Este o prajitura f. simplu de facut, cu ingrediente accesibile oricui si aspectuoasa. O fac f. des. Este a doua, dupa prajitura cu rabarba pe care le fac cel mai des in an.
Faina amestecata cu praful de copt se freaca bine cu untul/margarina la temperatura camerei. Se adauga pe rand zaharul, galbenusurile de ou. Se framanta bine pe planseta (masa), Se adauga coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat. Se framanta pana Iese un aluat bun de lucru. E mai gras si fraged..
Se formeaza o bila,care se lasa 20 minute pe masa, apoi se imparte in doua.
Mentionez ca aluatul este destul de mult (s-a intamplat sa fac si 3 foi din aceasta cantitate).Deci se intinde prima foaie pe masa,apoi se pune in tava pe hartie de copt. Tava mea este de 26/37 cm. Se unge cu jumatate din cantitatea de gem. Folositi un gem mai acrisor. (si nu curgator). Apoi intindem a 2-a foaie, o punem peste gem si intepam din loc in loc cu furculita sa iasa aerul si sa nu se umfle. Bagam la cuptor ptr.30-35 de minute, pana se rumeneste putin deasupra.
Cat sta prajitura in cuptor, batem spuma cele 4 albusuri bine de tot si adaugam pe rand zaharul pudra. (nu am pozat albusurile). Si taiem marunt nucile. Eu am o "masinuta" care la marunteste.
Dupa ce s-a bronzat putin, scoatem tava din cuptor si intindem restul de gem. Peste gem, punem albusurile batute,apoi presaram nuca taiata. Bagam din nou la cuptor, la foc mic ptr.10-15 minute, pana se usuca sau se fac putin roz albusurie.
Asa arata gata. Lumina nu era prea buna fiind seara. Acuma urmeaza "taierea".
Se taie cu paharul.Al meu are diametrul de 6 cm. Se taie fierbinte.Vedeti cum. Prima e rotunda,dar o taiati daca vreti sa fie semiluna. Paharul se murdareste si trebuie spalat sau sters. Daca aveti cine sa le spele merge mai repede. Eu lucrez cu 2 cand am ajutor. Unul il spala, cu celalalt tai eu.
Acestea sunt toate care au iesit dintr-o tava. Scuzati culoarea dar era seara. Am incercat sa explic cat mai amanuntit si sa fac pasi putini de aceea am facut poze 2,4 x 1, dar tot au iesit multi (pasi)
Doresc sa o incercati si voi si va doresc:
POFTA BUNA !
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.