Pârjoale moldovenești

La mine acasă li se spune "pârjoale", la mama acasă sunt "kotlety"(în rusă), aici în România le zice "chiftele" - deci fiecare le numește cum știe, important este că sunt delicioase și nelipsite de la orice masă festivă. Și mai gustoase decât la mama mea nu am mâncat la nimeni, ea este expert și le face la fiecare sărbătoare, mai congelează din ele, așa gata făcute - la orice ocazie are chiftele în congelator.

Cel mai important factor pentru rețeta de chiftele bune este să știți exact ce carne ați dat prin mașina de tocat, nici într-un caz nu se cumpără carne gata tocată, plină de grăsime și de proastă calitate. De obicei punem carne de vită și porc în proporții egale, mama face mai mult cu pulpă de porc, mai nou am învățat să le fac doar din carne de vită/vițel, oricum aveți grijă să știți exact ce carne s-a tocat pentru chiftele. Aici aveți și o rețetă de chiftele cu carne de pui, cam după aceeași metodă.

Modul de gătit la fel poate varia, cele mai bune sunt cele făcute în ulei, vedeți în pași metoda - mai dietetice sunt făcute la cuptor (aveți poză la pasul 8) sau pe tigaie ceramică fără ulei, un pic mai uscate dar la fel de delicioase.

Deci, vă recomand să le încercați neapărat, oricine a gustat din pârjoalele mele au cerut rețeta. Recomand neapărat să vă faceți și rezerve în congelator, sunt foarte utile la musafiri neașteptați sau atunci când nu aveți chef de gătit - își păstrează perfect gustul și textura după decongelare.

Ingrediente
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
de preferat să fie tocată acasă
Ceapă albă
2 buc
chiar și 3 bucăți dacă sunt mici
Franzelă simplă
100 g
sau 3 linguri de pesmet
Griș de grâu
1 lingura
opțional
Ouă
3 buc
   
Sare
1 lingura
după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Carnea și ceapa se taie bucăți medii, pentru a le da prin mașina de tocat.

Franzela (de preferat să nu fie proaspătă, trebuie una mai uscată și veche) se înmoaie în apă sau lapte.

Pârjoale moldovenești - Pas 1
Pas 2

Se dau toate (carnea, ceapa și pâinea înmuiată și bine scursă) prin mașina de tocat carne.

Aici am folosit pesmet în loc de pâine, l-am pus direct în tocătura de ceapă cu carne.

Se pun într-un bol mai adânc, se adaugă ouăle, grișul, sarea și piperul, apoi se amestecă bine, timp de 10 minute cu mâinile, până observați că s-au încorporat  toate ingredientele. Dacă tocătura este prea tare și uscată mai adăugați ouă, câte unul, după fiecare aveți grijă să verificați dacă tocătura este moale și elastică.

Dacă vi se pare că este prea lichidă, mai amestecați și bateți cu ea de masă/bol de 5-10 ori, să se omogenizeze mai bine.

Pârjoale moldovenești - Pas 2
Pas 3

Formați chiftelele: înmuiați mâinile în apă sau ulei și se ia câte puțină carne tocată (cam de mărimea unei roșii medii, o mână), se frământă bine în mâini, apoi se aruncă dintr-o palmă în alta de 2-3 ori, se formează o bilă, o turtiti și formați pârjoale rotunde sau lunguiete. Le așezați pe un fund sau farfurie unsă cu puțin ulei.

Încălziți bine într-o tigaie uleiul, puneți pârjoalele.

Pârjoale moldovenești - Pas 3
Pas 4

Acoperiți cu capac și lăsați la foc mediu 5-10 minute.

Pârjoale moldovenești - Pas 4
Pas 5

Apoi scoateți capacul și lăsați să se rumenească, le întoarceți pe cealaltă parte și la fel, să se rumenească, dar fără capac. Apoi le scoateți, cu o spatulă de lemn adunați prăjeala lăsată de carne și puneți următoarea tură de chiftele la făcut.

Procedura cu capacul pus la începutul prăjirii va face chiftelele mai moi și pufoase, fragede, recomand neapărat să le aburiți puțin.

Pârjoale moldovenești - Pas 5
Pas 6

Aici le vedeți în tavă teflonată, unsă cu puțin ulei, sau fără ulei.

Le aranjez și le dau la cuptor, acoperite la început opțional cu capac sau folie de aluminiu să se aburească puțin.

Pârjoale moldovenești - Pas 6
Pas 7

Apoi când se rumenesc dedesubt le întoarceți pe cealaltă parte și mai lăsați la cuptor 10 minute.

Dacă nu aveți tigaie teflonată folosiți hârtie de copt, altfel se vor lipi tare de tava și nu le mai întoarceți bine.

Pârjoale moldovenești - Pas 7
Pas 8

Aici cele de la cuptor, puțin mai uscate dar la fel de gustoase.

Pârjoale moldovenești - Pas 8
Pas 9

Aici cele de la tigaie, mai suculente și fragede - aveți grijă să le lăsați la răcorit pe o farfurie, aranjate în maxim 2 straturi. După ce s-au răcit bine le puteți congela, nici într-un caz să nu le puneți calde la congelator sau frigider.

Când le faceți de 2-3 ori veți simți diferența de textură la carne și vă vor ieși chiftele tot mai bune și mai bune, nu recomand să folosiți alte mirodenii, inhibă gustul natural al cărnii și sunt prea aromate.

La carnea de vițel și vită recomand să puneți mai multă ceapă și ouă, să fie mai fragede. Urmați rețeta, recomandările și sigur veți avea cele mai bune pârjoale mâncate vreodată.

Poftă Bună!

Pârjoale moldovenești - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min