Zacusca de vinete

Imi place foarte mult zacusca si mancarurile cu vinete si ardei, dar zacusca de vinete este preferata si in fruntea tuturor.

La noi acasa aceasta reteta de zacusca se mai numeste Tocana de vinete, si mult timp nu prea intelegeam aici in Romania termenul de zacusca.

Am avut cateva incercari nereusite s-o cumpar, am si preparat diverse variante, dar "regina" tuturor zacusca de vinete inca era in testare. Anul trecut am avut timp sa fac toate etapele(am si adunat sfaturi pe parcurs de la diverse gospodine), sa ma joc cu ingredientele, cu conservarea, si a trecut testul peste iarna - nici un borcan nu a explodat, nu si-a schimbat gustul, si asta fara aspirina!

Acesta varianta eu zic ca este cea mai exemplara, perfecta, desi un pic mai complicata si mai lunga dar daca va organizati corect o sa va bucurati de proces si de rezultate. Inainte sa va apucati efectiv de mixarea finala a ingredientelor sa faceti urmatoarele, chiar partajate in diverse zile libere:

- Coaceti vinetele pe tabla(tigaie veche, sau cuptor), le curatati, le scurgeti bine si daca nu le faceti in 1-2 zile le congelati.

- La fel si ardeii cu gogosarii - copti, presarat sare, lasat sub capac si curatati bine de piele si seminte. Le congelati la fel daca nu preparati zacusca in 1-2 zile.

- Apoi din bulionul de rosii preparat pentru iarna, lasati la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacusca. Daca nu faceti bulion treceti prin masina de tocat sau robot vreo 3 kg de rosii si le folositi in zacusca.

Dupa ce ati facute cele de sus, va apucati de reteta, si va garantez ca o sa aveti zacusca de vinete de nota 20! Gustoasa, aromata, densa, perfecta chiar si pentru cei mai mofturosi amatori de zacusca :)

Ingrediente
Vinete coapte, curatate si scurse bine
3 kg
ca sa fie mai gustoase(cu miros usor de fum) le faceti pe tabla sau gratar - dar merg bine si facute in cuptor
Ardei si gogosari copti si curatati
2 kg
proportia de ardei/gogosari poate sa fie variabila - de preferat la fel sa-i faceti pe tabla sau gratar
Ceapa alba
2 kg
Bulion de rosii
3 l
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
3 linguri
dupa gust
Pasi de urmat
Pas 1

Prima etapa:

- coaceti vinetele, le curatati, scurgeti bine printr-o sita.

Eu le-am congelat si am facut zacusca in alta zi.

Zacusca de vinete - Pas 1
Pas 2

Etapa a 2-a:

- coaceti si curatati ardeii si gogosarii(imediat dupa copt le presarati cu sare, acoperiti cu capac si lasati vreo 30 de minute, apoi le veti curata mult mai usor).

Eu la fel, le-am facut intr-o alta zi, am congelat si am facut zacusca mai incolo.

Zacusca de vinete - Pas 2
Pas 3

Etapa a 3-a este sa faceti bulionul, sau pasati 3-4 kg de rosii.

Apoi va fi efectiv procesul de preparare:

- aici vedeti in poza toate ingredientele gata preparate si de utilizat la zacusca.

Zacusca de vinete - Pas 3
Pas 4

Ceapa se toaca marunt intr-un robot de bucatarie sau masina de tocat carne.

Uleiul se incinge bine intr-un ceaun mare, se adauga ceapa, si lasati sa se caleasca amestecand periodic.

Zacusca de vinete - Pas 4
Pas 5

Apoi cam dupa 15 minute adaugati bulionul de rosii, amestecati si lasati sa fiarba inca vreo 15 minute impreuna.

Zacusca de vinete - Pas 5
Pas 6

In acest timp vinetele le dati prin robot sau masina de tocat carne, la fel si ardeii.

Zacusca de vinete - Pas 6
Pas 7

Apoi intr-un alt ceaun mai mic sau tigaie adanca turnati putin ulei, vinetele,ardeii si le lasati sa se caleasca vreo 15 minute impreuna.

Zacusca de vinete - Pas 7
Pas 8

Apoi turnati amestecul de vinete in ceaunul cu ceapa si bulion.

Zacusca de vinete - Pas 8
Pas 9

Amestecati, potriviti de sare si  cand incepe sa fiarba bine faceti focul mic si lasati vreao 2-3 ore la fiert, amestecand periodic.

Zacusca de vinete - Pas 9
Pas 10

Aveti grija sa o acoperiti putin, pentru ca sare si puteti sa va frigeti la mana, mai ales cand amestecati.

Zacusca de vinete - Pas 10
Pas 11

Observati ca pe parcurs cat fierbe, se schimba textura, gustul, culoarea - este foarte important aici sa aveti rabdare s-o fierbeti cat mai mult si mai bine.

Este gata atunci cand devine lucioasa, uleiul iese la suprafata si zacusca este densa.

Zacusca de vinete - Pas 11
Pas 12

Apoi o turnati asa fierbinte in borcanele curate si uscate din timp(eu le pun la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade).

Aveti grija sa nu le umpleti prea tare, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului.

Zacusca de vinete - Pas 12
Pas 13

Le infiletati bine cu capace de metal curate si bune(sa nu fie ruginite).

Zacusca de vinete - Pas 13
Pas 14

Si le puneti asa fierbinti in cuptor fierbinte preincalzit la 150 de grade.

Eu le las cam 30-40 de minute sa fiu sigura ca stau peste iarna fara aspirina.

Au stat perfect, asa ca fara grija folositi metoda cuptorului pentru sterilizare.

Zacusca de vinete - Pas 14
Pas 15

Opriti cuptorul dupa acest timp, deschideti usa si lasati asa sa se raceasca borcanele complet, eventual peste noapte.

Si gata, le depozitati, de preferat la loc racoros si uscat.

Desi poate sa para procesul mai complicat, sa stiti ca nu este - dar zacusca mai buna decat asta nu am mancat, este perfecta din toate punctele de vedere.

Pofta Buna!

Zacusca de vinete - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 kg (15 borcane de 350g)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min