Îmi cer scuze pentru o așa pauză lungă cu rețetele pe site - din motive de sănătate, rezolvate cu bine, nu am avut acces și nici timp să lucrez la site doar repede să mai răspund la comentarii și întrebări. Acum ușor-ușor intru în activitate, cu o primă rețetă de papanași cu miere, care la mine acasă li se spun Zarzarași :)
Se făceau mai la toate evenimentele - nuntă, zi de naștere, etc și obligatoriu se servesc cu miere din abundență în farfurie. Îmi place mult că sunt delicioși și calzi și reci, chiar și după 1-2 zile. Aluatul este asemănător cu cel de papanașii românești, doar că diferă puțin forma și modul de prezentare/servire. Eu le fac destul de des, mulți îmi cer rețeta, și am zis să le pun și pe site, să nu mai am mult de povestit la fiecare :)
Cantitățile de făină pot varia în funcție de tipul de brânză folosit, aș recomanda să luați pentru așa ceva întotdeauna brânză mai uscăcioasă, fără mult zer - folosesc des Napolact și Milli, au consistența perfectă.
Se pun brânza, oul, sarea, zahărul, bicarbonatul, vanilia într-un bol, amestecați.
Adăugați făina, amestecați cu o lingură.
Presărați multă făină pe masa de lucru și cu o spatulă/lingură scoateți aluatul din bol.
Este normal aluatul să fie mai lipicios, dacă puneți multă făină în el papanașii vor fi tari și deloc fragezi.
Nivelati ușor cu mâinile bila de aluat, vă ajutați cu multă făină să nu se lipească de mâini.
Tăiați cu un cuțit bucățele mici de aluat - de mărimea unei nuci aproximativ.
Fiecare bucățică o luați cu mâinile presărate cu făină și formați bile mici.
Încindeți bine uleiul într-un tuci sau tigaie mai adâncă - aveți grijă să fie destul de înalt nivelul de ulei, ca papanașii să plutească în el. De asta folosesc tuci mic ca să fac 2-3 ture de papanași, dar nivelul de ulei poate fi mai mare la cantitate relativ mai mică de ulei.
După ce ați încins bine uleiul și s-au pus papanașii la prăjit, aveți grijă să fie un foc mediu - ca să se facă în voie și să nu se cocosească.
Îi rumeniți frumos pe ambele părți.
Îi scoateți pe un prosop de hârtie și lăsați să se scurgă de ulei.
Se servesc așa simple cu miere turnată peste ele - aceasta se prelinge sub papanași și pe masă ele arată ca și cum plutesc în miere.
Și eventual/opțional presărați cu zahăr pudră.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.