Rosii murate

Anul acesta am ocazia sa va arat retete de muraturi de acasa, direct de la sursa, de la mama, cu rosii din gradina si verdeturile de pe langa casa. Am mai pus poze cu Vacanta la tzara, partea a 2-a, sa vedeti ce mai facem pe aici si roada frumoasa de rosii.

Mama este experta in reteta de rosii murate, stie sa le faca foarte bine, cu multe verdeturi, ierburi si improvizatie. In fiecare an se mananca primele, le luam la pachet in borcane, butoaie si savuram iarna.

Din pacate pentru a face muraturi ca lumea trebuie sa aveti un beci racoros, lucru cam imposibil la oras, dar daca le puneti undeva prin noiembrie cand deja este racoare, merg facute si la balcon(eventual cu conservant). La varza asa si fac, dar rosiile facandu-se mai repede, se cam bahlesc daca le fac pe caldura si le tin in balconul cald.

Oricum reteta si proportiile sunt perfecte, cele mai bune rosii murate la butoi mancate vreodata sunt acestea si pacat sa nu va arat reteta si metoda.

Va invit la comentarii cu retetele si sugestiile voastre de muraturi, chiar va rog mult!

Ingrediente
Rosii
10 kg
aproximativa cantitatea - depinde de volumul rosiilor si butoiului rosiile trebuie sa fie tari, chiar putin verzi
Verdeturi/mirodenii
1 kg
frunze de hrean, de visine, de struguri, de coacaze; marar verde sau uscat, telina(frunze), usturoi, frunza de dafin, ardei rosu iute(optional), piper negru boabe.
Ardei gras
2 buc
Sare pentru muraturi
2 pahare
pahar de 250ml
Zahar
1 pahar
Apa
10 l
de obicei zaharul si sarea se pun la 10l de apa, oricare cantitate de muraturi faceti
Pasi de urmat
Pas 1

Rosiile se spala, se aleg - incercati sa nu puneti rosii prea coapte si moi. Mama le lasa si coditele.

Aveti grija sa fie rosii bune din surse sigure, daca sunt din acelea crescute artificial s-ar putea sa nu va iasa muraturile.

Rosii murate - Pas 1
Pas 2

Spalati si pregatiti frunzele, mirodeniile - aici am pus chiar si flori de craite, au un miros f.bun si dau aroma buna la muratura.

Rosii murate - Pas 2
Pas 3

In butoiul curat(sau borcan de sticla) se pune un rand de mirodenii si frunze - apoi un rand de rosii. Si tot asa se continua pana umpleti butoiul.

Rosii murate - Pas 3
Pas 4

Nu uitati sa puneti printre rosii si 1-2 ardei grasi, pentru aroma.

Rosii murate - Pas 4
Pas 5

Dupa ce s-a umplut butoiul, ultimul strat,  puneti obligatoriu niste frunze de hrean(sau radacini de hrean) si frunze de struguri. Asta ca sa nu se faca mucegai si "floare" deasupra.

Rosii murate - Pas 5
Pas 6

In 10 litri de apa rece de izvor dizolvati sarea si zaharul.

Rosii murate - Pas 6
Pas 7

Duceti butoiul in beci si turnati apa cu sare si zahar.

Inchideti bine capacul, sa nu lase aer si lasati asa minim 1 luna sa fermenteze.

Rosii murate - Pas 7
Pas 8

Noi am facut si o varianta mai rapida, pentru a putea gusta din ele si sa fac poze pentru site.

Am facut intr-un borcan de sticla, aceesi procedura, doar ca le-am lasat afara la cald 3 zile, sa fermenteze mai repede. Apoi le-am pus in beci pentru 2 saptamani.

 

Rosii murate - Pas 8
Pas 9

S-au facut perfecte, minunate! Rosiile sunt usor murate, putin dulci dar bune, bune. Deci si asta este o varianta rapida pentru pofticiosi.

Zeama devine mai tulbure si are o aroma si gust..... ca se bea prima! Merge bine si in ciorbe in loc de bors acru.

Rosii murate - Pas 9
Pas 10

Si aici dovada.... va garantez ca sunt la fel de bune cum si arata!

Daca aveti posibilitate, sa le incercati neaparat.

Pofta Buna!

Rosii murate - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 kg (atat are butoiul mamei)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min