Am tot auzit de dulceață de dovlecei, că s-ar putea compara cu dulceața de ananas... Am fost reticentă, mai ales că mie nu-mi plac în mod deosebit dovleceii. Dar a ieșit minunată. Chiar aduce a ananas. Mânuțele din imagine sunt ale băiețelului meu care nu se satură să guste :).
Se curăță dovleceii de coajă și sâmburi.
Se taie dovleceii cubulețe.
Dovleceii se pun în apă clocotită, cât să-i acopere. Se fierb 5 minute.
Apoi se pun într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă de apă.
Se mai pun odată în apă clocotită, se fierb 5 minute. Apoi se pun în strecurătoare, se limpezesc cu apă rece și se lasă să se scurgă.
Într-o oală se pun 300 ml și 1 kg de zahăr. Se fierbe acest sirop cam 25 minute la foc mic, până se leagă.
Apoi se adaugă zahărul vanilat și dovleceii. Se fierb 15-20 minute.
Se adaugă zeama de lămâie, mai lăsăm să dea un clocot și oprim focul.
Eu am sterilizat borcanele. Erau deja aburite în cuptor când mi-am amintit de poză :)
Am pus dulceața în borcane și apoi la căldurică între pături.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.