Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars

rețeta postată de

Vă propun o prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars foarte însiropată, fină și aromată. Aroma de mere se îmbină perfect cu cea de vanilie și crema de zahăr satisfăcând și cele mai pretențioase gusturi.

Ingrediente
Zahăr
125 g
pentru caramelizat
Ouă
3 buc
   
Lapte
700 ml
   
Zahăr
150 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ouă
4 buc
   
Zahăr
125 g
   
Făină
150 g
   
Praf de copt
1 buc
   
Zahăr vanilat
1 buc
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
400 ml
opțional
Zahăr pudră
100 g
opțional
Pași de urmat
Pas 1

Se topește 125g de zahăr (sau mai mult dacă aveți tava mai mare) în tava în care se va face prăjitura, până când devine auriu – maroniu. În cazul meu am pus tava pe două ochiuri de la plită că era măricică.

Se sucește și se răsucește :) tava până se întinde caramelul pe toată suprafața ei. În caz contrar se va lipi prăjitura.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 1
Pas 2

Merele se curăță de coajă și semințe și se taie după preferințe – cubulețe, rondele… se pot lăsa chiar și așa curățate întregi. Eu le-am tăiat mai grosier că-mi place să simt gustul de mere în prăjitură. Se așază merele în tava peste caramel și se dă la cuptor la 200 grade numai până se face compoziția de cremă de zahăr ars, nu e nevoie de mai mult.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 2
Pas 3

Într-un vas se amestecă bine cu telul sau mixerul 3 ouă, 700 ml lapte, 150 g zahăr și esența de vanilie și se adaugă peste merele din tavă.

Se lasă la cuptor până când se încheagă crema de zahăr ars și se adună siropul, aproximativ 25 min.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 3
Pas 4

În acest timp se bat spumă 4 albușuri. Când se întărește albușul se adaugă 125g zahăr și un zahăr vanilat și se mixează în continuare. Când s-a întărit bine albușul se adaugă cele 4 gălbenușuri, 150g de făină și praful de copt și se amestecă ușor cu mișcări de jos în sus pentru a nu turti compoziția.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 4
Pas 5

După ce s-a închegat crema de zahăr ars se adaugă compoziția de mai sus și se lasă la cuptor până se coace, aproximativ 20 min. Verificați cu scobitoarea (fiți atenți însă că s-ar putea să ajungeți la stratul de cremă de zahăr ars de jos și să aveți impresia că încă nu e făcută) sau apăsați ușor – este gata când aluatul revine la forma inițială.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 5
Pas 6

Scoasă din cuptor, o lăsați puțin să se răcească și apoi o răsturnați pe un platou, astfel încât crema de zahăr ars să fie deasupra. În felul acesta tot siropul de la cremă va coborî în aluat și-l va însiropa bine. Se lasă la rece 1-2 ore.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 6
Pas 7

Se servește ca atare sau cu frișcă, cum am făcut eu (am mixat 400ml de smântână dulce Milli cu 100g zahăr pudră).

Arată mai bine cu frișcă și e și mai bună.

Prăjitură cu mere și cremă de zahăr ars - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 10 min