Prăjitură cu caise

rețeta postată de

Prima mea prăjitură cu caise proaspete! Foarte bună! Gustoasă, aromată! Un desert excelent! Dulce-acrișor, de sezon!

Ingrediente
Făină
400 g
   
Zahăr
200 g
   
Unt / margarină
250 g
   
Ouă
5 buc
   
Cacao
3 linguri
   
Lapte/suc de caise
50 ml
   
Praf de copt
10 g
un pliculeț
Caise
500 g
proaspete (sau mai multe, după preferințe)
Zahăr pudră
2 linguri
opțional - pentru decor
Pași de urmat
Pas 1

Pregătim ingredientele. Încălzim cuptorul la 200 grade C (foc puternic).

Prăjitură cu caise - Pas 1
Pas 2

Pregătim caisele: le spălăm și le scoatem sâmburii. Nu pregătiți caisele cu mult timp înainte (așa cum am făcut eu - cu o seară înainte - întrucât se vor oxida/strica/înmuia și vor arăta urât în prăjitură!). Le rupeți jumătăți.

Prăjitură cu caise - Pas 2
Pas 3

Batem untul/margarina moale la temperatura camerei cu zahărul.

Prăjitură cu caise - Pas 3
Pas 4

Înglobăm pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare.

Prăjitură cu caise - Pas 4
Pas 5

Amestecăm făina cu praful de copt, le cernem și le adăugăm în compoziție, alternând cu sucul de caise/laptele.

Prăjitură cu caise - Pas 5
Pas 6

Împărțim aluatul în 2 părți egale: într-una punem cacaua, pe cealaltă o lăsăm așa, simplă.

Prăjitură cu caise - Pas 6
Pas 7

Iată aluatul cu cacao.

Prăjitură cu caise - Pas 7
Pas 8

Luăm o tavă și o tapetăm cu hârtie de copt. Tava mea are circa 32*23 cm, însă puteți folosi și o tavă puțin mai mare dacă vreți ca prăjitura să nu iasă atât de înaltă precum a ieșit a mea.

Prăjitură cu caise - Pas 8
Pas 9

Apoi am pus aluatul în tavă cu două linguri, alternând dungi din aluatul negru cu dungi din cel alb.

Prăjitură cu caise - Pas 9
Pas 10

Iată și o poză cu tot aluatul frumos așternut în tăviță.

Prăjitură cu caise - Pas 10
Pas 11

Așezăm jumătățile de caise cu partea tăiată în sus. Scuzați, vă rog, calitatea caiselor mele.. Au fost prea moi, nu am putut desprinde sâmburii din ele, plus că le-am curățat cu o seară înainte și le-am băgat în frigider...Nu faceți asta acasă!

Prăjitură cu caise - Pas 11
Pas 12

Băgăm prăjitura la cuptor pentru 25 minute; în primele 15 minute la foc puternic, apoi 10 minute la foc potrivit (180 grade C). Eu am ținut-o vreo 40 de minute, dar cuptorul meu e mai leneș de felul lui și nici nu era foarte încins.

Prăjitură cu caise - Pas 12
Pas 13

O lăsăm să se răcească, apoi o feliem.

Prăjitură cu caise - Pas 13
Pas 14

Dacă doriți, o puteți orna cu zahăr pudră. Eu am lăsat-o așa simplă. Poftă bună!!!

Prăjitură cu caise - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc ()
Timp de preparare:
25 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 65 min