Placintele sunt slabiciunea mea, imi place sa le fac, sa le mananc si intotdeauna incerc sa invat variante noi si gustoase.
Acestea le fac de vreo 3-4 luni, atunci cand am chef de placinte, dar rapide si sa mai utilizez din iaurtul care expira prin frigider :) Sunt MINUNATE, chiar daca nu sunt adepta gatitului in ulei, nici nu va dati seama atat de fragede sunt si chiar nu sunt uleioase.
Stiam ca aluatul asta cu iaurt merge bine la Turte cu telemea, de exemplu, dar in placinte este si mai bun. Vi le recomand cu incredere, chiar sunt sigura ca va place la toata lumea - cine a gustat la mine au ramas f.impresionati.
Intr-un bol turnati iaurtul, adaugati sare si bicarbonat de sodiu - amestecati si lasati 10 minute la o parte.
Dupa acest timp adaugati faina si incepeti sa framantati aluatul.
Amestecati mai intai cu o lingura pana se prinde faina - daca iese prea lichid si moale aluatul mai adaugati faina. Ar trebui sa va iasa un aluat moale, putin lipicios.
Scoateti compozitia pe masa presarata cu faina si framantati usor pana obtineti un aluat uniform si moale.
Impartiti aluatul in aproximativ 15 bucati egale.
Pe masa presarata cu faina formati bile de aluat, le dati la o parte si le ungeti cu putin ulei.
Le lasati la odihnit vreo 25-30 de minute, nu trebuie acoperite, uleiul de la suprafata nu le va lasa sa se usuce.
In acest timp pregatiti umplutura - intr-un bol amestecati branza, verdeturile, oua si sare dupa gust.
As recomanda sa o faceti putin mai sarata decat va place - la placinte, coltunasi asa se face, pentru ca aluatul mai ia din sare.
Dupa ce s-au odihnit bilele, luati cate una si cu mainile la aplatizati putin - sa fie cam de 8-10cm diametru.
Puneti cam 1 lingura de umplutura in mijloc.
Aduceti marginile spre centru si le prindeti cu degetele.
Dupa ce le-ati prins pe toate, le lipiti bine si usor apasati pe bila formata - sa fie la final cam de 1 cm grosime.
Asta va fi placinta finala, pe care o vom praji in ulei incins. La fel formati si restul placintelor.
Incalziti bine o tigaie cu ulei si rumeniti placintele pe ambele parti. Uleiul trebuie incins bine ca sa nu se absoarba in aluat si placinte - dar dupa ce ati pus placintele pe tigaie faceti focul mai mic si aveti grija sa le intoarceti la timp.
Aici incepusem cu 1 placinta pe tigaie, dar dureaza cam mult pana le faceti pe toate.
Dar m-am smecherit si am inceput sa pun cate 3 pe tigaie.
Pe parcurs cum se fac le puneti una peste alta si le serviti calde sau reci - sunt bune in orice fel.
Delicioase, moi, pufoase - Sofia cum le vede le si ia de pe farfurie - de obicei o convingem sa manance, aici chiar nu trebuie :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.