Un checuț moale, delicios, cu aromă de lămâie, răcoros, numai bun lângă un ceai, o cafea ori un pahar cu lapte! E pentru prima dată când îl prepar; l-am savurat la cineva și am cerut imediat rețeta! Iată că rezultatul nu m-a dezamăgit: a ieșit foarte, foarte bun!
Pregătim ingredientele. Măsurăm zahărul în 2 boluri diferite: 100 g și 150 g.
Stoarcem sucul de la o lămâie și radem și coaja de la ea. Separat stoarcem și jumătatea de la altă lămâie (acest suc îl vom folosi la topping).
Separăm albușurile de gălbenușuri. Frecăm gălbenușurile cu 100 g zahăr.
Adăugăm uleiul și macul. Amestecăm bine până se omogenizează. Tot acum putem să aprindem focul la cuptor să se încălzească.
Separat mixăm albușurile cu un praf de sare, adăugând treptat și restul de zahăr (150 g). Vom obține o spumă tare, ca de bezea.
Punem albușurile spumă tare și coaja de lămâie peste spuma de gălbenușuri și amestecăm ușor (de jos în sus) cu o lingură.
Turnăm praful de copt și sucul de la lămâie peste compoziția de mai sus. Continuăm să amestecăm ușor.
Apoi încorporăm și făina.
Punem aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.
Coacem checul în cuptor la 180 grade C pentru 45 de minute. Eu l-am ținut o oră, dar asta depinde mult și de cuptor. Vă uitați la el, să fie rumenit; puteți să-l probați cu scobitoarea.
S-a crăpat puțin pe mijloc, dar nu are nimic.
Cât este fierbinte, imediat după ce îl scoateți din cuptor, preparați un topping din 4 linguri de zahăr pudră și sucul de la jumătatea de lămâie (puneți 3-4-5 linguri din acest suc). Amestecați bine cu o lingură.
Cu glazura de mai sus ungeți checul fierbinte (eu am uns cu mână, dar bănuiesc că puteți folosi și vreo pensulă mai utilă).
Dacă vreți, puteți apoi să-l ornați cu restul de zahăr pudră, cum am procedat și eu.
Îl lăsați să se răcească de tot, apoi îl feliați.
Și îl serviți cu mare, mare poftă!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.