Atunci când am postat rețeta de Gem de prune m-a întrebat cineva de o rețetă de magiun de prune fără zahăr. Sinceră să fiu nu am gustat niciodată și mă gândeam că este ceva dietetic și acru, nu prea mă tenta s-o încerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, și am rămas foarte impresionată de gust, textură, aromă - minunată!
De atunci numai magiun cumpăram de la supermarket, din acela bio - pe o felie de pâine integrală este un desert perfect și foarte delicios, fără remușcări pt siluetă :)
Acum am strâns o găleată mare de prune din grădină și singurul gând mi-a fost la acest delicios gem, știam că trebuie să am răbdare și să-l fierb mult, așa și a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile câte puțin - dar a meritat. Mi-a ieșit foarte bun, puțin acrișor, aromat și textură/culoare perfectă.
Deci, aveți răbdare să-l fierbeți, mai mult chiar de 4-5 ore, în 2 zile dacă nu aveți timp să stați o zi pe lângă el. Dacă îl fierbeți mai puțin va ieși un fel gem foarte acru de prune și veți spune că nu v-a ieșit și nu știți de ce.
Am cules prunele și fiindcă nu erau moi le-am mai lăsat 2 zile să se coacă mai bine.
Apoi s-au spălat și scos sâmburii și le-am pus într-un ceaun mai mare cu fundul gros.
Am adăugat 1 pahar de apă și le-am pus la fiert, amestecând periodic.
Cam așa textură vor avea într-o jumătate de oră, lasă zeamă și încep să fiarbă ca un gem normal.
Mai departe vă arăt cum se schimbă textura și culoarea pe parcursul fierberii - nu uitați că gemul trebuie să fiarbă la foc mic și amestecat periodic, mai rar la început și tot mai des când se îngroașă.
Într-o oră și jumătate.
După 3 ore de fierbere.
După 4 ore jumate.
Și fiindcă nu am mai avut timp să-l fierb, am stins focul și am acoperit oala cu un tifon (obligatoriu! nu cu capac!).
A 2-a zi am scos tifonul și am observat că magiunul s-a mai îngroșat, a avut gust și textură mai bună. Deci chiar și fără foc sub el a continuat procesul de preparare și s-au evaporat aburii în plus, prin tifon.
L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic și amestecând tot mai des în el.
Și tot așa încă vreo 4 ore.
Este gata atunci când devine dens, cu o culoare de maro intens și dacă puneți o lingură în picioare în ceaun stă dreaptă și nu se lasă deloc.
Cantitatea finală a fost la mine de 3 kg de magiun, a scăzut mai mult de jumate din volum.
Îl puneți în borcane uscate și curate, se închid ermetic cu capace.
Aici observați culoarea și textura, un pic mi-a ieșit poza mai lucioasă, culoarea reală este un maro mai închis.
Se merită să-l faceți neapărat, este gustos, dietetic și economic (nu trebuie să cumpărați zahăr) - singura chestie este să aveți răbdare și să-l fierbeți cât mai mult.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.