De aproximativ 2 ani am aflat de aceasta reteta de mustar si vazand cat de simplu se face, nu-mi mai lipseste din casa. Recunosc ca mai cumpar si din comert cand imi trebuie o cantitate mai mare (fac gogosari in sos de mustar mult), acesta fiind si mai iute. Va voi da reteta de baza, la care veti putea face anumite adaugiri dupa cum va place. O sa scriu la sfarsit.
Aici sunt toate ingredientele de care avem nevoie. Imi cer scuze, dar eu cred ca scriu prea amanuntit. Poza aceasta putea sa nici nu fie si sa incep direct.
Boabele de mustar se macina cu rasnita de cafea,apoi se cern printr-o sita fina (cea ce ceai) -eu nu fac-,si se pune intr-un borcan de 800 gr.
Punem pe rand toate ingredientele cu exceptia turmericului. Adaugam apa, vinul,otetul de mere,sarea, mierea,scortisoara,
Aici am adaugat si cuisoarele.
Radem apoi nucsoara (nu-mi place deloc acest lucru) si o punem si pe ea peste celelalte ingrediente.
Aici este nucsoara pusa. Amestecam bine. A mai ramas numai turmericul care-l vom adauga numai peste 48 de ore. Aici s-ar termina reteta de baza. Am amestecat bine si am pus capacul si lasam la frigider pentru 48 de ore. In acest timp mai amestecam din cand in cand.
Eu am impartit mustarul in doua si intr-un borcan am mai adaugat cateva boabe galbene si cateva negre de mustar, ca sa am si putin in stil Dijon.
Cam asa arata, dar trebuie amestecat.
Inchidem borcanele si le bagam la frigider pentru 48 de ore, dar nu uitam sa mai amestecam din cand in cand. Vreau sa va spun ca acesta este un mustar iute. Ca sa nu fie chiar asa foc, (eu totdeauna fac, dar acuma din cauza postarii am uitat),fierbeti vinul cu otetul si numai apoi il turmati peste praful de mustar. Fierbinteala ii mai ia din iuteala. Dar tot ramane destul de piscacios.
Dupa cele 48 de ore,timp in care mustarul a absorbit tot lichidul,scoatem borcanele si adaugam in fiecare cate un varf de cutit cu turmeric (curcuma) pentru culoare si amestecam. Daca doriti mai dulce acuma mai puteti adauga miere.
Mustarul se pune in borcanase potrivite, se inchid bine cu capace si se pastreaza mult timp in frigider, din cauza vinului si otetului.De acum se poate consuma. Daca vreti puteti sa nu puneti otet deloc ci numai vin (225 ml). Puteti face si mustar cu hrean si ghimbir. La aceasta reteta de baza, adaugati o bucatica de ghimbir ras (cam 4 cm),si o radacina mica de hrean ras. Este extrem de iute. Nu am facut ca si asa acesta pisca suficient. Reteta pe care v-am prezentat-o este foarte aromata, iute, foarte intens si nu seamana cu cel din comert. Va doresc succes si POFTA BUNA !
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.