Iaurt de casa

Inteleg ca oficial diferenta intre diverse iaurturi-sana-chefir-lapte batut din comert este prezenta anumitor bacterii lactice, dar la mine acasa la tzara sunt doar doua - Kefirul(laptele inacrit simplu timp de 2 zile la temperatura camerei) si un fel de Iaurt rapid si gustos facut de mama, reteta caruia va dau mai jos. Nu stiu ce bacterii contin, doar ca puteti sa le faceti simplu si fara mare bataie de cap.

Din start va spun ca am facut totul cu ingrediente direct de la sursa(vaca) si nu stiu cum iese cu lapte si smantana cumparata, dar daca incercati imi spuneti in comentarii, eventual si cu poze.

Iaurtul facut asa iese gustos, cremos si chiar va recomand sa-l incercati.

Ingrediente
Lapte
1 l
de preferat lapte de tzara
Smantana
3 linguri
smantana simpla, fermentata - sau iaurt/chefir daca il vreti mai dietetic
Pasi de urmat
Pas 1

Laptele se fierbe si se lasa la racorit 2-3 ore - trebuie sa fie cald, nicidecum fierbinte sau rece tare.

Iaurt de casa - Pas 1
Pas 2

Adaugati atunci smantana.

Iaurt de casa - Pas 2
Pas 3

Amestecati bine cu lingura sau telul, sa uniformizati compozitia.

Iaurt de casa - Pas 3
Pas 4

Turnati laptele intr-un borcan, cana sau carafa si lasati 6-8 ore la temperatura camerei, sa se prinda.

Iaurt de casa - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp observati ca laptele este mai ferm la consistenta, deci este gata.

Il amestecati cu o lingura sa uniformizati compozitia.

Iaurt de casa - Pas 5
Pas 6

Aici mai aproape, sa vedeti cum iese. Imediat cum s-a prins bine, il amestecati si puneti la frigider, sa nu se inacreasca prea tare.

Iaurt de casa - Pas 6
Pas 7

Are o consitenta mai fina si cremoasa decat laptele simplu inacrit - dar nu sta chiar asa ferm ca iaurtul din comert.

Puteti sa-l mancati cu lingurita sau de baut simplu. Noi l-am amestecat cu miere si fructe - bestial a fost!

Pofta Buna!

Apropo, pentru cei care fac iaurt sau vreti sa faceti cu iaurtiera, aveti o discutie foarte utila pe forum.

Iaurt de casa - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 l (2 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min