Atunci cand am postat reteta de Gem de prune ma intrebase cineva de o reteta de magiun de prune fara zahar. Sincera sa fiu nu am gustat niciodata si ma gandeam ca este ceva dietetik si acru, nu prea ma tenta s-o incerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, si am ramas foarte impresionata de gust, textura, aroma - minunata!
De atunci numai magiun cumparam de la supermarket, din acela bio - pe o felie de painie integrala este un desert perfect si foarte delicios, fara remuscari pt silueta :)
Acum am strans o galeata mare de prune din gradina si singurul gand mi-a fost la acest delicios gem, stiam ca trebuie sa am rabdare si sa-l fierb mult, asa si a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile cate putin - dar a meritat. Mi-a iesit foarte bun, putin acrisor, aromat si textura/culoare perfecta.
Deci, aveti rabdare sa-l fierbeti, mai mult chiar de 4--5 ore, in 2 zile daca nu aveti timp sa stati o zi pe langa el. Daca il fierbeti mai putin va iesi un fel gem foarte acru de prune si veti spune ca nu v-a iesit si nu stiti de ce.
Am cules prunele si fiindca nu erau moi le-am mai lasat 2 zile sa se coaca mai bine.
Apoi s-au spalat si scos samburii si le-am pus intr-un ceaun mai mare cu fundul gros.
Am adaugat 1 pahar de apa si le-am pus la fiert, amestecand periodic.
Cam asa textura vor avea intr-o jumatate de ora, lasa zeama si incep sa fiarba ca un gem normal.
Mai departe va arat cum se schimba textura si culoarea pe parcursul fierberii - nu uitati ca gemul trebuie sa fiarba la foc mic si amestecat periodic, mai rar la inceput si tot mai des cand se ingroasa.
Intr-o ora si jumatate.
Dupa 3 ore de fierbere.
Dupa 4 ore jumate.
Si fiindca nu am mai avut timp sa-l fierb, am stins focul si am acoperit oala cu un tifon(obligatoriu! nu cu capac!).
A 2-a zi am scos tifonul si am observat ca magiunul s-a mai ingrosat, a avut gust si textura mai buna. Deci chiar si fara foc sub el a continuat procesul de preparare si s-au evaporat aburii in plus, prin tifon.
L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic si amestecand tot mai des in el.
Si tot asa inca vreo 4 ore.
Este gata atunci cand devine dens, cu o culoare de maro intens si daca puneti o lingura in picioare in ceaun sta dreapta si nu se lasa deloc.
Cantitatea finala a fost la mine de 3 kg de magiun, a scazut mai mult de jumate din volum.
Il puneti in borcane uscate si curate, se inchid ermetic cu capace.
Aici observati culoarea si textura, un pic mi-a iesit poza mai lucioasa, culoarea reala este un maro mai inchis.
Se merita sa-l faceti neaparat, este gustos, dietetic si economic(nu trebuie sa cumparati zahar) - singura chestie este sa aveti rabdare si sa-l fierbeti cat mai mult.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.