Este o prăjitură pe care eu o fac f.des și îmi iese mai bine ca acum când m-am gândit să postez. Este rețeta de savarine pe care o găsiți în cofetării. Se face f.simplu și nici nu este scumpă. Se consumă neapărat f.rece.
Într-un bol se pune făina. Eu la orice rețetă, făina o cern înainte, pentru a se aera.
Separat, într-un alt bol mai mic se pune zahărul, laptele călduț, drojdia uscată și se amestecă.
Toate astea din bolul mic, le torni peste făină.
Adaugi ouăle, uleiul și amesteci. Iese un aluat moale și cam lipicios. La sfârșit adaugi și sarea, un sfert de linguriță, NU cum am scris sus, că nu am putut scrie 0,25 linguriță. Deci puțină sare. Amesteci cu o paletă-lingură 5 minute. Apoi acoperi cu o folie, pânză și lași la dospit 30 minute.
În timp ce dospește aluatul ne ocupăm de sirop. Într-o crătit-oală, pui apă la fiert și adaugi zahărul. Amesteci până se dizolvă, apoi stingi focul și adaugi esența de rom.
Formele de savarină le ungi cu unt și tapetezi cu făină. Eu am numai 6, așa că am folosit și câteva de brioșe din silicon. Formele le pui într-o tavă de prăjitură (nu trebuie hârtie, dar la mine așa era).
Aluatul a crescut. Îl lăsăm așa și ne apucăm să umplem formele.
Luăm cu o linguriță din aluat și cu alta linguriță ne ajutăm să punem aluatul care e cam lipicios în forme. Le umplem cam de trei sfert din formă.
Lași să crească în forme 15-20 minute.
Le lași în cuptor aprox. 30 minute, până devin roz deasupra.
Le scoți și le întorci pe partea cealaltă, adică cu josul în sus. Vedeți că la mine-s diferite din cauza formelor. Ar fi trebuit să-mi iasă vreo 12, dar formele de brioșe fiind mai mari... mi-au ieșit numai 9.
Acum puteți să faceți în 2 feluri. Ori tăiați capacul de trei sfert, ori îl tăiați de tot. Cum doriți.
Scufunzi apoi fiecare gogoșică în siropul de zahăr. Atât siropul, cât și gogoșica trebuie să fie reci. Întoarceți pe ambele părți, absorb mult sirop, veți vedea că se îngreunează, și apoi le puneți pe platou.
În timp ce bat frișca de care doriți să fie. Apoi cu un spriț umpleți fiecare gogoșică. Recunosc că aici am așteptat ajutor, că mai îmi trebuia o mână, nu puteam să țin și capacelul și sprițul și aparatul foto. Mai simplu mi-a fost la cele cu capacul tăiat complet. Frișca puneți din abundență.
Cam așa arată, recunosc că altădată mi-au ieșit mai frumoase, dar de bune-s tare bune. Secretul este că savarinele trebuie să fie RECI. Deci le puneți la frigider pentru 8 ore, cel mai bine peste noapte. Am postat mulți pași, dar sunt f.simplu de făcut.
POFTĂ BUNĂ!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.