Anul acesta am avut foarte multe pastai şi dovlecei şi nemaistiind ce sa fac cu ei am inventata aceasta reteta. Sper sa va placa, asa ca:
POFTĂ BUNĂ!
Se curăţă şi se spală păstăile, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi dau la răcit.
Ceapă curăţată şi spălată se taie julien, ardeii curăţaţi şi spălaţi se taie fideluţă, morcovul curăţat şi spălat se dă pe răzătoarea mare sau se taie rondele(cum vă este mai uşor, nu are nici o influenţă). În oală se înfierbântă jumătate din cantitatea de ulei şi se călesc pe jumătate legumele de mai sus. După ce sau călit legumele se scot din oală cu o strecurătoare şi se dau la răcit.
Curăţăm dovlecelul, de coarjă şi de seminţe. Il dăm prin maşina de carne(prin sita normală sau prin aia mare după cum doriţi să fie consistenţa zacuştii), tocăm şi păstăile şi legumele călite. Punem la în înfierbântat zeama rămasă de la călit şi restul de ulei, adăugăm compoziţia rezultată(care a fost amestecată bine într-un lighean mai mare) şi din momentul în care începe să fierbă dăm focul la mic şi fierbem 2,5 ore. După ce a fiert adăugăm bulionul şi sare după gust şi mai fierbem 30 minute. Punem zacusca în borcanele spălate ţi sterilizate în prealabil( eu le pun în cuptor la 150grade aproximativ 30 min) şi le punem sub pături până se răcesc(vreo 2 zile) după care le dăm la cămară.
Au iesit 30 de borcane de 720 ml.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.