Demult ma tot intrebati de o reteta de branzoaice buna, si uitati una care merita incercata. As zice ca este o reteta de poale-n brau clasica, aluatul dospit si framantat bine, cu textura exemplara - pufos, fraged si aromat.
Recomand sa le incercati neaparat, foarte gustoase si frumoase.
Faina se cerne intr-un bol adanc.
Drojdia se amesteca cu 2 linguri de lapte cald si 1 lingura de zahar.
Se toarna maiaua peste faina din bol si se lasa 15-20 minute sa creasca putin.
Apoi se adauga restul de lapte, 2 oua, 3 linguri de zahar, sarea, o esenta de vanilie.
Cu o lingura amestecati bine compozitia.
Apoi adaugati uleiul, amestecati.
Eu am trecut aluatul in masina de paine si am pus-o la regim de framantare simpla - acelasi lucru il puteti face si simplu fara masina - adaugati o mana de faina si framantati aluatul pana devine moale si elastic.
Formati o bila de aluat, va ajutati cu faina daca este nevoie.
Am uns un bol cu putin ulei si am pus aluatul la dospit - acoperit cu prosop sau folie de plastic.
Ar trebui sa-si mareasca volumul cam de 3 ori, intr-o ora.
In acest timp preparati umplutura de branza - se amesteca branza de vaci cu 4 linguri de zahar, 2 galbenusuri, vanilia, grisul si optional coaja de lamaie.
Eu am mai adaugat si stafide, este optional.
Albusurile de la cele 2 oua se bat spuma si se incorporeaza in compozitia de branza.
Observatie: Eu as pune in branza doar 1 ou, mi s-a parut umplutura cam lichida, chiar si cu branza mai uscata, deci vedeti si voi
Intre timp aluatul este gata, il scoateti pe masa si intindeti o foaie patrata(va ajutati cu faina), cam de 3-4mm grosime.
Se taie in 16 patrate mai mici - observati poza.
Puneti pe fiecare cate o lingurita de branza.
Aveti grija sa nu exagerati cu umplutura, va fi greu sa le lucrati si o sa iasa la coacere afara.
Formati branzoaicele - la fiecare patrat lipiti colturile opuse.
Aveti grija sa le lipiti bine, pentru ca au tendinta sa se dezlipeasca la copt.
Le treceti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei.
Atent, cu o pensula le ungeti cu ou batut bine.
Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade, aproximativ 35-40 de minute, pana se rumenesc frumos.
Se savureaza calde, cu toata familia - absolut delicioase.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.