Este o prajitura pe care eu o fac f.des si imi iese mai bine ca acuma cand m-am gandit sa postez.. Este reteta de savarine pe care o gasiti in cofetarii. Se face f.simplu si nici nu este scumpa. Se consuma neaparat f.rece.
Intr-un bol se pune faina. Eu la orice reteta, faina o cern inainte, pentru a se aera,
Separat in alt bol mai mic se pune zaharul, laptele caldut, drojdia uscata si mesteci.
Toate astea din bolul mic, le torni peste faina.
Adaugi ouale,uleiul si mesteci. Iese un aluat moale si cam lipicios.La sfarsit adaugi si sarea, un sfert de lingurita, NU cum am scris sus, ca nu am putut scrie 0,25 lingurita. Deci putina sare.Mesteci cu o paleta-lingura 5 minute. Apoi acoperi cu o folie, panza si lasi la dospit 30 minute.
In timp ce dospeste aluatul ne ocupam de sirop. Intr-un cratit-oala, pui apa la fiert si adaugi zaharul. Mesteci pana se dizolva, apoi stingi focul si adaugi esenta de rom.
Formele de savarina le ungi cu unt si tapetezi cu faina. Eu am numai 6,asa ca am folosit si cateva de briose din silicon. Formele le pui intr-o tava de prajitura (nu trebuie hartie,dar la mine asa era).
Aluatul a crescut. Il lasam asa si ne apucam sa umplem formele.
Luam cu o lingurita din aluat si cu alta lingurita ne ajutam sa punem aluatul care e cam lipicios in forme.Le umplem cam de trei sfert din forma.
Lasi sa creasca in forme 15-20 minute.
Le lasi in cuptor aprox.30 minute, pana devin roz deasupra.
Le scoti si le intorci pe partea cealalta, adica cu josu-n sus. Vedeti ca la mine-s diferite din cauza formelor. Ar fi trebuit sa-mi iese vreo 12, dar formele de briose fiind mai mari....mi-au iesit numai 9.
Acuma puteti sa faceti in 2 feluri. Ori taiati capacul de trei sfert, ori il taiati de tot.. Cum doriti.
Scufunzi apoi fiecare gogosica in siropul de zahar. Atat siropul,cat si gogosica trebuie sa fie reci. Intoarceti pe ambele parti, absorb mult sirop, veti vedea ca se ingreuneaza, si apoi le puneti pe platou.
Intre timp bati frisca de care doriti sa fie. Apoi cu un spriĊ£ umpleti fiecare gogosica. Recunosc ca aici am asteptat ajutor, ca mai imi trebuia o mana, nu puteam sa tin si capacelul si spriĊ£ul si aparatul foto. Mai simplu mi-a fost la cele cu capacul taiat complect. Frisca puneti din abundenta.
Cam asa arata, recunosc ca altadata mi-au iesit mai frumoase, dar de bune-s tare bune. Secretul este ca savarinele trebuie sa fie RECI. Deci le puneti la frigider pentru 8 ore, cel mai bine peste noapte. Am postat multi pasi, dar sunt f.simplu de facut.
POFTA BUNA !.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.