Este o rețetă foarte populară pe site-urile rusești și se traduce ca "Lacrimi de Înger" - pentru că sufleul cam la o oră după coacere lasă la suprafață niște "lacrimi", picături de zahăr topit - chestie care face prăjitura mai fină și frumoasă.
Eu aș zice că, de fapt, popularitatea prăjiturii nu este în aceste "lacrimi", dar în sufleul minunat de albușuri care transformă o tartă simplă cu brânză într-o prăjitură deosebită, chiar servită ca un tort.
Am savurat-o cu toții, se combină minunat toate ingredientele și aș zice că este o reușită, aromată, dulce, moale - perfectă!
Și să vedeți ce repede se face, încercați neapărat și notați în caietele cu rețete!
Mai întâi se face aluatul pentru bază:
- Puneți într-un bol făina și praful de copt, adăugați untul rece - amestecați bine cu mâinile sau cu un robot să faceți compoziția fărâmituri.
- Adăugați zahărul, oul și frământați aluatul - bila formată o puneți la frigider pentru 30 de minute.
În acest timp faceți umplutura de brânză:
- în robot puneți brânza de vaci, gălbenușurile de la 3 ouă, 0.5 pahare de zahăr, grișul, vanilia și smântâna;
- mixați bine vreo 2-3 minute să fie o compoziție uniformă și cremoasă.
Aluatul se întinde cu mâinile într-o tavă de cuptor - eu am folosit o tavă rotundă cu pereți detașabili, de 28 cm diametru.
Ridicați ușor bordurile, cât vine umplutura de brânză, cam 1.5 cm.
Turnați umplutura și uniformizați.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180-200 grade, pentru 30 de minute.
Cam cu 5 minute înainte să se coacă prăjitura, bateți albușurile de la cele 3 ouă cu 5 linguri de zahăr pudră.
Să mai explic o dată cum faceți: bateți spumă tare albușurile cu mixerul, apoi adăugați câte puțin zahărul pudră și mixați până este fermă.
Puneți această compoziție peste prăjitură, cu o linguriță am făcut moțuri mici - o apropiați cu "fundul" ușor de albușuri și trageți în sus - vedeți poza.
O puneți la cuptor pentru încă 10 minute la 150-180 de grade. Aveți grijă că se bronzează cam repede.
O lăsați la răcit pentru minim 1 oră și jumătate, timp în care observați că apar "lacrimile".
Și serviți ca prăjitură, sau ca un tort rapid - bun, bun de tot!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.