Anul acesta am ocazia să vă arăt rețete de murături de acasă, direct de la sursă, de la mama, cu roșii din grădină și verdețurile de pe lângă casă. Am mai pus poze cu Vacanța la țară, partea a 2-a, să vedeți ce mai facem pe aici și roada frumoasă de roșii.
Mama este expertă în rețeta de roșii murate, știe să le facă foarte bine, cu multe verdețuri, ierburi și improvizație. În fiecare an se mănâncă primele, le luăm la pachet în borcane, butoaie și savurăm iarna.
Din păcate, pentru a face murături ca lumea trebuie să aveți un beci răcoros, lucru cam imposibil la oraș, dar dacă le puneți undeva prin noiembrie când deja este răcoare, merg făcute și la balcon (eventual cu conservant). La varză așa și fac, dar roșiile făcându-se mai repede, se cam băhlesc dacă le fac pe căldură și le țin în balconul cald.
Oricum, rețeta și proporțiile sunt perfecte, cele mai bune roșii murate la butoi mâncate vreodată sunt acestea și păcat să nu vă arăt rețeta și metoda.
Vă invit la comentarii cu rețetele și sugestiile voastre de murături, chiar vă rog mult!
Roșiile se spală, se aleg - încercați să nu puneți roșii prea coapte și moi. Mama le lasă și codițele.
Aveți grijă să fie roșii bune din surse sigure, dacă sunt din acelea crescute artificial s-ar putea să nu vă iasă murăturile.
Spălați și pregătiți frunzele, mirodeniile - aici am pus chiar și flori de crăițe, au un miros f. bun și dau aromă bună la murătură.
În butoiul curat (sau borcan de sticlă) se pune un rând de mirodenii și frunze - apoi un rând de roșii. Și tot așa se continuă până umpleți butoiul.
Nu uitați să puneți printre roșii și 1-2 ardei grași, pentru aromă.
După ce s-a umplut butoiul, ultimul strat, puneți obligatoriu niște frunze de hrean (sau rădăcini de hrean) și frunze de struguri. Asta ca să nu se facă mucegai și "floare" deasupra.
În 10 litri de apă rece de izvor dizolvați sarea și zahărul.
Duceți butoiul în beci și turnați apa cu sare și zahăr.
Închideți bine capacul, să nu lase aer și lăsați așa minim 1 lună să fermenteze.
Noi am făcut și o variantă mai rapidă, pentru a putea gusta din ele și să fac poze pentru site.
Am făcut într-un borcan de sticlă, aceeași procedură, doar că le-am lăsat afară la cald 3 zile, să fermenteze mai repede. Apoi le-am pus în beci pentru 2 săptămâni.
S-au făcut perfecte, minunate! Roșiile sunt ușor murate, puțin dulci dar bune, bune. Deci și asta este o variantă rapidă pentru pofticioși.
Zeama devine mai tulbure și are o aromă și gust..... că se bea prima! Merge bine și în ciorbe în loc de borș acru.
Și aici dovada.... vă garantez că sunt la fel de bune cum și arată!
Dacă aveți posibilitate, să le încercați neapărat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.