Deși am această rețetă de la bunica de zeci de ani, numai în această toamnă am făcut-o pentru prima dată. Dar până în prezent de 4 ori. Am pozat mai demult, dar nu am ajuns să postez. Mă gândeam că acum nu mai e sezonul, dar azi am mai găsit prune și am luat. Așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această rețetă de găluște FĂRĂ CARTOFI. Trebuie să vă spun de la început că aluatul se lucrează PUȚIN mai ușor ca cel cu cartofi, dar nu chiar, chiar așa ușor. Eu la gust nu simt nicio diferență între cele cu cartofi și acestea. Vreau să vă spun că gramajul la făină, apă, e în ml, mai exact la cană (ceașcă). Dar să încep.
Prunele se spală și li se scot sâmburii, sau nu. Știu că bunica nu-i scotea și la sfârșit toți număram câți sâmburi aveam să ne lăudăm care am mâncat mai multe prune. Dar și găluștele sunt mai rotunde și mai frumoase cu pruna întreagă. Faceți cum vreți ca să nu aveți surprize să găsiți și ceva „cărniță”.
Se pune pe sobă o cratiță cu fundul mai gros (dublu dacă aveți). Se bagă apa, o cană întreagă, de 250 ml. 1 linguriță zahăr, puțină sare, și 2 linguri ulei.
Când apa fierbe, se adaugă 3 sferturi de cană cu făină, aceeași cană cu care am pus și apa. Deci apă 1 întreg, și făină ¾. Făina se pune toată odată.
Se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, până se desprinde de oală (mie nu mi se desprinde și e tot bine). Cam 5 minute mestecați. Iese un aluat mai lipicios, dar se poate lucra.
Apoi se ia de pe sobă, se lasă la răcit și se adaugă oul. Se amestecă bine.
Se înfăinează mâna, se ia puțin din compoziție și se îmbracă pruna.
Mie mi-e mai ușor dacă întind aluatul pe masa înfăinată, tai pătrățele cu cuțitul și așez prunele, apoi le învelesc.
.
Într-o tigaie punem ulei sau unt, cum doriți și prăjim pesmetul până își schimbă culoarea. (roz).
Într-o cratiță punem apă la fiert cu puțină sare. Când fierbe punem ușor prunele și le lăsăm la fiert până se despart și se ridică.
Apoi le tăvălim prin pesmetul prăjit.
.
Când servim punem zahăr peste prune. Puteți adăuga și scorțișoară dacă vă place. (eu mănânc și cu smântână).
POFTĂ BUNĂ !.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.