Demult vroiam să pun această rețetă, așteptam o ocazie potrivită și cred că pe lângă o pască ar merge și așa un tort de casă rapid, delicios și frumos. Pandișpanul moale se combină perfect cu crema de smântână și eventual niște vișine, combinație mai bună și mai simplă nu există.
Sunt multe rețete de torturi cu miere, asta-i cea mai simplă din cele pe care le știu și din proprie experiență vă spun că place la toată lumea, chiar și la cei mai mofturoși - are un gust și aromă ca un tort "de casă" - de fiecare dată îmi amintește de dulciurile mamei, simple și bune.
Mulțumiri Nataliei de la care am văzut și am avut ocazia și să gust acest tort minunat!
Într-un bol amestecați cu telul ouăle, zahărul și bicarbonatul de sodiu.
Adăugați miere, amestecați.
Următoarea este smântâna - amestecați.
Și ultima vine făina, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt - la mine tava are diametrul de 28 cm.
Acum partea cea mai importantă și mai sensibilă a rețetei - aveți grijă cum coaceți pandișpanul.
Trebuie pus la 180 de grade, observați că după 15 minute se rumenește bine (din cauza mierii din compoziție), dar aveți grijă - încă nu este gata. Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și lăsați încă vreo 15-20 de minute până trece testul scobitorii.
Lăsați să se răcorească bine apoi îl scoateți din tavă - aici l-am pus cu fundul în sus, să se răcească mai repede.
Merge ornat imediat după ce s-a răcorit pandișpanul.
Fiindcă la coacere face un mic moț, acesta îl tai (îl mănâncă Sofia de obicei:) - ca să pot orna tortul mai bine.
Tai pandișpanul în 2 foi, pe cea de sus o pun la baza tortului.
Smântâna se bate bine cu zahăr și vanilie, să se întărească puțin - dacă nu vrea îi puneți întăritor de frișcă.
Peste prima foaie pun smântână din abundență și vișine (opțional).
Apoi puneți a 2-a foaie și restul de smântână. Ornați după preferință - eu prefer simplu cu nuci sau vișine.
Lăsați tortul minim 4-5 ore la frigider să se înmoaie și pătrundă bine.
Și am ales să vă pun ca poză de prezentare felia de tort - cred că înțelegeți de ce :)
Bun, bun și chiar vă recomand să-l încercați!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.