Bors acru de casa

De multi ani cumpar bors acru din comert, si tot tanjeam dupa borsul umplut in casa, asa cum il facea acasa bunica. Acum fiind la tzara m-am hotarat sa-l incerc, am studiat google-ul, mi-am amintit de ce mai facea bunica si m-am apucat de treaba.

Avantajul la aceasta reteta de bors acru este ca puteti s-o luati de la zero, fara husti(un fel de baza pentru bors acru). Intr-o prima etapa se prepara hustile apoi se umple borsul efectiv.

Urmati pasii si sfaturile, va garantez un bors acru perfect, eu am zis ca nu mai cumpar de acum incolo, la cat de simplu se face, si cat de sanatos este.

Ingrediente
Tarate de grau
500 g
cam 3 farfurii adanci, pline cu tarate
Paine
100 g
o felie de paine alba sau de secara
Faina de malai
3 linguri
Frunze de visin
1 buc
1 creanga mica
Leustean verde
2 legaturi
2 fire
Apa
5 l
apa sa fie fierbinte, dar nu clocotita
Pasi de urmat
Pas 1

Prima etapa este sa preparam Hustile, daca aveti deja huste treceti peste acesti pasi.

Aici un vas cam de 2 litri, 1 farfurie de tarate(cam 250g) si o felie de paine alba.

Bors acru de casa - Pas 1
Pas 2

Am pus taratele in vas, am adaugat painea faramitata.

Bors acru de casa - Pas 2
Pas 3

Si turnati apa rece peste compozitie - suficient ca sa-o umezeasca si sa fie mai groasa la consistenta.

Bors acru de casa - Pas 3
Pas 4

Se niveleaza bine, aveti grija sa mai fie loc in vasul cu husti, pentru ca va fermenta si se umfla.

Bors acru de casa - Pas 4
Pas 5

I-am pus capac si am lasat asa la temperatura camerei 2 zile, sa fermenteze bine.

Bors acru de casa - Pas 5
Pas 6

Si in 2 zile sunt gata hustile, taratele au fermentat, putem sa ne apucam de umplut borsul.

Bors acru de casa - Pas 6
Pas 7

Etapa a 2-a - este efectiv prepararea borsului.

Deci trebuie sa avem hustile si cam 2 farfurii de tarate - in general se pune 1 volum de huste la 2 volume de tarate. Mai trebuie malai si frunze de visin, eventual si leustean.

Bors acru de casa - Pas 7
Pas 8

Borsul in general se prepara in vase de sticla sau lut. Bunica intotdeauna il facea in cratite emailate - asa cum am facut si eu acum.

In cratita am pus hustile, taratele si faina de malai.

Bors acru de casa - Pas 8
Pas 9

Turnati 4-5 litri de apa fierbinte bine, amestecati, adaugati frunzele de visin si leusteanul.

Bors acru de casa - Pas 9
Pas 10

Se acopera cu capac si se lasa cam 1 zi, amestecand macar de 1-2 ori.

Bors acru de casa - Pas 10
Pas 11

La mine s-a inacrit cam in 15 ore, il lasati atat la cat va place sa fie de acru - gustand periodic din el.

Bors acru de casa - Pas 11
Pas 12

Am trecut borsul limpezit printr-o panza de bumbac mai densa si l-am turnat in sticle/borcane, pe care le-am inchis cu capace si am pus la frigider.

Asa se poate pastra 1-2 saptamani minim, pana incepe sa-si schimbe culoarea.

Bors acru de casa - Pas 12
Pas 13

Taratele care raman dupa scurgerea borsului se numesc la fel Huste - o parte din ele puteti pastra la frigider in borcan, cam 2 luni - si le folositi cand umpleti urmatorul bors. De obicei se imprumuta pe la gospodine, cele care deja un bors umplut dau huste la altii.

Un borcan de 700ml de huste va ajunge pentru a face cantitatea de bors de mai sus.

Bors acru de casa - Pas 13
Pas 14

Fiindca prima tura de bors cu hustele facute in casa, mi s-a parut la gust putin salcie am zis sa mai umplu o data bors.

Am pus 1 borcan de 700ml de huste, 2 borcane de tarate si am repetat procedura de mai sus. In plus am pus ca bunica o sfecla rosie cruda taiata rondele, pentru a face borsul roz la culoare.

Bors acru de casa - Pas 14
Pas 15

Daca prima tura de bors a fost foarte buna, a 2-a mi-a iesit perfecta, perfecta.

Borsul mi s-a parut mai estetic asa roz, si gustul minunat, acru si aromat.

Sa stiti ca rozul acesta se decoloreaza in ciorba, si nu afecteaza culoarea mancarii.

Bors acru de casa - Pas 15
Pas 16

Aici borsul simplu vs borsul roz - nici o diferenta la gust, decat la culoare.

Bors acru de casa - Pas 16
Pas 17

Si un pont de la alte gospodine:

- daca puneti borsul in sticle de plastic, apoi folositi o cantitate de acolo si sticla ramane nu chiar plina...

Bors acru de casa - Pas 17
Pas 18

 - apasati mijlocul sticlei pana iese aerul si borsul ajunge la gura

- infiletati repede capacul si puneti sticla inapoi la frigider, asa borsul nu se va oxida repede si se pastreaza mai mult timp.

Bors acru de casa - Pas 18
Pas 19

Aici am pus hustele in borcane la frigider pentru alt bors si eventuale cereri de huste de la vecine/cunostinte sau cantitate de bors mai mare.

Bors acru de casa - Pas 19
Pas 20

Si asa aveti un bors de casa perfect, poate pare complicat ca sunt multi pasi, dar nu este, doar am incercat sa detaliez reteta pentru rezultate sigure.

Borsul drege perfet orice ciorba si chiar baut asa simplu are multe proprietati benefice, fiind un remediu natural si o sursa a complexului de vitamine din grupa B.

Pofta Buna!

Bors acru de casa - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6-7 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min