Înțeleg că oficial diferența între diverse iaurturi-sana-chefir-lapte bătut din comerț este prezența anumitor bacterii lactice, dar la mine acasă la țară sunt doar două - Kefirul (laptele înăcrit simplu timp de 2 zile la temperatura camerei) și un fel de Iaurt rapid și gustos făcut de mama, rețeta căruia vă dau mai jos. Nu știu ce bacterii conțin, doar că puteți să le faceți simplu și fără mare bătaie de cap.
Din start vă spun că am făcut totul cu ingrediente direct de la sursă (vaca) și nu știu cum iese cu lapte și smântână cumpărată, dar dacă încercați îmi spuneți în comentarii, eventual și cu poze.
Iaurtul făcut așa iese gustos, cremos și chiar vă recomand să-l încercați.
Laptele se fierbe și se lasă la răcorit 2-3 ore - trebuie să fie cald, nicidecum fierbinte sau rece tare.
Adăugați atunci smântâna.
Amestecați bine cu lingura sau telul, să uniformizați compoziția.
Turnați laptele într-un borcan, cană sau carafă și lăsați 6-8 ore la temperatura camerei, să se prindă.
După acest timp observați că laptele este mai ferm la consistență, deci este gata.
Îl amestecați cu o lingură să uniformizați compoziția.
Aici mai aproape, să vedeți cum iese. Imediat cum s-a prins bine, îl amestecați și puneți la frigider, să nu se acrească prea tare.
Are o consistență mai fină și cremoasă decât laptele simplu înăcrit - dar nu stă chiar așa ferm ca iaurtul din comerț.
Puteți să-l mâncați cu lingurița sau de băut simplu. Noi l-am amestecat cu miere și fructe - bestial a fost!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.