Găluște cu prune (fără cartofi)

rețeta postată de

Deși am această rețetă de la bunica de zeci de ani, numai în această toamnă am făcut-o pentru prima dată. Dar până în prezent de 4 ori. Am pozat mai demult, dar nu am ajuns să postez. Mă gândeam că acum nu mai e sezonul, dar azi am mai găsit prune și am luat. Așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această rețetă de găluște FĂRĂ CARTOFI. Trebuie să vă spun de la început că aluatul se lucrează PUȚIN mai ușor ca cel cu cartofi, dar nu chiar, chiar așa ușor. Eu la gust nu simt nicio diferență între cele cu cartofi și acestea. Vreau să vă spun că gramajul la făină, apă, e în ml, mai exact la cană (ceașcă). Dar să încep.

Ingrediente
Apă
250 ml
1 cană
Zahăr
1 lingurita
   
Sare
5 g
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Făină albă
190 ml
Aceeași cană cu 3/4 de făină
Ouă
1 buc
   
Pesmet
250 g
   
Ulei pentru prăjit
3 linguri
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Prune
500 g
   
Pași de urmat
Pas 1

    Prunele se spală și li se scot sâmburii, sau nu. Știu că bunica nu-i scotea și la sfârșit toți număram câți sâmburi aveam să ne lăudăm care am mâncat mai multe prune. Dar și găluștele sunt mai rotunde și mai frumoase cu pruna întreagă. Faceți cum vreți ca să nu aveți surprize să găsiți și ceva „cărniță”.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 1
Pas 2

Se pune pe sobă o cratiță cu fundul mai gros (dublu dacă aveți). Se bagă apa, o cană întreagă, de 250 ml. 1 linguriță zahăr, puțină sare, și 2 linguri ulei.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 2
Pas 3

Când apa fierbe, se adaugă 3 sferturi de cană cu făină, aceeași cană cu care am pus și apa. Deci apă 1 întreg, și făină ¾. Făina se pune toată odată.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 3
Pas 4

Se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, până se desprinde de oală (mie nu mi se desprinde și e tot bine). Cam 5 minute mestecați. Iese un aluat mai lipicios, dar se poate lucra.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 4
Pas 5

 

       Apoi se ia de pe sobă, se lasă la răcit și se adaugă oul. Se amestecă bine.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 5
Pas 6

 

       Se înfăinează mâna, se ia puțin din compoziție și se îmbracă pruna.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 6
Pas 7

      

      Mie mi-e mai ușor dacă întind aluatul pe masa înfăinată, tai pătrățele cu cuțitul și așez prunele, apoi le învelesc.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 7
Pas 8

.

     Într-o tigaie punem ulei sau unt, cum doriți  și prăjim pesmetul până își schimbă culoarea. (roz).

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 8
Pas 9

   

      Într-o cratiță punem apă la fiert cu puțină sare. Când fierbe punem ușor prunele și le lăsăm la fiert până se despart și se ridică.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 9
Pas 10

 

 

     Apoi le tăvălim prin pesmetul prăjit.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 10
Pas 11

.

      Când servim punem zahăr peste prune. Puteți adăuga și scorțișoară dacă vă place. (eu mănânc și cu smântână).

POFTĂ BUNĂ !.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min