La mine acasă mama face destul de des cârnați, întotdeauna din cele mai bune ingrediente (de preferat de casă) și rețeta de cârnați știu anume așa s-o fac. Metode sunt multe, diferite, dar după mine asta-i cea mai simplă și accesibilă pentru orice gospodină, pe viitor promit să mai încerc și alte rețete, aștept și sugestiile voastre la comentarii.
Factorul cel mai important la cârnații de casă a mamei este să alegeți corect procentul de carne grasă și mai slabă. Dacă este doar carne slabă, cârnații sunt prea uscați și seci - prea multă grăsime tot strică, așa că cel mai bine este să fie cam 80% carne slabă și vreo 20% carne grasă.
Vă recomand neapărat să mai și congelați dacă tot planificați să faceți o tură - îi congelez proaspeți și la necesitate decongelez în voie, și la cuptor cu ei - așa o să aveți întotdeauna cârnați de casă buni, calitativi pentru orice ocazie.
Aici carnea folosită - și mai grasă și mai slabă.
Se curăță și spală usturoiul.
Mațele se prepară conform instrucțiunilor de pe pachet - de obicei se înmoaie în apă caldă vreo 30 de minute și se clătesc de câteva ori.
Moment important - carnea de preferat să nu o dați prin mașina de tocat cu găuri mici.
Se taie foarte mărunt, sau se folosește un accesoriu cu găuri mari la mașina de tocat - eu am tocat-o cu robotul, să fie bucăți de carne și mai mici și mai mari pe acolo.
În tocatul de carne și usturoi adăugați sare, piper și eventual alte mirodenii preferate - eu aș mai pune niște coriandru măcinat - se potrivește perfect aici.
Încercați să nu exagerați cu multe mirodenii, se va pierde mirosul de carne și usturoi.
Se montează accesoriul de cârnați pe mașina de tocat carne (cuțitul mic și sita se scot, rămâne doar "melcul mare") - cred că știți cum se face, dacă ceva mai întrebați în comentarii.
Se îmbracă mațul, cât încape la maxim, ce rămâne tăiați.
Și începeți să formați cârnații - aveți grijă să nu-i umpleți prea tare, dar nici foarte ușor - cu mâna ușor reglați grosimea pe parcursul umplerii.
Se aranjează în tava unsă cu puțin ulei apoi cu un ac se înțeapă bine și mai des pe toată lungimea cârnatului. Dacă nu faceți asta s-ar putea să explodeze și să crape cârnații în cuptor.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade și lăsați 20-30 de minute.
După acest timp observați că se lasă cam multă zeamă, ar fi bine să o scurgeți aproape pe toată.
Cu o pensulă se mai ung cârnații cu grăsimea și zeama rămasă în tavă și se mai pun pentru 15 minute aproximativ la cuptor, să se mai rumenească și glazureze.
Gata, îi savurați calzi sau reci cu orice garnitură preferată.
Bineînțeles că puteți să-i faceți și mai subțiri cu mațe de oaie, mai adăugați și ceva carne de miel în compoziție și aveți alți cârnați, dar sunt sigură că la fel de delicioși.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.