La mine acasa mama face destul de des carnati, intotdeauna din cele mai bune ingrediente(de preferat de casa) si reteta de carnati stiu anume asa s-o fac. Metode sunt multe, diferite, dar dupa mine asta-i cea mai simpla si accesibila pentru orice gospodina, pe viitor promit sa mai incerc si alte retete, astept si sugestiile voastre la comentarii.
Factorul cel mai important la carnatii de casa a mamei este sa alegeti corect procentul de carne grasa si mai slaba. Daca este doar carne slaba, carnatii sunt prea uscati si seci - prea multa grasime tot strica, asa ca cel mai bine este sa fie cam 80% carne slaba si vreo 20% carne grasa.
Va recomand neaparat sa mai si congelati daca tot planificati sa faceti o tura - ii congelez proaspeti si la necesitate decongelez in voie, si la cuptor cu ei - asa o sa aveti intotdeauna carnati de casa buni, calitativi pt orice ocazie.
Aici carnea folosita - si mai grasa si mai slaba.
Se curata si spala usturoiul.
Matzele se prepara conform instructiunilor de pe pachet - de obicei se inmoaie in apa calda vreo 30 de minute si se clatesc de cateva ori.
Moment important - carnea de preferat sa nu o dati prin masina de tocat cu gauri mici.
Sau se taie foarte marunt, sau se foloseste un accesoriu cu gauri mari la masina de tocat - eu am tocat-o cu robotul, sa fie bucati de carne si mai mici si mai mari pe acolo.
In tocatura de carne si usturoi adaugati sare, piper si eventual alte mirodenii preferate - eu as mai pune niste coriandru macinat - se potriveste perfect aici.
Incercati sa nu exagerati cu multe mirodenii, se va pierde mirosul de carne si usturoi.
Se monteaza accesoriul de carnati pe masina de tocat carne(cutitul mic si sita se scot, ramane doar "melcul mare") - cred ca stiti cum se face, daca ceva mai intrebati in comentarii.
Se imbraca matzul, cat incape la maxim, ce ramane taiati.
Si incepeti sa formati carnatii - aveti grija sa nu-i umpleti prea tare, dar nici foarte usor - cu mana usor reglati grosimea pe parcursul umplerii.
Se aranjeaza in tava unsa cu putin ulei apoi cu un ac se intzeapa bine si mai des pe toata lungimea carnatului. Daca nu faceti asta s-ar putea sa explodeze si sa crape carnatii in cuptor.
Puneti tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 20-30 de minute.
Dupa acest timp observati ca se lasa cam multa zeama, ar fi bine sa o scurgeti aproape pe toata.
Cu o pensula se mai ung carnatii cu grasimea si zeama ramasa in tava si se mai pun pentru 15 minute aproximativ la cuptor, sa se mai rumeneasca si glazureze.
Gata, ii savurati calzi sau reci cu orice garnitura preferata.
Bineinteles ca puteti sa-i faceti si mai subtiri cu matze de oaie, mai adaugati si ceva carne de miel in compozitie si aveti alti carnati, dar sunt sigura ca la fel de deliciosi.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.