Ingrediente
●
Margarina
200 g
moale, la temperatura camerei
●
Zahar
100 g
plus 2-3 linguri pt umplutura de mere
●
Smantana
2 buc
2 linguri
●
Faina
500 g
450-500 grame
●
Zahar vanilat
1 buc
1 pliculeț
●
Praf de copt
5 g
o jumătate de pliculeț
●
Mere
1 kg
7-8 mere mari
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
1
Curățăm merele, le stoarcem de sucul lor și le dăm pe răzătoare mai mare. Le punem într-o cratiță la călit împreună cu 2-3 linguri de zahăr.
2
Le lăsăm pe foc 10-12 minute, până se înmoaie bine, amestecând din când în când să nu se lipească. Când sunt gata, le punem deoparte să se răcească și ne ocupăm de aluat.
3
Pregătim ingredientele pentru aluat. Cerneți 500 de grame de făină, dar veți vedea că e posibil să folosiți mai puțin de atât.
4
Într-un vas puneți margarina tăiată bucățele, zahărul, oul, smântâna, zahărul vanilat, praful de sare.
5
Cu mâna amestecați aceste ingrediente.
6
Urmează făina cu praful de copt. Adăugați câtă puțină făină și continuați să frământați cu mâna pentru a încorpora și făina.
7
Nu vă spetiați dacă se lipește pe mână. Încet-încet se va dezlipi el după ce puneți câtă făină intră. Eu am pus vreo 450 g de făină.Formați o bilă din acest aluat.
8
Mutați bila de aluat pe masa presărărată din belșug cu făină și mai frământați-o puțin. Tăiați-o apoi în două. Din ele vom forma foile de la plăcintă. Cu un sucitor întindeți pe rând cele două foi de dimensiunea tăvii. Nu vă temeți, aluatul se poate ”prelungi”/modifica și cu mâna.
9
Ungem cu unt și tapetăm tava cu făină. Tava mea are 33*24 cm.
10
Așternem prima foaie în tavă. O modelăm cu mâinile pentru a se așeza perfect. Putem să și ridicăm puțin marginile pe pereții tăvii.
11
Peste această foaie presărăm 2 linguri de gris.
12
Adăugăm merele călite (răcite) și nivelăm bine cu dosul unei linguri.
13
Presărăm 2 linguri de gris peste umplutura de mere.
14
Întindem cea de-a doua foaie la fel cum am procedat cu prima. O așezăm peste merele deja puse. Apoi din loc în loc facem găuri cu o furculiță ”înfăinată”.
15
Dăm la cuptor până se rumenește pe margini. Eu am ținut-o vreo oră la focul mic. Dar cred că la focul mediu sunt suficiente 40-45 de minute.
16
După ce se răcorește puțin, o putem felia direct în tavă.
18
E absolut delicioasă!! Poftă bună!
Cantitate:
30 buc
(20-30 de feliuțe)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
105 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)