Desi am aceasta reteta de la bunica de zeci de ani, numai in aceasta toamna am facut-o pentru prima data. Dar pana in prezent de 4 ori. Am pozat mai demult, dar nu am ajuns sa postez . Ma gandeam ca acuma nu mai e sezonul, dar azi am mai gasit prune si am luat. Asa ca m-am gandit sa impartasesc si cu voi aceasta reteta de galuste FARA CARTOFI. Trebuie sa va spun de la inceput ca aluatul se lucreaza PUTIN mai usor ca cel cu cartofi, dar nu chiar, chiar asa usor. Eu la gust nu simt nici o diferenta intre cele cu cartofi si acestea. Vreau sa va spun ca gramajul la faina, apa, e in ml, mai exact la cana (ceasca). Dar sa incep.
.Prunele se spala si li se scot samburii, sau nu. Stiu ca bunica nu-i scotea si la sfarsit toti numaram cati samburi aveam sa ne laudam care am mancat mai multe prune. Dar si galustele sunt mai rotunde si mai frumoase cu pruna intreaga. Faceti cum vreti ca sa nu aveti surprize sa gasiti si ceva “carnita
. Se pune pe soba o cratita cu fundu mai gros (dublu daca aveti). Se baga apa, o cana intreaga, de 250 ml. 1 lingurita zahar, putina sare, si 2 linguri ulei.
Cand apa fierbe, se adauga 3 sfert de cana cu faina, aceeasi cana cu care am pus si apa. Deci apa 1 intreg, si faina ¾. Faina se pune toata odata.
Se amesteca bine sa nu se faca cocoloase, pana se desprinde de oala (mie nu mi se desprinde si e tot bine). Cam 5 minute mestecati. Iese un aluat ma lipicios, dar se poate lucra.
Apoi se ia de pe soba , se lasa la racit si se adauga oul. Se amesteca bine.
Se infaineaza mana, se ia putin din compozitie si se imbraca pruna
Mie mi-e mai usor daca intind aluatul pe masa infainata, tai patratele cu cutitul si asez prunele, apoi le invelesc.
.
Intr-o tigaie punem ulei sau unt, cum doriti si prajim pesmetul pana –si schimba culoarea. (roz).
Intr-o cratita punem apa la fiert cu putina sare.Cand fierbe punem usor prunele si le lasam la fiert pana se despind si se ridica.
Apoi le tavalim prin pesmetul prajit.
.
Cand servim punem zahar peste prune. Puteti adauga si scortisoara daca va place. (eu mananc si cu smantana).
POFTA BUNA !.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.