Tort spirală David

rețeta postată de

Vă propun un tort foarte, foarte bun pe care l-am făcut inspirându-mă din prăjitura / tortul Krem a la krem (care mi-a plăcut foarte mult) și torturile spirală pe la blogul Laurei Sava.
Mi-a plăcut mult ideea straturilor așezate invers decât la torturile tradiționale.
Am făcut acest tort de Crăciun când am fost la socri și a fost foarte apreciat.
Îl recomand cu încredere - nu e deloc un tort greu, se poate mânca și după ce ai burta mare de la antreu, sarmale, friptură :)

Ingrediente
Ouă
6 buc
   
Făină albă
100 g
   
Amidon alimentar
100 g
   
Zahăr
180 g
   
Zahăr vanilat
1 buc
   
Praf de copt
1 buc
   
Cacao
4 linguri
   
Ouă
6 buc
   
Zahăr
6 linguri
   
Cremă ole de ciocolată (de la Dr. Oetker)
1 buc
   
Cremă ole de vanilie (de la dr. oetker)
3 buc
   
Lapte
660 ml
   
Smântână pentru frișcă
600 ml
   
Zahăr
3 linguri
   
Lapte
200 ml
   
Apă
4 linguri
   
Zahăr
4 linguri
   
Coniac / brandy/ rom/ vișinată
4 linguri
   
Ciocolată neagră
200 g
   
Unt
200 g
   
Ciocolată albă
50 g
Optional (pentru ornat)
Nucă de cocos
30 g
Optional (pentru ornat)
Pași de urmat
Pas 1

Pregătim ingredientele pentru blatul pentru spirală.

Tort spirală David - Pas 1
Pas 2

Se mixează toate ingredientele și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit tava normală de la cuptor. Se lasă la cuptor 15-30 min la 200 grade. Eu am cuptor electric și am dat căldura și de sus și de jos.

Tort spirală David - Pas 2
Pas 3

Când este gata se răstoarnă cu grijă pe un prosop de bucătărie (în cazul meu, prosop de baie :)) umed și călduț. Se înlătură hârtia de copt.

Tort spirală David - Pas 3
Pas 4

Se rulează cu grijă în prosop. Eu am avut emoții la acest pas, mi-a fost teamă că se va rupe dar nu a fost cazul, așa că rulați cu încredere.

Tort spirală David - Pas 4
Pas 5

Când blatul de spirală se odihnește în prosop pregătim ingredientele pentru blatul care va forma baza tortului.

Tort spirală David - Pas 5
Pas 6

Se bat spumă 6 albușuri după care se adaugă puțin câte puțin 6 linguri de zahăr. În bezeaua aceasta se mixează și gălbenușurile pe rând unul câte unul.

Tort spirală David - Pas 6
Pas 7

Crema Ole de ciocolată se încorporează ușor cu mișcări de jos în sus pentru a nu « turti » bezeaua și pentru a rămâne pufoasă.

Tort spirală David - Pas 7
Pas 8

Se pune compoziția rezultată în formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Forma mea are 28 cm și a fost perfectă ca mărime. Se lasă la cuptor la 180 grade aproximativ 30 min.

Tort spirală David - Pas 8
Pas 9

Trecem la pregătirea cremei de vanilie. Inițial eu am făcut-o din 2 plicuri (după cum se vede în foto) dar a fost prea puțină așa că pregătiți crema din 3 plicuri Ole, 660 ml lapte și 600 ml smântână pentru frișcă.

Tort spirală David - Pas 9
Pas 10

Va rezulta o cremă densă care se va ține bine pe spirală iar asta este esențial.

Tort spirală David - Pas 10
Pas 11

Acum pregătim siropul pentru a însiropa blatul de spirală. Se topesc pe foc 2-3 linguri de zahăr. Când zahărul începe să se caramelizeze se adaugă 200 ml de lapte și se lasă pe foc până se topește caramelul.

Tort spirală David - Pas 11
Pas 12

Derulăm aluatul de spirală din prosop și-l însiropăm bine. Atenție! nu însiropați și blatul care va forma baza!

Tort spirală David - Pas 12
Pas 13

Cu aproximativ 2/3 din crema de vanilie se va umple acest aluat, apoi se va tăia în 4 părți egale (după cum se vede din foto eu nu le-am tăiat egale și spirala mea a fost cam în dâmburi, dar am corectat cu cremă).

Tort spirală David - Pas 13
Pas 14

Blatul rotund care se pune pe bază se unge cu puțină cremă, doar pentru a adera spirala la el. Acum începem să luăm fiecare fâșie de aluat și o rulăm ca o spirală / melc începând din mijlocul blatului. După ce rulăm o fâșie, următoarea o rulăm în continuarea ei, ca în foto.

Tort spirală David - Pas 14
Pas 15

Continuăm așa până rulăm toate cele 4 fâșii de aluat. După cum se vede e cam în dâmburi la mine :)

Tort spirală David - Pas 15
Pas 16

Ungem bine tortul cu restul de cremă de vanilie.

Tort spirală David - Pas 16
Pas 17

Acum pregătim glazura de ciocolată. Punem pe foc 4 linguri cu apă. Când începe să fiarbă adăugăm 4 linguri de zahăr, 4 linguri de vișinată (în cazul meu) sau brandy / coniac / rom, ciocolată ruptă bucățele. Când se topește se adaugă și untul până se topește. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Până se răcește glazura, tortul se ține la frigider.

Tort spirală David - Pas 17
Pas 18

După ce s-a răcit (și nici nu mai este foarte lichidă) se toarnă bine peste tort până acoperă toate părțile.

Tort spirală David - Pas 18
Pas 19

Se ornează după preferință și fantezie. Eu am topit 50 g de ciocolată albă și am făcut un brădulet, niște steluțe, niște biluțe, iar pe margini am presărat nucă de cocos.

Tort spirală David - Pas 19
Pas 20

Sectiunea am fotografiat-o la socri când l-am tăiat, așa că platoul nu este tocmai curat și nici nu am putut să mă pun să fac eu poze artistice. Însă se vede esențialul – dispoziția straturilor care mi s-a părut mie interesantă.
Poate părea un pic dificil acest tort, dar chiar nu este. Eu am reușit să-l fac și nu sunt chiar o maestră în bucătărie. Însă este foarte bun și face o impresie deosebită. Îl recomand cu încredere pentru o aniversare sau Crăciun, Revelion, Paște.

Tort spirală David - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min