Pelmeni sunt o mâncare tradițională rusească, foarte populară, gustoasă și se mănâncă în cantități industriale. Există variații ale acestei mâncări și în alte țări (în România se numesc colțunași, în Italia tortellini), sunt sigură că le veți aprecia și voi.
Într-un lighean se pune făina, se bat ouăle, se adaugă 1 linguriță de sare.
Separat pregătiți un pahar de apă.
În amestecul de ouă+făină+sare se adaugă câte puțină apă, până se face un aluat care să nu se lipească de mâini.
Se formează 2 bile de aluat și se lasă 10-15 min să se odihnească.
În acest timp se pregătește umplutura - se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu o ceapă (dacă o cumpărați deja tocată, tăiați ceapa foarte mărunt), se adaugă 1 linguriță de sare, piperul, 2 ouă și se amestecă bine.
Mai frământați o dată bilele de aluat, ca să se uniformizeze bine și să fie fără noduri - mai lăsați 10-15 min.
Din fiecare bilă de aluat se întinde cu făcălețul o foaie subțire de 1-1,5 mm grosime. Cu un păhărel, cu margine rotundă și mică se taie rondele de aluat din această foaie.
În mijlocul fiecărei rondele de aluat se pune puțină carne - așa ca să putem lipi marginile.
Se lipesc bine marginile opuse (ca la colțunași), ca să nu se dezlipească la fiert.
Apoi se lipesc colțurile de la colțunaș, unul de altul - așa se formează pelemeni.
Așa se formează toate pelemenile din tot aluatul. Se presară făină pe un platou/fund și se așază acolo, așa ca să nu se lipească una de alta.
Apoi când s-au făcut toți pelemenii, se taie cele 2 cepe mărunt. Se călesc în ulei, până se rumenesc bine. Când s-a rumenit ceapa, adăugați untul, stingeți focul - el se va topi încet până fierbeți colțunașii.
Într-o cratiță mai mare se pune apă, mai mult de jumătate de cratiță, 1 lingură de sare - se pune la fiert.
Când începe să fiarbă apa, aruncați atent colțunașii acolo, atât cât să aibă unde să fiarbă - nu le puneți toți dacă vedeți că nu au în ce să fiarbă (același principiu ca la fierberea pastelor).
Când dau în clocot, faceți focul mic și lăsați 10 min să fiarbă - amestecând atent, periodic cu o lingură.
Cu o sită, sau strecurătoare scoateți colțunașii din apă, lăsați să se scurgă bine.
După ce ați scos prima partidă de colțunași, la fel faceți cu următoarea (dacă nu au încăput toți la fiert din prima) - lăsați să fiarbă apa și iar puneți.
Peste colțunașii scoși din apă se pune din belșug amestec de ulei cu ceapă prăjită și unt, se scutură bine - ca să nu se lipească între ei.
Se servesc fierbinți/calzi cu smântână, piper și sare după gust.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.