Prima mea prăjitură cu caise proaspete! Foarte bună! Gustoasă, aromată! Un desert excelent! Dulce-acrișor, de sezon!
Pregătim ingredientele. Încălzim cuptorul la 200 grade C (foc puternic).
Pregătim caisele: le spălăm și le scoatem sâmburii. Nu pregătiți caisele cu mult timp înainte (așa cum am făcut eu - cu o seară înainte - întrucât se vor oxida/strica/înmuia și vor arăta urât în prăjitură!). Le rupeți jumătăți.
Batem untul/margarina moale la temperatura camerei cu zahărul.
Înglobăm pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare.
Amestecăm făina cu praful de copt, le cernem și le adăugăm în compoziție, alternând cu sucul de caise/laptele.
Împărțim aluatul în 2 părți egale: într-una punem cacaua, pe cealaltă o lăsăm așa, simplă.
Iată aluatul cu cacao.
Luăm o tavă și o tapetăm cu hârtie de copt. Tava mea are circa 32*23 cm, însă puteți folosi și o tavă puțin mai mare dacă vreți ca prăjitura să nu iasă atât de înaltă precum a ieșit a mea.
Apoi am pus aluatul în tavă cu două linguri, alternând dungi din aluatul negru cu dungi din cel alb.
Iată și o poză cu tot aluatul frumos așternut în tăviță.
Așezăm jumătățile de caise cu partea tăiată în sus. Scuzați, vă rog, calitatea caiselor mele.. Au fost prea moi, nu am putut desprinde sâmburii din ele, plus că le-am curățat cu o seară înainte și le-am băgat în frigider...Nu faceți asta acasă!
Băgăm prăjitura la cuptor pentru 25 minute; în primele 15 minute la foc puternic, apoi 10 minute la foc potrivit (180 grade C). Eu am ținut-o vreo 40 de minute, dar cuptorul meu e mai leneș de felul lui și nici nu era foarte încins.
O lăsăm să se răcească, apoi o feliem.
Dacă doriți, o puteți orna cu zahăr pudră. Eu am lăsat-o așa simplă. Poftă bună!!!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.