Pelmeni sunt o mancare traditionala ruseasca, foarte populara, gustoasa si se mananca in cantitati industriale. Exista variatii ale acestei mancari si in alte tari(in Romania se numesc coltunasi, in Italia tortelini), sunt sigura ca le veti aprecia si voi.
Intr-un lighean se pune faina, se bat ouale, se adauga 1 lingurita de sare.
Separat pregatiti un pahar de apa.
In amestecul de oua+faina+sare se adauga cate putina apa, pana se face un aluat care sa nu se lipeasca de maini.
Se formeaza 2 bile de aluat si se lasa 10-15 min sa se odihneasca.
In acest timp se pregateste umplutura - se da carnea prin masina de tocat impreuna cu o ceapa(daca o cumparati deja tocata, taiati ceapa foarte marunt), se adauga 1 lingurita de sare, piperul, 2 oua si se amesteca bine.
Mai framantati o data bilele de aluat, ca sa se uniformizeze bine si sa fie fara noduri - mai lasati 10-15 min.
Din fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul o foaie subtire de 1-1,5 mm grosime. Cu un paharel, cu margine rotunda si mica se taie rondele de aluat din aceasta foaie.
In mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune putina carne - asa ca sa putem lipi marginile.
Se lipesc bine marginile opuse(ca la coltunasi), ca sa nu se dezlipeasca la fiert.
Apoi se lipesc colturile de la coltunas, unul de altul - asa se formeaza pelemeni.
Asa se formeaza toate pelemenile din tot aluatul. Se presara faina pe un platou/fund si se aranjeaza acolo, asa ca sa nu se lipeasca una de alta.
Apoi cand s-au facut toti pelemenii, se taie cele 2 cepe marunt. Se calesc in ulei, pana se rumenesc bine. Cand s-o rumenit ceapa, adaugati untul, stingeti focul - el se va topi incet pana fierbeti coltunasii.
Intr-o cratita mai mare se pune apa, mai mult de jumate de cratita, 1 lingura de sare - se pune la fiert.
Cand incepe sa fiarba apa, aruncati atent coltunasii acolo, atat ca sa aiba unde sa fiarba - nu le puneti toti daca vedeti ca nu au in ce sa fiarba(acelasi principiu ca la fierberea pastelor).
Cand dau in clocot, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba - amestecand atent, periodic cu o lingura.
Cu o sita, sau strecuratoare scoateti coltunasii din apa, lasati sa scurga bine.
Dupa ce ati scos prima partida de coltunasi, la fel faceti cu urmatoarea(daca nu au incaput toti la fiert din prima) - lasati sa fiarba apa si iar puneti.
Peste coltunasii scosi din apa se pune din belsug amestec de ulei cu ceapa prajita si unt , se scutura bine - ca sa nu se lipeasca intre ei.
Se servesc fierbinti/calzi cu smantana, piper si sare dupa gust.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.