Vă propun un tort foarte, foarte bun pe care l-am făcut inspirându-mă din prăjitura / tortul Krem a la krem (care mi-a plăcut foarte mult) și torturile spirală pe la blogul Laurei Sava.
Mi-a plăcut mult ideea straturilor așezate invers decât la torturile tradiționale.
Am făcut acest tort de Crăciun când am fost la socri și a fost foarte apreciat.
Îl recomand cu încredere - nu e deloc un tort greu, se poate mânca și după ce ai burta mare de la antreu, sarmale, friptură :)
Pregătim ingredientele pentru blatul pentru spirală.
Se mixează toate ingredientele și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit tava normală de la cuptor. Se lasă la cuptor 15-30 min la 200 grade. Eu am cuptor electric și am dat căldura și de sus și de jos.
Când este gata se răstoarnă cu grijă pe un prosop de bucătărie (în cazul meu, prosop de baie :)) umed și călduț. Se înlătură hârtia de copt.
Se rulează cu grijă în prosop. Eu am avut emoții la acest pas, mi-a fost teamă că se va rupe dar nu a fost cazul, așa că rulați cu încredere.
Când blatul de spirală se odihnește în prosop pregătim ingredientele pentru blatul care va forma baza tortului.
Se bat spumă 6 albușuri după care se adaugă puțin câte puțin 6 linguri de zahăr. În bezeaua aceasta se mixează și gălbenușurile pe rând unul câte unul.
Crema Ole de ciocolată se încorporează ușor cu mișcări de jos în sus pentru a nu « turti » bezeaua și pentru a rămâne pufoasă.
Se pune compoziția rezultată în formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Forma mea are 28 cm și a fost perfectă ca mărime. Se lasă la cuptor la 180 grade aproximativ 30 min.
Trecem la pregătirea cremei de vanilie. Inițial eu am făcut-o din 2 plicuri (după cum se vede în foto) dar a fost prea puțină așa că pregătiți crema din 3 plicuri Ole, 660 ml lapte și 600 ml smântână pentru frișcă.
Va rezulta o cremă densă care se va ține bine pe spirală iar asta este esențial.
Acum pregătim siropul pentru a însiropa blatul de spirală. Se topesc pe foc 2-3 linguri de zahăr. Când zahărul începe să se caramelizeze se adaugă 200 ml de lapte și se lasă pe foc până se topește caramelul.
Derulăm aluatul de spirală din prosop și-l însiropăm bine. Atenție! nu însiropați și blatul care va forma baza!
Cu aproximativ 2/3 din crema de vanilie se va umple acest aluat, apoi se va tăia în 4 părți egale (după cum se vede din foto eu nu le-am tăiat egale și spirala mea a fost cam în dâmburi, dar am corectat cu cremă).
Blatul rotund care se pune pe bază se unge cu puțină cremă, doar pentru a adera spirala la el. Acum începem să luăm fiecare fâșie de aluat și o rulăm ca o spirală / melc începând din mijlocul blatului. După ce rulăm o fâșie, următoarea o rulăm în continuarea ei, ca în foto.
Continuăm așa până rulăm toate cele 4 fâșii de aluat. După cum se vede e cam în dâmburi la mine :)
Ungem bine tortul cu restul de cremă de vanilie.
Acum pregătim glazura de ciocolată. Punem pe foc 4 linguri cu apă. Când începe să fiarbă adăugăm 4 linguri de zahăr, 4 linguri de vișinată (în cazul meu) sau brandy / coniac / rom, ciocolată ruptă bucățele. Când se topește se adaugă și untul până se topește. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Până se răcește glazura, tortul se ține la frigider.
După ce s-a răcit (și nici nu mai este foarte lichidă) se toarnă bine peste tort până acoperă toate părțile.
Se ornează după preferință și fantezie. Eu am topit 50 g de ciocolată albă și am făcut un brădulet, niște steluțe, niște biluțe, iar pe margini am presărat nucă de cocos.
Sectiunea am fotografiat-o la socri când l-am tăiat, așa că platoul nu este tocmai curat și nici nu am putut să mă pun să fac eu poze artistice. Însă se vede esențialul – dispoziția straturilor care mi s-a părut mie interesantă.
Poate părea un pic dificil acest tort, dar chiar nu este. Eu am reușit să-l fac și nu sunt chiar o maestră în bucătărie. Însă este foarte bun și face o impresie deosebită. Îl recomand cu încredere pentru o aniversare sau Crăciun, Revelion, Paște.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.