Pelmeni (Coltunasi cu carne)

Pelmeni sunt o mancare traditionala ruseasca, foarte populara, gustoasa si se mananca in cantitati industriale. Exista variatii ale acestei mancari si in alte tari(in Romania se numesc coltunasi, in Italia tortelini), sunt sigura ca le veti aprecia si voi.

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
4 buc
Carne tocata amestec(vita/porc)
500 g
Ceapa alba
3 buc
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Unt
200 g
Sare
1 lingura
Piper negru
0.5 lingurite
Smantana
200 g
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un lighean se pune faina, se bat ouale, se adauga 1 lingurita de sare.

Separat pregatiti un pahar de apa.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 1
Pas 2

In amestecul de oua+faina+sare se adauga cate putina apa, pana se face un aluat care sa nu se lipeasca de maini.

Se formeaza 2 bile de aluat si se lasa 10-15 min sa se odihneasca.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 2
Pas 3

In acest timp se pregateste umplutura -  se da carnea prin masina de tocat impreuna cu o ceapa(daca o cumparati deja tocata, taiati ceapa foarte marunt), se adauga 1 lingurita de sare, piperul, 2 oua si se amesteca bine.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 3
Pas 4

Mai framantati o data bilele de aluat, ca sa se uniformizeze bine si sa fie fara noduri - mai lasati 10-15 min.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 4
Pas 5

Din fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul o foaie subtire de 1-1,5 mm grosime. Cu un paharel, cu margine rotunda si mica se taie rondele de aluat din aceasta foaie.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 5
Pas 6

In mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune putina carne - asa ca sa putem lipi marginile.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 6
Pas 7

Se lipesc bine marginile opuse(ca la coltunasi), ca sa nu se dezlipeasca la fiert.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 7
Pas 8

Apoi se lipesc colturile de la coltunas, unul de altul - asa se formeaza pelemeni.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 8
Pas 9

Asa se formeaza toate pelemenile din tot aluatul. Se presara faina pe un platou/fund si se aranjeaza acolo, asa ca sa nu se lipeasca una de alta.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 9
Pas 10

Apoi cand s-au facut toti pelemenii, se taie cele 2 cepe marunt. Se calesc in ulei, pana se rumenesc bine. Cand s-o rumenit ceapa, adaugati untul, stingeti focul - el se va topi incet pana fierbeti coltunasii.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 10
Pas 11

Intr-o cratita mai mare se pune apa, mai mult de jumate de cratita, 1 lingura de sare  - se pune la fiert.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 11
Pas 12

Cand incepe sa fiarba apa, aruncati atent coltunasii acolo, atat ca sa aiba unde sa fiarba  - nu le puneti toti daca vedeti ca nu au in ce sa fiarba(acelasi principiu ca la fierberea pastelor).

Cand dau in clocot, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba - amestecand atent, periodic cu  o lingura.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 12
Pas 13

Cu o sita, sau strecuratoare scoateti coltunasii din apa, lasati sa scurga bine.

Dupa ce ati scos prima partida de coltunasi, la fel faceti cu urmatoarea(daca nu au incaput toti la fiert din prima) - lasati sa fiarba apa si iar puneti.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 13
Pas 14

Peste coltunasii scosi din apa se pune din belsug amestec de ulei cu ceapa prajita si unt , se scutura bine - ca sa nu se lipeasca intre ei.

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 14
Pas 15

Se servesc fierbinti/calzi cu smantana, piper si sare dupa gust.

Pofta Buna!

Pelmeni (Coltunasi cu carne) - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 portii bune)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 90 min