Plăcintele sunt slăbiciunea mea, îmi place să le fac, să le mănânc și întotdeauna încerc să învăț variante noi și gustoase.
Acestea le fac de vreo 3-4 luni, atunci când am chef de plăcinte, dar rapide și să mai utilizez din iaurtul care expiră prin frigider :) Sunt MINUNATE, chiar dacă nu sunt adeptă gătitului în ulei, nici nu vă dați seama atât de fragede sunt și chiar nu sunt uleioase.
Știam că aluatul ăsta cu iaurt merge bine la Turte cu telemea, de exemplu, dar în plăcinte este și mai bun. Vi le recomand cu încredere, chiar sunt sigură că vă place la toată lumea - cine a gustat la mine au rămas f.impresionați.
Într-un bol turnați iaurtul, adăugați sare și bicarbonat de sodiu - amestecați și lăsați 10 minute la o parte.
După acest timp adăugați făina și începeți să frământați aluatul.
Amestecați mai întâi cu o lingură până se prinde făina - dacă iese prea lichid și moale aluatul mai adăugați făină. Ar trebui să vă iasă un aluat moale, puțin lipicios.
Scoateți compoziția pe masa presărată cu făină și frământați ușor până obțineți un aluat uniform și moale.
Împărțiți aluatul în aproximativ 15 bucăți egale.
Pe masa presărată cu făină formați bile de aluat, le dați la o parte și le ungeți cu puțin ulei.
Le lăsați la odihnit vreo 25-30 de minute, nu trebuie acoperite, uleiul de la suprafață nu le va lăsa să se usuce.
În acest timp pregătiți umplutura - într-un bol amestecați brânza, verdețurile, ouă și sare după gust.
Aș recomanda să o faceți puțin mai sărată decât vă place - la plăcinte, colțunași așa se face, pentru că aluatul mai ia din sare.
După ce s-au odihnit bilele, luați câte una și cu mâinile o aplatizați puțin - să fie cam de 8-10cm diametru.
Puneți cam 1 lingură de umplutură în mijloc.
Aduceți marginile spre centru și le prindeți cu degetele.
După ce le-ați prins pe toate, le lipiți bine și ușor apăsați pe bila formată - să fie la final cam de 1 cm grosime.
Asta va fi plăcinta finală, pe care o vom prăji în ulei încins. La fel formați și restul plăcintelor.
Încălziți bine o tigaie cu ulei și rumeniți plăcintele pe ambele părți. Uleiul trebuie încins bine ca să nu se absoarbă în aluat și plăcinte - dar după ce ați pus plăcintele pe tigaie faceți focul mai mic și aveți grijă să le întoarceți la timp.
Aici începusem cu 1 plăcintă pe tigaie, dar durează cam mult până le faceți pe toate.
Dar m-am șmecherit și am început să pun câte 3 pe tigaie.
Pe parcurs cum se fac le puneți una peste alta și le serviți calde sau reci - sunt bune în orice fel.
Delicioase, moi, pufoase - Sofia cum le vede le și ia de pe farfurie - de obicei o convingem să mănânce, aici chiar nu trebuie :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.