Poate să vă sune ciudat dar să știți că sunt "mâncarea casei" la bunica mea din Ucraina, întotdeauna când mergeam la ea în vizită ne făcea colțunași("vareniki" cu cartofi și jumări) și pirojki cu mazăre verde și mujdei. De atunci aveam o idee fixă să nu uit rețeta, am și notat-o de la mama și bunica, periodic mai fac când mi-e dor de ceva bun și deosebit.
În mod normal se folosește mazăre verde uscată la umplutură, dar cred că ar merge să faceți și un piure de mazăre verde congelată sau conservată - aveți grijă să fie piureul final cât mai dens.
Bunica le făcea cu aluat simplu de drojdie(din acela ca pentru pâine) - merge perfect în varianta de post. Eu am zis să fac aluatul de la Pirojki cu cartofi, este mai moale și mai fraged, chiar vă recomand să le încercați, sunt foarte gustoase și merg bine chiar și la copii.
Așa arată mazărea verde uscată, am găsit-o în România la un magazin Mega Image la raionul de produse bio.
Am înmuiat 1 pahar de mazăre verde în 3 pahare de apă timp de 2-3 ore.
Apoi am scurs apa, am adăugat cam 2 pahare de apă curată și am pus cratița la fiert.
Când începe să fiarbă am pus 1 frunză de dafin(opțional) și câteva linguri de ulei, am făcut focul mic și am lăsat să fiarbă încet.
Mazărea ar trebui să fiarbă repede și să se evapore cam toată apa. Dacă apa mai este dar mazărea a fiert, scurgeți toată apa din ea și lăsați puțin să se răcorească.
În acest timp căliți în ulei ceapa tăiată mărunt.
Puneți mazărea și ceapa cu tot cu ulei într-un blender și o pasați bine.
Puteți s-o treceți și prin mașina de tocat carne, așa făcea bunica.
Potriviți de sare, piper și lăsați piureul să se răcorească bine.
În acest timp am făcut aluatul de la Rețeta de Pirojki de cartofi, l-am lăsat să crească, l-am frământat apoi l-am tăiat cam în 20 de bucăți mici.
Din fiecare bucățică de aluat faceți o bilă mică, apoi o întindeți cu făcălețul sau cu mâinile, să fie cam de 5-7 cm diametru.
Puneți pe fiecare câte 1 lingură de umplutură.
Lipiți bine marginile, dar lăsați mijlocul nelipit - asta-i forma clasică la acest tip de pirojki.
În acest fel le faceți pe toate, le puneți într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Se ung cu ou bătut și se lasă 15-20 de minute să crească puțin.
Le coaceți în cuptor preîncălzit la 180-200 de grade până se rumenesc frumos.
Faceți mujdeiul - pisați usturoiul, adăugați puțină apă, sare și 1-2 linguri de ulei, amestecați bine.
Le serviți calde cu mujdei turnat în gaura lăsată în mijloc sau le înmuiați în mujdei la fiecare mușcătură :)
Dacă faceți pirojki cu aluat de pâine, ar fi bine înainte să le stropiți cu mujdei pe toate într-un bol, le acoperiți cu un prosop și lăsați 10-15 minute să se înmoaie bine. Apoi serviți în același mod, cu mujdei pe lângă....
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.