Prăjitură/plăcintă cu mere

Prăjitură/plăcintă cu mere

Sunt multe rețetele de prăjitură ori de plăcintă cu mere, însă aceasta e cea a mamei mele și preferata mea. Delicioasă și economică, moale și parfumată!

Ingrediente

Margarina
200 g
moale, la temperatura camerei
Zahar
100 g
plus 2-3 linguri pt umplutura de mere
Smantana
2 buc
2 linguri
Sare
1 buc
3 degete
Oua
1 buc
Faina
500 g
450-500 grame
Zahar vanilat
1 buc
1 pliculeț
Praf de copt
5 g
o jumătate de pliculeț
Mere
1 kg
7-8 mere mari
Gris
4 linguri
Unt
20 g
pt uns tava

Pasi de urmat

Pas 1

Curățăm merele, le stoarcem de sucul lor și le dăm pe răzătoare mai mare. Le punem într-o cratiță la călit împreună cu 2-3 linguri de zahăr.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 1
Pas 2

Le lăsăm pe foc 10-12 minute, până se înmoaie bine, amestecând din când în când să nu se lipească. Când sunt gata, le punem deoparte să se răcească și ne ocupăm de aluat.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 2
Pas 3

Pregătim ingredientele pentru aluat. Cerneți 500 de grame de făină, dar veți vedea că e posibil să folosiți mai puțin de atât.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 3
Pas 4

Într-un vas puneți margarina tăiată bucățele, zahărul, oul, smântâna, zahărul vanilat, praful de sare.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 4
Pas 5

Cu mâna amestecați aceste ingrediente.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 5
Pas 6

Urmează făina cu praful de copt. Adăugați câtă puțină făină și continuați să frământați cu mâna pentru a încorpora și făina.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 6
Pas 7

Nu vă spetiați dacă se lipește pe mână. Încet-încet se va dezlipi el după ce puneți câtă făină intră. Eu am pus vreo 450 g de făină.Formați o bilă din acest aluat.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 7
Pas 8

Mutați bila de aluat pe masa presărărată din belșug cu făină și mai frământați-o puțin. Tăiați-o apoi în două. Din ele vom forma foile de la plăcintă. Cu un sucitor întindeți pe rând cele două foi de dimensiunea tăvii. Nu vă temeți, aluatul se poate ”prelungi”/modifica și cu mâna.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 8
Pas 9

Ungem cu unt și tapetăm tava cu făină. Tava mea are 33*24 cm.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 9
Pas 10

Așternem prima foaie în tavă. O modelăm cu mâinile pentru a se așeza perfect. Putem să și ridicăm puțin marginile pe pereții tăvii.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 10
Pas 11

Peste această foaie presărăm 2 linguri de gris.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 11
Pas 12

Adăugăm merele călite (răcite) și nivelăm bine cu dosul unei linguri.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 12
Pas 13

Presărăm 2 linguri de gris peste umplutura de mere.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 13
Pas 14

Întindem cea de-a doua foaie la fel cum am procedat cu prima. O așezăm peste merele deja puse. Apoi din loc în loc facem găuri cu o furculiță ”înfăinată”.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 14
Pas 15

Dăm la cuptor până se rumenește pe margini. Eu am ținut-o vreo oră la focul mic. Dar cred că la focul mediu sunt suficiente 40-45 de minute.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 15
Pas 16

După ce se răcorește puțin, o putem felia direct în tavă.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 16
Pas 17

O pudrăm cu zahăr pudră.

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 17
Pas 18

E absolut delicioasă!! Poftă bună!

Prăjitură/plăcintă cu mere - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (20-30 de feliuțe)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 105 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

S-ar putea sa-ti mai placa

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 34

Adriana Raad
Adriana Raad 17 Sep 2023, 18:28

Multumesc pentru aceasta reteta, am folosit unt (150g), nu am folosit smantana ( n am avut in frigider) dar a mers si fara, faina a intrat mai putina de 500 g, am adaugat un plic de zahar vanilat cu scortisoara in merele calite (pe care le am scurs de suc si le am calit, dar ulterrior am simtit ca sunt cam uscate asa incat am adaugat sucul.  Mi a mai ramas aluat asa ca am l am dat prin razatoare asa incat sa aibe un pic de textura crocanta. A iesit o bunatate! Scoasa din cuptor, cu o lingura de inghetata de vanilie deasupra, fericire pe farfurie! 

Nota mea pentru reteta:
RoxanaMan464
Roxana Man (RoxanaMan464) 30 May 2020, 12:59

Eu am pus la cuptor electric neventilat la 180°C

MariusCornea475
Marius Cornea (MariusCornea475) 17 Aug 2019, 17:44

Am incercat sa fac si eu rajitura cu mere ,dar nu sant precisi cand adaugati o reteta ,cum trebuie sa fie aluatul ca mie se rupea si am pus gramajul ce la-ti scris,cuptorul ce vrea sa insemne foc mediu si foc mic,al meu este ventilat ,la cte grade trebuie pus?Toate detalile astea ar trebui scrise ptr o persoana care vrea sa incerce reteta ta

MagdaPanaitescu918
Magda Panaitescu (MagdaPanaitescu918) 06 Aug 2019, 09:46

Multumesc; asta era reteta mamei; acum vreau s-o regatesc pentru nepotica mea.

CristinaGligan-Ignatescu262
Cristina Gligan-Ignatescu (CristinaGligan-Ignatescu262) 17 Sep 2017, 20:48

Minunata! Eu am adaugat si scortisoara!

IonutCatalinBadea550
Ionut Catalin Badea (IonutCatalinBadea550) 19 May 2016, 10:30

doar ce am terminat de pus in tava.. e o surpriza pentru iubita mea! sper sa fie incantata! :))) (oricum sunt "blana" la gatit, dar ea spune ca sunt cel mai bun bucatar! - desi eu nu fac decat supa de galusti, si cartofi fierti cu masline si usturoi =)) e o dulce..) multumesc pentru reteta! oricum acest site e preferatul meu de ceva ani =)))

Nota mea pentru reteta:
Camiela J
Camiela J 09 Feb 2016, 10:06

Acest fișier XML nu pare să aibă nicio informație de stil asociată lui. Mai jos este afișat arborele documentului.
  Am incercat sa adaug poza,dar imi apare asa. Am facut si eu dupa aceasta reteta si mi-e iesit mult mai bine decat altele.A fost de succes! Eu mai aveam si un albus de ou singurel,si l-am bagat si pe el,apoi am pus un rest de iaurt si o lingura de smantana.Nu aveam suficient gris,asa ca am pus si pesmet. Foarte buna!!!

Nota mea pentru reteta:
Dana92
Dana92 19 Jan 2016, 19:01

Poza mea pentru reteta:
Dana92
Dana92 19 Jan 2016, 19:00

Ce zici? A iesit cum trebuia?

Nota mea pentru reteta:
RoxanaR
RoxanaR 07 Jan 2016, 22:04

Foarte buna reteta. Mii de multumiri. A treia oara am facut-o si a iesit super. Eu fac mereu 1 1/2 portie.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile