Parjoale moldovenesti

La mine acasa li se spune "parjoale", la mama acasa sunt "kotlety"(in rusa), aici in Romania le zice "chiftele" - deci fiecare le numeste cum stie, important este ca sunt delicioase si nelipsite de la orice masa festiva. Si mai gustoase decat la mama mea nu am mancat la nimeni, ea este expert si le face la fiecare sarbatoare, mai congeleaza din ele, asa gata facute - la orice ocazie are chiftele in congelator.

Cel mai important factor pentru reteta de chiftele bune este sa stiti exact ce carne ati dat prin masina de tocat, nici intr-un caz nu se cumpara carne gata tocata, plina de grasime si de proasta calitate. De obicei punem carne de vita si porc in proportii egale, mama face mai mult cu pulpa de porc, mai nou am invatat sa le fac doar din carne de vita/vitel, oricum aveti grija sa stiti exact ce carne s-a tocat pentru chiftele. Aici aveti si o reteta de chiftele cu carne de pui, cam dupa aceeasi metoda.

Modul de gatit la fel poate varia, cele mai bune sunt cele facute in ulei, vedeti in pasi metoda - mai dietetice sunt facute la cuptor(aveti poza la pasul 8) sau pe tigaie ceramica fara ulei, un pic mai uscate dar la fel de deicioase.

Deci, va recomand sa le incercati neaparat, oricine a gustat din parjoalele mele au cerut reteta. Recomand neaparat sa va faceti si rezerve in congelator, sunt foarte utile la musafiri neasteptati sau atunci cand nu aveti chef de gatit - isi pastreaza perfect gustul si textura dupa decongelare.

Ingrediente
Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
de preferat sa fie tocata acasa
Ceapa alba
2 buc
chiar si 3 bucati daca sunt mici
Franzela simpla
100 g
sau 3 linguri de pesmet
Gris de grau
1 lingura
optional
Oua
3 buc
Sare
1 lingura
dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Carnea si ceapa se taie bucati medii, pentru a le da prin masina de tocat.

Franzela(de preferat sa nu fie proaspata, trebuie una mai uscata si veche) se inmoaie in apa sau lapte.

Parjoale moldovenesti - Pas 1
Pas 2

Se dau toate(carnea, ceapa si painea inmuiata si bine scursa) prin masina de tocat carne.

Aici am folosit pesmet in loc de paine, l-am pus direct in tocatura de ceapa cu carne.

Se pun intr-un bol mai adanc, se adauga ouale, grisul, sarea si piperul, apoi se amesteca bine, timp de 10 minute cu mainile, pana observati ca s-au incorporat  toate ingredientele. Daca tocatura este prea tare si uscata mai adaugati oua, cate unul, dupa fiecare aveti grija sa verificati daca tocatura este moale si elastica.

Daca vi se pare ca este prea lichida, mai amestecati si bateti cu ea de masa/bol de 5-10 ori, sa se omogenizeze mai bine.

Parjoale moldovenesti - Pas 2
Pas 3

Formati chiftelele:inmuiati mainile in apa sau ulei si se ia cate putina carne tocata(cam de marimea unei rosii medii, o mana), se framanta bine in maini, apoi se arunca dintr-o palma in alta de 2-3 ori, se formeaza o bila, o turtiti si formati parjoale rotunde sau lunguete. Le aranjati pe un fund sau farfurie unse cu putin ulei.

Incalziti bine intr-o tigaie uleiul, puneti parjoalele.

Parjoale moldovenesti - Pas 3
Pas 4

Acoperiti cu capac si lasati la foc mediu 5-10 minute.

Parjoale moldovenesti - Pas 4
Pas 5

Apoi scoateti capacul si lasati sa se rumeneasca, le intoarceti pe cealalta parte si la fel, sa se rumeneasca, dar fara capac. Apoi le scoateti, cu o spatul de lemn adunati prajeala lasata de carne si puneti urmatoarea tura de chiftele la facut.

Procedura cu capacul pus la inceputul prajirii va face chiftelele mai moi si pufoase, fragede, recomand neaparat sa le aburiti putin.

Parjoale moldovenesti - Pas 5
Pas 6

Aici le vedeti in tava teflonata, unsa cu putin ulei, sau fara ulei.

Le aranjez si le dau la cuptor, acoperite la inceput optional cu capac sau folie de aluminiu sa se abureasca putin.

Parjoale moldovenesti - Pas 6
Pas 7

Apoi cand se rumenesc dedesubt le intoarceti pe cealalta parte si mai lasati la cuptor 10 minute.

Daca nu aveti tigaie teflonata folositi hartie de copt, altfel se vor lipi tare de tava si nu le mai intoarceti bine.

Parjoale moldovenesti - Pas 7
Pas 8

Aici cele de la cuptor, putin mai uscate dar la fel de gustoase.

Parjoale moldovenesti - Pas 8
Pas 9

Aici cele de la tigaie, mai suculente si fragede - aveti grija sa le lasati la racorit pe o farfurie, aranjate in maxim 2 straturi. Dupa ce s-au racit bine le puteti congela, nici intr-un caz sa nu le puneti calde la congelator sau frigider.

Cand le faceti de 2-3 ori veti simti diferenta de textura la carne si va vor iesi chiftele tot mai bune si mai bune, nu recomand sa folositi alte mirodenii, inhiba gustul natural al carnii si sunt prea aromate.

La carnea de vitel si vita recomand sa puneti mai multa ceapa si oua, sa fie mai fragede. Urmati reteta, recomandarile si sigur veti avea cele mai bune parjoale mancate vreodata.

Pofta Buna!

Parjoale moldovenesti - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min