Este o reteta foarte populara pe site-urile rusesti si se traduce ca "Lacrimi de Inger" - pentru ca sufleul cam la o ora dupa coacere lasa la suprafata niste "lacrimi", picaturi de zahar topit - chestie care face prajitura mai fina si frumoasa.
Eu as zice ca de fapt popularitatea prajiturii nu este in aceste "lacrimi", dar in sufleul minunat de albusuri care transforma o tarta simpla cu branza intr-o prajitura deosebita, chiar servita ca un tort.
Am savurat-o cu totii, se combina minunat toate ingredientele si as zice ca este o reusita, aromata, dulce, moale - perfecta!
Si sa vedeti ce repede se face, incercati neaparat si notati in caietele cu retete!
Mai intai se face aluatul pentru baza:
- Puneti intr-un bol faina si praful de copt, adaugati untul rece - amestecati bine cu mainile sau cu un robot sa faceti compozittia faramituri.
- Adaugati zaharul, oul si framantati aluatul - bila formata o puneti la frigider pentru 30 de minute.
In acest timp faceti umplutura de branza:
- in robot puneti branza de vaci, galbenusurile de la 3 oua, 0.5 pahare de zahar, grisul, vanilia si smantana;
- mixati bine vreo 2-3 minute sa fie o compozitia uniforma si cremoasa.
Aluatul se intinde cu mainile intr-o tava de cuptor - eu am folosit o tava rotunda cu pereti detasabili, de 28 cm diametru.
Ridicati usor bordurile, cat vine umplutura de branza, cam 1.5 cm.
Turnati umplutura si uniformizati.
Puneti tava la cuptor preincalzit la 180-200 grade, pentru 30 de minute.
Cam cu 5 minute inainte sa se coaca prajitura, bateti albusurile de la cele 3 oua cu 5 linguri de zahar pudra.
Sa mai explic o data cum faceti: bateti spuma tare albusurile cu mixerul, apoi aduagati cate putin zaharul pudra si mixati pana este ferma.
Puneti aceasta compozitie peste prajitura, cu o lingurita am facut motzuri mici - o apropii cu "fundul" usor de albusuri si trag in sus - vedeti poza.
O puneti la cuptor pentru inca 10 minute la 150-180 de grade. Aveti grija ca se bronzeaza cam repede.
O lasati la racit pentru minim 1 ora si jumate, timp in care observati ca apar "lacrimile".
Si serviti ca prajitura, sau ca un tort rapid - bun, bun de tot!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.