Anul acesta am avut foarte multe păstăi şi dovlecei şi nemaştiind ce să fac cu ei am inventat această rețetă. Sper să vă placă, aşa că:
POFTĂ BUNĂ!
Se curăţă şi se spală păstăile, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi dau la răcit.
Ceapa curățată şi spălată se taie julien, ardeii curăţaţi şi spălați se taie fideluță, morcovul curățat şi spălat se dă pe răzătoarea mare sau se taie rondele (cum vă este mai uşor, nu are nici o influenţă). În oala se înfierbântă jumătate din cantitatea de ulei şi se călesc pe jumătate legumele de mai sus. După ce s-au călit legumele, se scot din oală cu o strecurătoare şi se dau la răcit.
Curăţăm dovlecelul, de coajă şi de semințe. Îl dăm prin maşina de carne (prin sita normală sau prin aia mare după cum doriţi să fie consistenţa zacuştii), tocăm şi păstăile şi legumele călite. Punem la înfierbântat zeama rămasă de la călit şi restul de ulei, adăugăm compoziţia rezultată (care a fost amestecată bine într-un lighean mai mare) şi din momentul în care începe să fiarbă dăm focul la mic şi fierbem 2,5 ore. După ce a fiert adăugăm bulionul şi sare după gust şi mai fierbem 30 minute. Punem zacusca în borcanele spălate şi sterilizate în prealabil (eu le pun în cuptor la 150 grade aproximativ 30 min) şi le punem sub pături până se răcesc (vreo 2 zile) după care le dăm la cămară.
Au ieșit 30 de borcane de 720 ml.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.