Oladiile sunt un fel de combinatie intre clatite si pancakes-uri - ceva mai elastice, dar in acelasi timp groase si usor pufoase. In familie la noi se fac de cand ma stiu, un mare "minus" la ele este ca se prajesc in ulei, una din cauze de ce la faceam mai rar, respectiv nu le-am pus nici pe site.
De la un timp am gasit pe un forum rusesc reteta de mai jos, si am incercat sa nu pun mult ulei, doar sa ung tigaia cu pensula. Ne-au placut f.mult, sunt moi, pufoase si elastice ca niste clatite - si bineinteles nu sunt uleioase!
Recomand sa le incercati, se fac repede, dispar si mai repede - servite cu smantana si niste gem sau aici in poza Coacaze conservate cu zahar.
Intr-un bol se masoara jumate de litru de chefir si se bate 1 ou.
Apoi adaugati sarea, zaharul, bicarbonatul stins si amestecati bine cu telul compozitia.
Se adauga faina, amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.
Trebuie sa va iasa un aluat ca smantana mai groasa.
Se fierbe apa si se toarna 100ml in aluat, amestecand repede.
Aluatul se mai subtiaza putin, dar aveti grija - daca iese prea lichid mai adaugati 3-4 linguri de faina.
Trebuie sa fie ca o smantana mai subtire, dar nici ca un aluat de clatite.
De obicei daca il faceti mai dens si oladiile ies mai groase, dar si ceva mai grele.
Incingeti bine tigaia, o ungeti cu putin ulei si mai lasati 1-2 minute.
Turnati cate 1 lingura de aluat in tigaie si le coaceti la foc mediu spre mic, cand observati ca fac mici bule de aer la suprafata si nu mai este aluatul umed deasupra - le intoarceti pe partea cealalta.
Se rumenesc bine pe ambele parti.
Apoi se pun intr-o farfurie una peste alta - pana le faceti pe toate celelalte se mai aburesc intre ele si sunt mai fragede.
Si gata, se servesc calde cu smantana, miere, gem, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.