Oladiile sunt un fel de combinație între clătite și pancakes-uri - ceva mai elastice, dar în același timp groase și ușor pufoase. În familie la noi se fac de când mă știu, un mare "minus" la ele este că se prăjesc în ulei, una din cauze de ce le făceam mai rar, respectiv nu le-am pus nici pe site.
De la un timp am găsit pe un forum rusesc rețeta de mai jos, și am încercat să nu pun mult ulei, doar să ung tigaia cu pensula. Ne-au plăcut f.mult, sunt moi, pufoase și elastice ca niște clătite - și bineînțeles nu sunt uleioase!
Recomand să le încercați, se fac repede, dispar și mai repede - servite cu smântână și niște gem sau aici în poză Coacăze conservate cu zahăr.
Într-un bol se măsoară jumate de litru de chefir și se bate 1 ou.
Apoi adăugați sarea, zahărul, bicarbonatul stins și amestecați bine cu telul compoziția.
Se adaugă făina, amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.
Trebuie să vă iasă un aluat ca smântâna mai groasă.
Se fierbe apa și se toarnă 100ml în aluat, amestecând repede.
Aluatul se mai subțiază puțin, dar aveți grijă - dacă iese prea lichid mai adăugați 3-4 linguri de făină.
Trebuie să fie ca o smântână mai subțire, dar nici ca un aluat de clătite.
De obicei dacă îl faceți mai dens și oladiile ies mai groase, dar și ceva mai grele.
Încălziți bine tigaia, o ungeți cu puțin ulei și mai lăsați 1-2 minute.
Turnați câte 1 lingură de aluat în tigaie și le coaceți la foc mediu spre mic, când observați că fac mici bule de aer la suprafață și nu mai este aluatul umed deasupra - le întoarceți pe partea cealaltă.
Se rumenesc bine pe ambele părți.
Apoi se pun într-o farfurie una peste alta - până le faceți pe toate celelalte se mai aburesc între ele și sunt mai fragede.
Și gata, se servesc calde cu smântână, miere, gem, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.