Vă prezint o tartă descoperită (cunoscută sub numele de „quiche”) cu umplutură sărată! E prima mea tartă de acest fel! Mi-a plăcut tare, tare mult! E foarte sățioasă, caldă sau rece, merge cu o salată de legume crude sau cu murături. Aluatul este chiar de post, ușor de pregătit, însă foarte bun! Iar umplutura? Hmmm...un deliciu! Mai ales pentru iubitorii de mazăre!
Pregătim ingredientele pentru aluat.
Pregătim ingredientele pentru umplutură. Curățăm ceapa și o tăiem mărunt, baconul cubulețe, brânzeturile rase sau mărunțite cu mâna, mazărea scursă și spălată sub un jet de apă rece.
Într-o caserolă cu capac punem toate ingredientele pentru aluat.
Așezăm capacul peste cutiuță și agităm bine, bine până ingredientele s-au omogenizat parțial.
Aluatul va arăta cam așa, sub formă de bulgărași. Al meu puțin cam moale, dar am mai adăugat puțină făină atunci când l-am mutat pe masă.
Cu o lingură, strângem aluatul din cutiuță și îl mutăm pe masa așternută cu o lingură cu făină.
Îl frământăm 2-3 minute până devine compact.
Acum vom pregăti umplutura. Într-o tigaie punem o lingură de ulei la foc mic; când s-a încins, adăugăm baconul/șunca și îl/o călim un minut.
Adăugăm apoi ceapa tăiată mărunt. Eu am pus aici și 2 ciupercuțe crude, tăiate felii subțiri. Mai călim un minut.
Ultima e mazărea (scursă de apa din conservă și trecută sub un jet de apă rece). Mai lăsăm pe foc circa 2-3 minute.
Condimentăm cu sare și piper după gust și luăm de pe foc pentru a se răci complet.
Într-un vas mixăm ouăle până se omogenizează bine.
Peste ouă adăugăm amestecul de brânzeturi.
Peste ele punem amestecul de mazăre pregătit mai sus.
Ne ocupăm acum iarăși de aluat. Eu am folosit o formă din silicon cu diametrul de 20,5 cm. Am întins aluatul în formă rotundă pe masa cu puțină făină.
Am uns forma cu puțin ulei și am pudrat-o cu făină.
Am mutat foaia de aluat în formă, apoi am tăiat marginile ce depășeau forma.
Am umplut tarta cu compoziția de mazăre, brânzeturi și ouă. Am nivelat bine.
Introducem forma la cuptorul preîncălzit la foc mediu până se rumenește. Eu am ținut-o vreo 40 de minute, dar asta depinde și de cuptor. Vă uitați la ea după 30 de minute.
După ce o scoatem din cuptor, o lăsăm 3-4 minute în formă, apoi o scoatem și din formă.
O tăiem după ce s-a răcit (asta pentru cine chiar are răbdare! eu nu am avut!).
Servim cu mare, mare poftă pentru că este delicioasă!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.