Eu i-aș spune mai mult "Sos de vanilie", pentru că o cremă ar fi ceva mai groasă - dar așa zice rețeta lui Jamie Oliver, deci așa să fie :)
Este un sos foarte fin, gustos și mătăsos - îl puteți folosi la multe rețete - înghețată, budinci, prăjituri, etc.
Îl fac de mai mult timp pentru a face înghețată din el, dar o mică parte este bine de păstrat la congelator pentru a avea un sos de vanilie la o prăjitură cu mere/brânză la îndemână oricând.
Aici și sursa rețetei, Jamie rules :)
Lapte (și smântâna dulce) se fierbe cu 4 linguri de zahăr și esență de vanilie (vanilie pură).
După ce a fiert luați cratița de pe foc și o lăsați 10-15 minute să se pătrundă aroma de vanilie cu laptele.
Într-un bol separați gălbenușurile și adăugați 2 linguri de zahăr.
Le bateți bine.
Adăugați câte 1 polonic de lapte fierbinte și amestecați bine după fiecare.
Așa încorporați tot laptele.
Puneți acest amestec pe foc și amestecați continuu.
Observați că foarte repede crema devine puțin mai groasă și lucioasă, lipindu-se de spatele lingurii.
În acest moment o luați repede de pe foc!
Dacă ezitați se va brânzi, dar....dacă totuși s-a brânzit - o treceți printr-o sită și ați reparat-o.
Și gata, o serviți și caldă și rece.
Dacă vreți s-o încălziți o puneți pe baie de aburi.
Merge bine și congelată, deci f. practică.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.