De aproximativ 2 ani am aflat de această rețetă de muștar și văzând cât de simplu se face, nu-mi mai lipsește din casă. Recunosc că mai cumpăr și din comerț când îmi trebuie o cantitate mai mare (fac gogoșari în sos de muștar mult), acesta fiind și mai iute. Vă voi da rețeta de bază, la care veți putea face anumite adăugiri după cum vă place. O să scriu la sfârșit.
Aici sunt toate ingredientele de care avem nevoie. Îmi cer scuze, dar eu cred că scriu prea amănunțit. Poza aceasta putea să nici nu fie și să încep direct.
Boabele de muștar se macină cu râșnița de cafea, apoi se cern printr-o sită fină (cea de ceai) -eu nu fac-, și se pune într-un borcan de 800 gr.
Punem pe rând toate ingredientele cu excepția turmericului. Adăugăm apa, vinul, oțetul de mere, sarea, mierea, scorțișoara,
Aici am adăugat și cuișoarele.
Radem apoi nucșoara (nu-mi place deloc acest lucru) și o punem și pe ea peste celelalte ingrediente.
Aici este nucșoara pusă. Amestecăm bine. A mai rămas numai turmericul care-l vom adăuga numai peste 48 de ore. Aici s-ar termina rețeta de bază. Am amestecat bine și am pus capacul și lăsăm la frigider pentru 48 de ore. În acest timp mai amestecăm din când în când.
Eu am împărțit muștarul în două și într-un borcan am mai adăugat câteva boabe galbene și câteva negre de muștar, ca să am și puțin în stil Dijon.
Cam așa arată, dar trebuie amestecat.
Închidem borcanele și le băgăm la frigider pentru 48 de ore, dar nu uităm să mai amestecăm din când în când. Vreau să vă spun că acesta este un muștar iute. Ca să nu fie chiar așa foc, (eu întotdeauna fac, dar acum din cauza postării am uitat), fierbeți vinul cu oțetul și numai apoi îl turnați peste praful de muștar. Fierbințeala îi mai ia din iuțeală. Dar tot rămâne destul de pișcăcios.
După cele 48 de ore, timp în care muștarul a absorbit tot lichidul, scoatem borcanele și adăugăm în fiecare câte un vârf de cuțit cu turmeric (curcuma) pentru culoare și amestecăm. Dacă doriți mai dulce acum mai puteți adăuga miere.
Muștarul se pune în borcănașe potrivite, se închid bine cu capace și se păstrează mult timp în frigider, din cauza vinului și oțetului. De acum se poate consuma. Dacă vreți puteți să nu puneți oțet deloc, ci numai vin (225 ml). Puteți face și muștar cu hrean și ghimbir. La această rețetă de bază, adăugați o bucățică de ghimbir ras (cam 4 cm), și o rădăcină mică de hrean ras. Este extrem de iute. Nu am făcut că și așa acesta pișcă suficient. Rețeta pe care v-am prezentat-o este foarte aromată, iute, foarte intensă și nu seamănă cu cel din comerț. Vă doresc succes și POFTĂ BUNĂ!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.