (îl mănâncă Sofia de obicei:) - ca să pot orna tortul mai bine.

Tort cu miere și smântână - Pas 8
Pas 9

Tai pandișpanul în 2 foi, pe cea de sus o pun la baza tortului.

Tort cu miere și smântână - Pas 9
Pas 10

Smântâna se bate bine cu zahăr și vanilie, să se întărească puțin - dacă nu vrea îi puneți întăritor de frișcă.

Tort cu miere și smântână - Pas 10
Pas 11

Peste prima foaie pun smântână din abundență și vișine (opțional).

Tort cu miere și smântână - Pas 11
Pas 12

Apoi puneți a 2-a foaie și restul de smântână. Ornați după preferință - eu prefer simplu cu nuci sau vișine.

Lăsați tortul minim 4-5 ore la frigider să se înmoaie și pătrundă bine.

Tort cu miere și smântână - Pas 12
Pas 13

Și am ales să vă pun ca poză de prezentare felia de tort - cred că înțelegeți de ce :)

Bun, bun și chiar vă recomand să-l încercați!

Poftă Bună!

Tort cu miere și smântână - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Sursă: Blogul Nataliei