Prăjitură/plăcintă cu mere

Prăjitură/plăcintă cu mere

Sunt multe rețetele de prăjitură ori de plăcintă cu mere, însă aceasta e cea a mamei mele și preferata mea. Delicioasă și economică, moale și parfumată!

Ingrediente

Margarina
200 g
moale, la temperatura camerei
Zahar
100 g
plus 2-3 linguri pt umplutura de mere
Smantana
2 buc
2 linguri
Sare
1 buc
3 degete
Oua
1 buc
Faina
500 g
450-500 grame
Zahar vanilat
1 buc
1 pliculeț
Praf de copt
5 g
o jumătate de pliculeț
Mere
1 kg
7-8 mere mari
Gris
4 linguri
Unt
20 g
pt uns tava

Pasi de urmat

1

Curățăm merele, le stoarcem de sucul lor și le dăm pe răzătoare mai mare. Le punem într-o cratiță la călit împreună cu 2-3 linguri de zahăr.

2

Le lăsăm pe foc 10-12 minute, până se înmoaie bine, amestecând din când în când să nu se lipească. Când sunt gata, le punem deoparte să se răcească și ne ocupăm de aluat.

3

Pregătim ingredientele pentru aluat. Cerneți 500 de grame de făină, dar veți vedea că e posibil să folosiți mai puțin de atât.

4

Într-un vas puneți margarina tăiată bucățele, zahărul, oul, smântâna, zahărul vanilat, praful de sare.

5

Cu mâna amestecați aceste ingrediente.

6

Urmează făina cu praful de copt. Adăugați câtă puțină făină și continuați să frământați cu mâna pentru a încorpora și făina.

7

Nu vă spetiați dacă se lipește pe mână. Încet-încet se va dezlipi el după ce puneți câtă făină intră. Eu am pus vreo 450 g de făină.Formați o bilă din acest aluat.

8

Mutați bila de aluat pe masa presărărată din belșug cu făină și mai frământați-o puțin. Tăiați-o apoi în două. Din ele vom forma foile de la plăcintă. Cu un sucitor întindeți pe rând cele două foi de dimensiunea tăvii. Nu vă temeți, aluatul se poate ”prelungi”/modifica și cu mâna.

9

Ungem cu unt și tapetăm tava cu făină. Tava mea are 33*24 cm.

10

Așternem prima foaie în tavă. O modelăm cu mâinile pentru a se așeza perfect. Putem să și ridicăm puțin marginile pe pereții tăvii.

11

Peste această foaie presărăm 2 linguri de gris.

12

Adăugăm merele călite (răcite) și nivelăm bine cu dosul unei linguri.

13

Presărăm 2 linguri de gris peste umplutura de mere.

14

Întindem cea de-a doua foaie la fel cum am procedat cu prima. O așezăm peste merele deja puse. Apoi din loc în loc facem găuri cu o furculiță ”înfăinată”.

15

Dăm la cuptor până se rumenește pe margini. Eu am ținut-o vreo oră la focul mic. Dar cred că la focul mediu sunt suficiente 40-45 de minute.

16

După ce se răcorește puțin, o putem felia direct în tavă.

17

O pudrăm cu zahăr pudră.

18

E absolut delicioasă!! Poftă bună!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (20-30 de feliuțe)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 105 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

RoxanaMan464
Roxana Man (RoxanaMan464) 30 May 2020, 12:59

Eu am pus la cuptor electric neventilat la 180°C

MariusCornea475
Marius Cornea (MariusCornea475) 17 Aug 2019, 17:44

Am incercat sa fac si eu rajitura cu mere ,dar nu sant precisi cand adaugati o reteta ,cum trebuie sa fie aluatul ca mie se rupea si am pus gramajul ce la-ti scris,cuptorul ce vrea sa insemne foc mediu si foc mic,al meu este ventilat ,la cte grade trebuie pus?Toate detalile astea ar trebui scrise ptr o persoana care vrea sa incerce reteta ta

MariusCornea475
Marius Cornea (MariusCornea475) 17 Aug 2019, 17:40

ce vrea sa insemne foc mediu,cate grade.eu am cuptoir ventilat

CristinaGligan-Ignatescu262
Cristina Gligan-Ignatescu (CristinaGligan-Ignatescu262) 17 Sep 2017, 20:48

Minunata! Eu am adaugat si scortisoara!

sibip709
sibip medias (sibip709) 10 Oct 2016, 18:12

AM REVENIT .BESTIALA SICU UNTURA DE PORC FARA MARGARINA 

IonutCatalinBadea550
Ionut Catalin Badea (IonutCatalinBadea550) 19 May 2016, 10:30

doar ce am terminat de pus in tava.. e o surpriza pentru iubita mea! sper sa fie incantata! :))) (oricum sunt "blana" la gatit, dar ea spune ca sunt cel mai bun bucatar! - desi eu nu fac decat supa de galusti, si cartofi fierti cu masline si usturoi =)) e o dulce..) multumesc pentru reteta! oricum acest site e preferatul meu de ceva ani =)))

Nota mea pentru reteta:
Camiela J
Camiela J 09 Feb 2016, 10:06

Acest fișier XML nu pare să aibă nicio informație de stil asociată lui. Mai jos este afișat arborele documentului.
  Am incercat sa adaug poza,dar imi apare asa. Am facut si eu dupa aceasta reteta si mi-e iesit mult mai bine decat altele.A fost de succes! Eu mai aveam si un albus de ou singurel,si l-am bagat si pe el,apoi am pus un rest de iaurt si o lingura de smantana.Nu aveam suficient gris,asa ca am pus si pesmet. Foarte buna!!!

Nota mea pentru reteta:
Dana92
Dana92 19 Jan 2016, 19:01

Poza mea pentru reteta:
Dana92
Dana92 19 Jan 2016, 19:00

Ce zici? A iesit cum trebuia?

Nota mea pentru reteta:
RoxanaR
RoxanaR 07 Jan 2016, 22:04

Foarte buna reteta. Mii de multumiri. A treia oara am facut-o si a iesit super. Eu fac mereu 1 1/2 portie.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile