Zacuscă de fasole păstai şi dovlecei

C
Zacuscă de fasole păstai şi dovlecei

Anul acesta am avut foarte multe pastai şi dovlecei şi nemaistiind ce sa fac cu ei am inventata aceasta reteta. Sper sa va placa, asa ca:

POFTĂ BUNĂ!

Ingrediente

Pastai
5 kg
spalate, fierte in apa cu sare si scurse
Dovlecel
5 kg
curatat de coarja si de seminte
Ceapa
4 kg
Morcovi
3 kg
2,5kg sa ramana curatati
Ardei gras
2 kg
1,5 kg curatat
Capia
2 kg
1,5 kg curatat
Ulei
2 l
e suficient si 1,5litri dupa cum vreri de uleios
Bulion
2 buc
2 cutii de bulion Sultan la 800g bucata
Sare
20 g
dupa gust

Pasi de urmat

Pas 1

Se curăţă şi se spală păstăile, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi dau la răcit.

Zacuscă de fasole păstai şi dovlecei - Pas 1
Pas 2

Ceapă curăţată şi spălată se taie julien, ardeii curăţaţi şi spălaţi se taie fideluţă, morcovul curăţat şi spălat se dă pe răzătoarea mare sau se taie rondele(cum vă este mai uşor, nu are nici o influenţă). În oală se înfierbântă jumătate din cantitatea de ulei şi se călesc pe jumătate legumele de mai sus. După ce sau călit legumele se scot din oală cu o strecurătoare şi se dau la răcit.

Zacuscă de fasole păstai şi dovlecei - Pas 2
Pas 3

Curăţăm dovlecelul, de coarjă şi de seminţe. Il dăm prin maşina de carne(prin sita normală sau prin aia mare după cum doriţi să fie consistenţa zacuştii), tocăm şi păstăile şi legumele călite. Punem la în înfierbântat zeama rămasă de la călit şi restul de ulei, adăugăm compoziţia rezultată(care a fost amestecată bine într-un lighean mai mare) şi din momentul în care începe să fierbă dăm focul la mic şi fierbem 2,5 ore. După ce a fiert adăugăm bulionul şi sare după gust şi mai fierbem 30 minute. Punem zacusca în borcanele spălate ţi sterilizate în prealabil( eu le pun în cuptor la 150grade aproximativ 30 min) şi le punem sub pături până se răcesc(vreo 2 zile) după care le dăm la cămară.

Zacuscă de fasole păstai şi dovlecei - Pas 3
Pas 4

Au iesit 30 de borcane de 720 ml.

Zacuscă de fasole păstai şi dovlecei - Pas 4

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (borcane de 720ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:
Colectii: Conserve

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 01 Aug 2014, 17:14

Interesanta reteta.Dar, te rog spune-mi exact cum pui borcanele in cuptor pt.30 min.Adik, le pui cu capac sau fara si, le asezi intr-o tava cu apa,prosoape sau direct pe un gratar?Iti doresc o zi buna.Violeta

Catalin21
CATALIN SORIN NECHITA (Catalin21) 02 Aug 2014, 12:45

Buna

Borcanele le sterilizez inainte dea pune zacusca astfel:

le pun intr-o tava in cuptorul incalzit la 150g,(capacele le pun separat in alta tava) si le las acolo pana e gata zacusca de pus in borcane. Sau daca nu incap toate dupa ce se sterilizeaza o tura le scoateti si puneti restul. Ideea e sa fie borcanele bine uscate ( nu trebuie neaparat sa fie fierbinti).