Oladii rusesti

Oladiile sunt un fel de combinatie intre clatite si pancakes-uri - ceva mai elastice, dar in acelasi timp groase si usor pufoase. In familie la noi se fac de cand ma stiu, un mare "minus" la ele este ca se prajesc in ulei, una din cauze de ce la faceam mai rar, respectiv nu le-am pus nici pe site.

De la un timp am gasit pe un forum rusesc reteta de mai jos, si am incercat sa nu pun mult ulei, doar sa ung tigaia cu pensula. Ne-au placut f.mult, sunt moi, pufoase si elastice ca niste clatite - si bineinteles nu sunt uleioase!

Recomand sa le incercati, se fac repede, dispar si mai repede - servite cu smantana si niste gem sau aici in poza Coacaze conservate cu zahar.

Ingrediente
Chefir
500 ml
sau lapte batut/iaurt/sana
Oua
1 buc
Zahar
3 linguri
Sare
1 lingurita
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 3 linguri de otet
Apa clocotita
100 ml
Faina alba calitate superioara
4 pahare
de 250ml
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol se masoara jumate de litru de chefir si se bate 1 ou.

Oladii rusesti - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati sarea, zaharul, bicarbonatul stins si amestecati bine cu telul compozitia.

Oladii rusesti - Pas 2
Pas 3

Se adauga faina, amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.

Oladii rusesti - Pas 3
Pas 4

Trebuie sa va iasa un aluat ca smantana mai groasa.

Oladii rusesti - Pas 4
Pas 5

Se fierbe apa si se toarna 100ml in aluat, amestecand repede.

Oladii rusesti - Pas 5
Pas 6

Aluatul se mai subtiaza putin, dar aveti grija - daca iese prea lichid mai adaugati 3-4 linguri de faina.

Trebuie sa fie ca o smantana mai subtire, dar nici ca un aluat de clatite.

De obicei daca il faceti mai dens si oladiile ies mai groase, dar si ceva mai grele.

Oladii rusesti - Pas 6
Pas 7

Incingeti bine tigaia, o ungeti cu putin ulei si mai lasati 1-2 minute.

Oladii rusesti - Pas 7
Pas 8

Turnati cate 1 lingura de aluat in tigaie si le coaceti la foc mediu spre mic, cand observati ca fac mici bule de aer la suprafata si nu mai este aluatul umed deasupra - le intoarceti pe partea cealalta.

Oladii rusesti - Pas 8
Pas 9

Se rumenesc bine pe ambele parti.

Oladii rusesti - Pas 9
Pas 10

Apoi se pun intr-o farfurie una peste alta - pana le faceti pe toate celelalte se mai aburesc intre ele si sunt mai fragede.

Oladii rusesti - Pas 10
Pas 11

Si gata, se servesc calde cu smantana, miere, gem, etc.

Pofta Buna!

Oladii rusesti - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min