Salata picanta de vinete si legume

Salata picanta de vinete si legume

De fapt se numeste "Adjika de vinete" dar totusi este o salata, ceva mai picanta si foarte gustoasa. Reteta am luat-o de la nasa mea toamna trecuta si am tinut neaparat s-o fac si eu, este taman sezonul potrivit si merge perfect cu niste gratar sau Parjoale molodvenesti.

Este din aceeasi categorie cu Zacusca picanta de sfecla cu hrean, se pastreza la frigider 1-2 luni, daca ajunge :) Dupa ce gustati din ea o sa va para rau ca ati facut doar o portie de reteta, foarte racoroasa, gustoasa si aromata, recomand sa incercati neaparat.

Ingrediente

Vinete
2.5 kg
Ardei gras
700 g
sau combinat cu gogosari
Ceapa alba
300 g
Usturoi
150 g
Ardei iute
100 g
puneti dupa gust si preferinte
Frunze de telina
400 g
Ulei de floarea soarelui
200 ml
plus ulei pentru prajit vinete
Otet
400 ml
Sare
2 linguri
dupa gust
Zahar
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Vinetele se taie rondele mai groase.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 1
Pas 2

Si se rumenesc in ulei pe ambele parti.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 2
Pas 2

Se lasa la racit apoi se toaca cubulete medii.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 2
Pas 4

La vinetele tocate se adauga usturoiul pisat sau dat prin robot/blender.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 4
Pas 5

Frunzele de telina si ardeiul iute se toaca foarte marunt, eu le-am maruntit cu robotul.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 5
Pas 6

Urmeaza ceapa taiata julien subtire.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 6
Pas 7

La fel si ardeii.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 7
Pas 8

Adaugati la compozitia de legume otet, ulei, sare si zahar.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 8
Pas 9

Amestecati bine cu mainile si mai potriviti dupa gust de sare si zahar.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 9
Pas 10

Salata se pune in borcane bine presata si se pastreza doar la frigider timp de 2-3 luni.

Salata picanta de vinete si legume - Pas 10
Pas 11

Merge perfect cu orice mancare, recomand s-o incercati.

Pofta Buna!

Salata picanta de vinete si legume - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

aur
aur 04 Sep 2012, 14:53

E o reteta suuuuper,se poate steriliza?Asa ii putem prelungi "valabilitatea"!

lena
Elena (lena) aur 04 Sep 2012, 15:23

Nu stiu, eu am facut-o doar asa simpla, nu am sterilizat.

lyly
liliana (lyly) 04 Sep 2012, 18:21

Buna Lena !O intrebare : daca le sterilizam nu pot tine mai mult ca sa le bag la debara ca nu prea am loc in frigider? 

lena
Elena (lena) liliana (lyly) 04 Sep 2012, 19:19

Nu am incercat, poti face putin si o parte sterilizezi(pt test), alta la frigider. Sa-mi spui cum iti iese.

tasica34
tasica34 23 Sep 2012, 19:45

Exceptionala aceasta salata. Am incercat-o si...nu-mi pare rau. A devenit una din preferatele mele pentru fiecare toamna.

aur
aur 10 Oct 2012, 16:13

Lena draga,am facut salata,am lasat un borcan cu inchidere ermeticain frigider,iar restul le-am sterilizat(in cuptor),opinia mea personal e ca cea sterilizata e mai buna,aromele s-au intesificat,ceapa e mai buna....ma rog eu optez pt varianta sterilizata,cea cruda a fost excelenta atunci prospata

Nota mea pentru reteta:
tasica34
tasica34 12 Oct 2012, 20:15

Eu dat reteta acesta multora si.....toate au facut-o. Nota : 10 au spus toate. 

Atat eu cat si multe din celelalte doamne, am repetat retata caci intradevar...o portie nu e de ajuns.

Buna ideea si cu sterilizarea dar....sa ni se dea detalii. Cat timp a stat la sterilizat?

valivida
valivida 22 Feb 2013, 00:11

Daca ar fi sa inlocuiesc frunzele de telina cu tulpina de telina, atunci as respecta acelasi gramaj ? Multumesc !

tiki
tiki 11 Sep 2013, 15:56

Eu am facut o cantitate mult mai mica, numai pentru consumul imediat, dar calculand proportia si mi s-a parut cam uleioasa, asa ca am mai adaugat niste ardei si cateva vinete facute pe gratar ca sa absoarba uleiul si a fost ok. Cred ca o sa fac si eu cateva borcane. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
alina nicoleta
alina nicoleta 07 Aug 2014, 21:12

Am facut azi aceasta salata si pot sa spun ca mi-a iesit foarte buna,dar eu am taiat din start  vinetele cubulete si le-am prajit in putin ulei,in fine eu am facut cam cum as manca de doua ori,in orice caz reteta e ok!

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 Jul 2015, 15:31

De cite % a fost otetul?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 Jul 2015, 19:15

De 9%.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 09 Sep 2016, 20:58

Superbă salata, am făcut-o prima dată la câteva săptămâni după naștere, îmi era frică să mănânc pe săturate, să nu o doară burtica pe fetita, mă gindeam zi si noapte la gustosenia asta, în fiecare zi mă duceam la frigider si furam cite o lingură, mâine fac iarăși, am emoții cind mă gindesc ce am să mănânc.