Brânză de vaci din lapte fiert

rețeta postată de

Având abonament la lapte de la țară, întotdeauna îl fierb. Dacă îmi rămâne fac din el brânză de vaci. Îmi convine că laptele să fie fiert deoarece nu știu ce vacă e….etc. Am calculat și ca preț nu ieși mai bine ca în comerț, dar știi din ce e făcută. Îmi convine și faptul că se poate congela. Am luat odată o găletușă cu br. de vaci și nu am folosit-o pe toată și restul am congelat. Când am scos-o și s-a dezghețat, era lapte. Eu fac și cremă de brânză (adăugând smântână și verdeață) și nu mai cumpăr. Eu o fac mai tare, mai fermă, ca la nevoie să o pot subția.

Ingrediente
Lapte
2 l
   
Lămâie
2 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

 Acesta este necesarul. Deci laptele să fie fiert.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 1
Pas 2

Îl pui pe sobă să se ÎNCĂLZEASCĂ și când e călduț, adaugi sucul de lămâie. La început de la o lămâie și jumătate și dacă mai e nevoie și cealaltă jumătate.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 2
Pas 3

   Mișcați oala-cratița, ușor, NU mestecați. Veți observa cum laptele se adună, se separă. Lăsăm până vedem că e fierbinte bine, să nu clocotească. Gustul de lămâie nu se simte deloc.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 3
Pas 4

      Îl strecurăm printr-o sită foarte deasă sau prin tifon. Apoi legăm tifonul cu o ață-sfoară și atârnăm “săculețul” de ceva. Eu l-am pus deasupra chiuvetei, atârnat de baterie. (sau pe coada de la mătură deasupra vane). Am postat așa să nu scriu atâția pași.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 4
Pas 5

   Se lasă 2-3 ore, depinde cât de tare o doriți. Eu o las mai mult să fie mai uscată, tare. Când e gata, desfăc săculețul, o adun și o pun într-o pungă în congelator și o scot de câte ori am nevoie. Dacă vreau să fac cremă de brânză adaug verdeață (mărar, pătrunjel) și smântână.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 5
Pas 6

  Și gata, aceasta este brânzica mea de vaci.

 Sper să o faceți și voi și să vă placă.

POFTĂ  BUNĂ !

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 6

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 g ()
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min