Chec cu lămâie și mac

reteta postata de

Un checuț moale, delicios, cu aromă de lămâie, răcoros, numai bun lângă un ceai, o cafea ori un pahar cu lapte! E pentru prima dată când îl prepar; l-am savurat la cineva și am cerut imediat rețeta! Iată că rezultatul nu m-a dezamăgit: a ieșit foarte, foarte bun!

Ingrediente
Oua
5 buc
Zahar
250 g
100 g pt gălbenușuri, 150 pt albușuri
Ulei
5 linguri
Faina
250 g
Sare
1 buc
un praf de sare
Praf de copt
1 lingurita
Lamaie
1 buc
sucul de la 1,5 lămâi, coaja de la 1 lămâie
Mac
3 linguri
eu am pus numai 2
Zahar pudra
5 linguri
4 pt topping, 1 pt ornat
Pasi de urmat
Pas 1

Pregătim ingredientele. Măsurăm zahărul în 2 boluri diferite: 100 g și 150 g.

Chec cu lămâie și mac - Pas 1
Pas 2

Stoarcem sucul de la o lămâie și radem și coaja de la ea. Separat stoarcem și jumătatea de la altă lămâie (acest suc îl vom folosi la topping).

Chec cu lămâie și mac - Pas 2
Pas 3

Separăm albușurile de gălbenușuri. Frecăm gălbenușurile cu 100 g zahăr.

Chec cu lămâie și mac - Pas 3
Pas 4

Adăugăm uleiul și macul. Amestecăm bine până se omogenizează. Tot acum putem să aprindem focul la cuptor să se încălzească.

Chec cu lămâie și mac - Pas 4
Pas 5

Separat mixăm albușurile cu un praf de sare, adăugând treptat și restul de zahăr (150 g). Vom obține o spumă tare, ca de bezea.

Chec cu lămâie și mac - Pas 5
Pas 6

Punem albușurile spumă tare și coaja de lămâie peste spuma de gălbenușuri și amestecăm ușor (de jos în sus) cu o lingură.

Chec cu lămâie și mac - Pas 6
Pas 7

Turnăm praful de copt și sucul de la lămâie peste compoziția de mai sus. Continuăm să amestecăm ușor.

Chec cu lămâie și mac - Pas 7
Pas 8

Apoi încorporăm și făina.

Chec cu lămâie și mac - Pas 8
Pas 9

Punem aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.

Chec cu lămâie și mac - Pas 9
Pas 10

Coacem checul în cuptor la 180 grade C pentru 45 de minute. Eu l-am ținut o oră, dar asta depinde mult și de cuptor. Vă uitați la el, să fie rumenit; puteți să-l probați cu scobitoarea.

Chec cu lămâie și mac - Pas 10
Pas 11

S-a crăpat puțin pe mijloc, dar nu are nimic.

Chec cu lămâie și mac - Pas 11
Pas 12

Cât este fierbinte, imediat după ce îl scoateți din cuptor, preparați un topping din 4 linguri de zahăr pudră și sucul de la jumătatea de lămâie (puneți 3-4-5 linguri din acest suc). Amestecați bine cu o lingură.

Chec cu lămâie și mac - Pas 12
Pas 13

Cu glazura de mai sus ungeți checul fierbinte (eu am uns cu mână, dar bănuiesc că puteți folosi și vreo pensulă mai utilă).

Chec cu lămâie și mac - Pas 13
Pas 14

Dacă vreți, puteți apoi să-l ornați cu restul de zahăr pudră, cum am procedat și eu.

Chec cu lămâie și mac - Pas 14
Pas 15

Îl lăsați să se răcească de tot, apoi îl feliați.

Chec cu lămâie și mac - Pas 15
Pas 16

Și îl serviți cu mare, mare poftă!

Chec cu lămâie și mac - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 buc (15-18 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min