Crema de ou si lapte (Creme Anglaise)

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise)

Eu i-as spune mai mult "Sos de vanilie", pentru ca o crema ar fi ceva mai groasa - dar asa zice reteta lui Jamie Oliver, deci asa sa fie :)

Este un sos foarte fin, gustos si matasos - il puteti folosi la multe retete - inghetata, budinci, prajituri, etc.

Il fac de mai mult timp pentru a face inghetata din el, dar o mica parte este bine de pastrat la congelator pentru a avea un sos de vanilie la o prajitura cu mere/branza la indemana oricand.

Ingrediente

Lapte
500 ml
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 ml
o puteti inlocui cu lapte
Zahar
6 linguri
Esenta de vanilie
1 buc
eu am pus vanilie naturala
Galbenusuri de ou
8 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Aici si sursa retetei, Jamie rules :)

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 1
Pas 2

Laptele(si smantana dulce) se fierbe cu 4 linguri de zahar si esenta de vanilie(vanilie pura).

Dupa ce a fiert luati cratita de pe foc si o lasati 10-15 minute sa se patrunda aroma de vanilie cu laptele.

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol separati galbenusurile si adaugati 2 linguri de zahar.

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 3
Pas 4

Le bateti bine.

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 4
Pas 5

Adaugati cate 1 polonic de lapte fierbinte si amestecati bine dupa fiecare.

Asa incorporati tot laptele.

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 5
Pas 6

Puneti acest amestec pe foc si amestecati continuu.

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 6
Pas 7

Observati ca foarte repede crema devine putin mai groasa si lucioasa, lipindu-se de spatele lingurii.

In acest moment o luati repede de pe foc!

Daca ezitati se va branzi, dar....daca totusi s-a branzit - o treceti printr-o sita si ati reparat-o.

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 7
Pas 8

Si gata, o serviti si calda si rece.

Daca vreti s-o incalziti o puneti pe baie de aburi.

Merge bine si congelata, deci f.practica.

Pofta Buna!

Crema de ou si lapte (Creme Anglaise) - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

caryna1507
caryna1507 12 Nov 2014, 12:59

Mulțumesc mult...

caryna1507
caryna1507 12 Nov 2014, 12:37

Am trecut prin sita și s-a separat în partea branzita care a rămas în sită și partea lichidă care s-a scurs și era la fel ca apa. Partea branzita nu mi se părea ok ca să o pot îngheța... Am pus niște amidon dar tot branzita e. Sa o îngheț a așa? Iese ceva?

lena
Elena (lena) caryna1507 12 Nov 2014, 12:41

Mai bine nu daca este prea apoasa, faci alta.

lena
Elena (lena) 12 Nov 2014, 11:58

Vedeti pasul 7.

Jana
Jana 15 May 2014, 15:37

Delicioasa!!! Mi-a iesit din prima. Multumesc pentru retete.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 Oct 2013, 16:23

Eeeeeee,alta viata. L-am "reparat". Intr-un craticior am pus 1 lingurita de amidon si tot cate putin din acest sos, am mestecat,apoi am pus pe foc si a dat un clocot. Nici vorba sa se branzeasca. F.bun, adica mai gros ca si inainte era tot la fel de gustos. (nu stiu ce se intampla cu aceste anunturi de raspuns pe e-m !!!.Vad ca mi-ai rasp.la 18,44 si pe mine (eram chiar aici) m-a anuntat ca a sosit la 23 !!! Dar nu intotdeauna. ). Multumesc pentru rabdare. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 Oct 2013, 18:40

Am revenit. Am facut 1/4 de cantitate. Suficienta. Dar nu stiu cum trebuie sa fie consistenta. Cam subtire. Imi curge, nu e crema, mi-a iesit ca un aluat de clatite ,o idee mai grosut. Putin mi s-a taiat (deci nu mai puteam lasa pe foc), am reparat-o urgent cu mixerul si nu se mai vede nimic. Gustul bun,dar cam subtire. La tine pe prajitura parca sta ca o crema.. Poza e cam intunecata ca nu am lumina buna. Nu-ti poti da seama de consistenta.Vei vedea la Clafoutis cand voi posta (cu ajutoare).

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 Oct 2013, 12:09

Da,multumesc,am banuit, de aceea am si scris  "cantit,mai mici....." ,poate fac chiar 1/4 numai sa vad cum e ca am si inghetata.(imi vin 2 prietene dupa masa). Am si o cutie de smantana dulce,dar n-as desface-o daca pot inlocui cu lapte. Pupici.

tiki
tiki 29 Oct 2013, 11:51

Buna Lena. Te rog spune-mi daca inlocuiesc smantana cu lapte, vine de 2 ori lapte ? 500 in loc de smantana  500 lapte = 1 litru? (Ma rog cantitati mai mici,cum doresti.) ca acuma fac Clafoutis cu mere si poate sa fac si acest sos-crema. Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 29 Oct 2013, 11:53

Dap, pui 1 litru de lapte. Dar vezi ca iti iese multa pentru Clafoutis, dar o mai poti congela si folosi oricand iti trebuie.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 May 2013, 09:44

Tocmai ieri am facut aceasta crema din 1/2 ingrediente, si a fost super. Am servit-o cu spuma de fructe de padure, si si goala (cateva linguri bune  ) . Exact ce ai zis tu Lena am patit initial: adica mi s-a branzit destul de tare, si nici trecuta prin sita nu era 100% "dreasa". De aceea am mai lasat-o mai bine de 1 ora la frigider apoi am batut-o putin cu mixerul, a iesit ceva senzational, fin, nici nu ziceai ca a fost vreodata branzita. Multumesc de reteta, o voi repeta numaidecat. 

gabriela29sv
gabriela29sv 14 Jun 2012, 18:41

Draga mea Lena, eu ador aceasta crema (creme aglaise)...mai ales cu prajitura negresa de post...e absolut delicioasa.In general aceasta crema(sos) merge perfect cu prajiturile de cacao.Multumesc frumos pentru reteta,acum o sa fac si eu acasa.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile