Plăcintă cu praz și brânză

Rețeta cu nr. 501 am zis să fie această delicioasă plăcintă cu praz și brânză, rețetă primită de la o familie cu care ne-am împrietenit la atelierele de gătit și care îmi este tare dragă(Daniela te pup și mulțumesc mult!).

Eu nu prea am făcut plăcintă cu praz până acum, și mare păcat, este foarte delicioasă, simplă și aspectuoasă - în acest sezon de praz(și nu-mi dădeam seama de ce la piață se vinde cu kg, că eu mănânc așa câte o bucățică la salată:) vă recomand să încercați această rețetă.

Dacă nu prea vă place prazul, puteți pune orice umplutură, chiar și brânză simplă(eventual cu ceapă) pentru că cel mai mult mi-a plăcut aluatul aici. Așa un aluat de plăcintă perfect nu am făcut demult și chiar vi-l recomand - deși puteți să-l înlocuiți cu foietaj din comerț sau de casă.

Ingrediente
Praz
800 g
   
Brânză veche de oaie/capră
500 g
în rețetă era 800g, mie mi-a plăcut cu mai puțin
Ouă
6 buc
4 pentru umplutură, 1 pt aluat și 1 pt uns deasupra
Ceapă albă
1 buc
   
Sare, piper
1 lingurita
plus alte condimente pt umplutură, dacă vă place - coriandru, oregano, boia, chimen etc.
Sare
1 lingurita
pt aluat
Zahăr
1 lingurita
pt aluat
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
pt aluat, plus ulei pentru călit prazul
Făină albă calitate superioară
500 g
aproximativ
Drojdie proaspătă
25 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Prazul se curăță, se spală și se taie rondele mici.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 1
Pas 2

Apoi se pune la călit împreună cu ceapa tocată mărunt, 2 linguri de ulei, 1 cană de apă. Se lasă până nu mai este lichid în tigaie.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 2
Pas 3

Se lasă să se răcească bine, apoi se adaugă brânza mărunțită, ouă, sare(gustați dacă este nevoie, brânza fiind deja sărată) și condimente(eu am pus doar piper).

Amestecați, aceasta va fi umplutura plăcintei.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 3
Pas 4

Acum facem repede aluatul de plăcintă.

Într-un vas se toarnă 250ml de apă caldă, adăugați 1 linguriță de zahăr și 1 de sare.

Apoi drojdia și cam 150g de făină - amestecați bine cu telul să vă iasă o maia ca smântâna lichidă la consistență.

Lăsați să crească 15-20 de minute.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 4
Pas 5

După ce a crescut se adaugă 1 ou, 4 linguri de ulei și făina treptat - aveți grijă să nu puneți toată făina odată. Frământați și adăugați câte puțin până se prinde aluatul, cam 500g în total ar trebui.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 5
Pas 6

Scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați puțin.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 6
Pas 7

Se împarte în 2 părți egale și se lasă la odihnit cam 10 minute.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 7
Pas 8

Apoi am întins o foaie dintr-o bilă de aluat și am pus-o într-o tavă de cuptor unsă cu ulei.

Se ridică puțin bordurile și se pune toată umplutura, repartizată uniform.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 8
Pas 9

Apoi am întins a 2-a foaie și am pus-o peste umplutură. Ușor prindeți marginile dacă se poate.

Ungeți suprafața plăcintei cu un gălbenuș de ou și o înțepați cu furculița puțin.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 9
Pas 10

Se coace la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade circa 40 de minute.

Apoi se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop și se lasă să se răcorească bine.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 10
Pas 11

Se servește caldă sau rece(așa se taie mult mai bine și frumos) și savurează cu toată familia:)

Poftă Bună!

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (15-20 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: Daniela Drig