Prăjitură cu gem și bezea

Prăjitură cu gem și bezea

O prăjitură foarte, foarte bună! Pentru iubitorii de dulce! Și pentru pasionații de încercat rețete noi!

Ingrediente

Margarina
175 g
Oua
4 buc
Faina
220 g
Zahar
300 g
Zahar vanilat
1 buc
1 pliculeț
Cacao
1 lingurite
Gem
4 linguri
eu am pus de gutui
Bicarbonat de sodiu
1 buc
o jumatate de linguriță, stins cu zeamă de lămâie
Coaja de lamaie
1 buc
opțional, după preferințe

Pasi de urmat

1

Pregătim ingredientele.

2

Frecăm margarina (atenție: margarina să fie moale, la temperatura camerei, scoasă din timp de la frigider!!!) cu 100 grame de zahăr (100 din cele 300 g).

3

Adăugăm pe rând gălbenușurile, continuăm să amestecăm după fiecare.

4

Apoi zahărul vanilat și coaja de lămâie.

5

Urmează făina.

6

Punem și bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie.

7

Pregătim o tavă, o ungem cu margarină și o tapetăm cu făină. Tava mea are cam 32*23 cm.

8

Punem compoziția în tavă. O nivelăm frumos.

9

Ungem cu gem deasupra.

10

Batem albușurile spumă cu cele 200 grame de zahăr rămase (din cele 300 g).

11

Punem și o linguriță de cacao peste spuma-bezea.

12

Turnăm bezeaua peste compoziția acoperită cu gem din tavă.

13

Nivelăm spuma.

14

Băgăm prăjitura la cuptor pentru 40-50 de minute la foc mediu în cuptorul preîncălzit. Spuma se va crăpa și veți putea vedea dacă e coaptă bezeaua sub crustă.

15

Lăsăm să se răcească. Apoi feliem.

16

Aici vă arăt și o feliuță! Absolut delicioasă! Dulce, fină, cu blatul puțin tare, cu bezeaua crocantă, o nebunie!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 24 bucati (26-30 felii)
Timp de preparare: 25 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 75 min
Data publicarii:
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

mirela balasea
mirela balasea 23 apr 2013, 21:58

buna Nina-Andreea,ma bucur sa vad prajitura care imi aminteste de copilarie ca e apreciata si acum doar ca mama mea pune bezeaua cand prajitura era aproape gata(bezeaua nu sta mai mult de 10 min la cuptor si ramane moale si pufoasa nu se intareste si sau se crapa)!incearca si asa, iti garantez ca nu vei regreta!!!!e prajitura mea preferata o ador si o fac foarte des!multa bafta in continuare!!!!!!!!!!!!

Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 apr 2013, 22:51

Salut, Mirela Balasea! Mă bucur și eu că am reușit să-ți reamintesc de copilărie! Am făcut această prăjitură pentru prima dată, după ce în urmă cu doar 2 zile am primit rețeta. Am preparat-o întocmai cum  scria acolo, eu așa am mâncat-o la cineva și mi-a plăcut atât de mult încât am cerut rețeta. Știu la ce te referi în privința bezelei. Așa am procedat la o altă prăjitură (e vorba de prăjitura Figaro, pe care am și postat-o pe acest site: http://www.lalena.ro/844-reteta-Prăjitură-Figaro.html). Ai mare dreptate, acolo bezeaua rămâne moale și pufoasă. Îți mulțumesc pentru sfat, am să încerc o dată să procedez la fel și aici, acum însă am vrut să respect rețeta „originală”, să spun așa.

caucazia
Liliana (caucazia) 23 dec 2016, 21:17

Prajitura aceasta este preferata mamei mele, nu lipseste de pe masa la nicio sarbatoare.:) Intrebare: in loc de margarina se poate folosi unt?

lena
Elena (lena) Liliana (caucazia) 28 dec 2016, 10:15

Chiar mai bine cu unt :)

VladAndreea876
Andreea Vlad (VladAndreea876) 19 dec 2018, 22:13

Aceeasi cantitate de unt ca si margarina? Vreau sa inlocuiesc margarina cu unt, am unul marca Auchan cu 82%.

lena
Elena (lena) Andreea Vlad (VladAndreea876) 19 dec 2018, 22:49

Da, la fel.

VladAndreea876
Andreea Vlad (VladAndreea876) Elena (lena) 20 dec 2018, 02:51

Multumesc!