Pilaf uzbek(Plov)

Pilaf uzbek(Plov)

Una din cele mai populare retete din tarile Asiei Centrale, mai ales Uzbekistan(de unde ii vine si numele), plov-ul este mancare de baza dar si mancare traditionala servita si la evenimente speciale. Retete sunt o multime, eu am invatat sa fac aceasta reteta de baza si de vreun an nu mai fac altfel, pilaful este atat de bun ca de fiecare data parca mi se pare ca am manca continuu din el.

Incecati neaparat reteta, nu este grea deloc, doar va ia mai mult timp sa fiarba si sa se patrunda - asteptarea se merita din plin.

Carnea ar fi bine sa fie amestec de vita si oaie - eu fac doar cu carne de vitel, dar cred sa ce poate sa puneti si porc/pui.

Ingrediente

Carne de vitel
500 g
sau amestec oaie+vitel, sau numai oaie
Morcovi
2 buc
morcovi mai mari
Ceapa (mare)
2 buc
Orez - bob rotund
1 pahare
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Usturoi(catei)
5 buc
Frunza de dafin
2 buc
optional puteti adauga boia de ardei dulce si o mirodenie specifica plov-ului - barbaris - aici nu se gaseste, deci in omiteti
Sare,piper
1 linguri
dupa gust

Pasi de urmat

1

Pregatiti toate ingredientele, spalati si curatati legumele, la fel si carnea.

2

Apoi toate le taiati:

- morcovii si ceapa julien;

- carnea cubulete medii.
 

3

Incingeti bine un ceaun cu ulei, adaugati ceapa si amestecand periodic o caliti pana incepe sa se rumeneasca.

4

Apoi adaugati carnea, amestecati bine si lasati vreo 10 minute sa se caleasca impreuna cu ceapa.

5

Adaugati morcovii, amestecati bine periodic si lasati sa se caleasca inca 10 minute.

6

Turnati 2 pahare de apa(acelasi pahar cu care veti masura si orezul) - amestecati si lasati pana incepe sa fiarba.

7

Cand incepe sa fiarba potriviti de sare, piper, adaugati si restul mirodeniilor.

Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet sub capac minim o ora - sau pana este moale carnea.

Boabele negre in poza sunt barbarisul - mi-a fost adus de o buna cunostinta chiar de la sursa.

Dar de multe ori fac si fara el, nu este obligatoriu sa-l folositi.

8

Cat timp fierbe carnea trebuie sa pregatiti orezul - obligatoriu spalat in minim 7-8 ape, pana apa devine limpede. Pe urma il  lasati asa in apa, cam o ora.

9

Dupa ce a fiert carnea adaugati orezul(scurs de apa) in ceaun - si mare atentie - nu se amesteca nimic. Lasati asa orezul sa fie deasupra si apa cam 1 cm deasupa lui, legumele si carnea raman jos.

10

Dupa ce fierbe, faceti focul mic si observati ca in 10-15 minute orezul incepe sa se umfle, il mai neteziti putin cu o lingura si adanciti in el cateii de usturoi.

11

Inca peste 10 minute observati ca orezul ar trebuie sa absoarba apa de deasupra. Daca il gustati este putin al dente, nu chiar fiert tare.

Atunci opriti focul, puneti un capac deasupra pe ceaun si lasati pilaf-ul minim 30 de minute, maxim o ora sa se patrunda.

12

Dupa acest timp il serviti - luati cu lingura din toata adancimea ceaunului, sa ajungeti pana la legume si carne.

Merge bine cu salata de legume proaspete sau muraturi.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6-7 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

Daniela B.
Daniela B. 30 iul 2019, 08:36

Apa nu scade, ramane destul pentru orez ca sa se umfle?

lena
Elena (lena) Daniela B. 30 iul 2019, 08:53

Pai da, nu lasati sa fiarba asa intens ca sa scada mult. La foc mic si cu capac, totul ramane in oala :)

N
Natalia Chiriac (N) 19 oct 2017, 14:46

Foarte gustos

Poza mea pentru reteta:
LucianUrsu425
Lucian Ursu (LucianUrsu425) 24 mai 2016, 17:36

nu mi-a reusit ,sa rasfiert ca tot timpu 

irinaremesh
irinaremesh 24 iul 2015, 00:12

Varianta fara carne dar cu ardei kapia! Am urmat intocmai instructiunile si mi-a. Iesit un orez nelipicios, nesfaramicios ca cel chinezesc! Multumesc Lena, cu retetele tale am devenit gospodina! 🍴🍲

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 21 iul 2015, 16:24

Foarte gustos si ușor de facut doar trebuie respectati Pașii , eu puțin  am redus din ulei. Dar recomand cu încredere sa se facă!!! Cel mai reușit plov :)

Poza mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 01 apr 2015, 17:35

Pana sa descopar site-ul tau Lena eram chiar nepriceputa in bucatarie. La inceput,facand retete dupa pasii indicati de tine,nu prea imi iesea mie mancarea. Insa am invatat ceva pe parcus si sfatuiesc doamnele,domnisoarele,domnii si flacaii sa fie foarte atentie la fiecare pas din reteta iar rezultatul va fi excelent. Acest orez este incredibil de bun eu am mai bagat in el ciuperi murate si patrunjel concelat deasupra am pus parmizan. Foarte bun ❤️❤️❤️

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 27 ian 2015, 21:04

Foarte gustos pilaful acesta. Eu l- am facut cu cotlet de porc pt ca oaie nu mănâncă toți din casa dar voi face altădată. Nu am mai avut cum sa fac poza si in farfurie😄

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 24 ian 2014, 02:33

Am uitat dovada,si desigur si castravetii iam facut tot dupa reteta ta am facut

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 25 nov 2013, 17:19

Buna. Sa dau exemplu ca sunt parolista. Am facut si cu carne de oaie asa ca postez. Mult mai bun. (pilaful). Multumesc de tot.

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 30 iun 2012, 17:18

Reteta a aparut pe site la tanc, era in meniul zilei si de cum am vazut aceasta varianta, nu am ezitat sa o incerc, intr-adevar are un gust excelent ( eu totusi am adaugat si putin chimion, este si el un condiment specific plovului uzbek), si in plus, orezul nu s-a lipit deloc de fundul cratitei , nu stiam acest truc. Am primit laude.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile