Iaurt de casă

Înțeleg că oficial diferența între diverse iaurturi-sana-chefir-lapte bătut din comerț este prezența anumitor bacterii lactice, dar la mine acasă la țară sunt doar două - Kefirul (laptele înăcrit simplu timp de 2 zile la temperatura camerei) și un fel de Iaurt rapid și gustos făcut de mama, rețeta căruia vă dau mai jos. Nu știu ce bacterii conțin, doar că puteți să le faceți simplu și fără mare bătaie de cap.

Din start vă spun că am făcut totul cu ingrediente direct de la sursă (vaca) și nu știu cum iese cu lapte și smântână cumpărată, dar dacă încercați îmi spuneți în comentarii, eventual și cu poze.

Iaurtul făcut așa iese gustos, cremos și chiar vă recomand să-l încercați.

Ingrediente
Lapte
1 l
de preferat lapte de țară
Smântână
3 linguri
smântână simplă, fermentată - sau iaurt/chefir dacă îl vreți mai dietetic
Pași de urmat
Pas 1

Laptele se fierbe și se lasă la răcorit 2-3 ore - trebuie să fie cald, nicidecum fierbinte sau rece tare.

Iaurt de casă - Pas 1
Pas 2

Adăugați atunci smântâna.

Iaurt de casă - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine cu lingura sau telul, să uniformizați compoziția.

Iaurt de casă - Pas 3
Pas 4

Turnați laptele într-un borcan, cană sau carafă și lăsați 6-8 ore la temperatura camerei, să se prindă.

Iaurt de casă - Pas 4
Pas 5

După acest timp observați că laptele este mai ferm la consistență, deci este gata.

Îl amestecați cu o lingură să uniformizați compoziția.

Iaurt de casă - Pas 5
Pas 6

Aici mai aproape, să vedeți cum iese. Imediat cum s-a prins bine, îl amestecați și puneți la frigider, să nu se acrească prea tare.

Iaurt de casă - Pas 6
Pas 7

Are o consistență mai fină și cremoasă decât laptele simplu înăcrit - dar nu stă chiar așa ferm ca iaurtul din comerț.

Puteți să-l mâncați cu lingurița sau de băut simplu. Noi l-am amestecat cu miere și fructe - bestial a fost!

Poftă Bună!

Apropo, pentru cei care fac iaurt sau vreți să faceți cu iaurtiera, aveți o discuție foarte utilă pe forum.

Iaurt de casă - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 l (2 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min